NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Conferència "La Festa de la Llordera de Torà"
Informa: Pau Plana i Parés, ACPT Aurembiaix
Divendres, 29 de gener de 2016 a les 13:01


Lleida (Lleida) - Conferència: La Festa de la Llordera de Torà , a càrrec de membres de l’Associació del Brut i la Bruta de Torà. Dilluns, 1 de febrer, a les 19:30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (C/St. Martí s/n. Baixos de l’Església de Sant Martí)


En aquesta nova sessió de Diàlegs Culturals, organitzada per l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix, i que tindrà lloc el proper dilluns, 1 de febrer, a les 19:30 h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, es parlarà de celebracions de Carnaval centrant la xerrada en la Festa de la Llordera de Torà, que anirà a càrrec dels membres de l’Associació del Brut i la Bruta.

Aquesta diada carnestoltesca té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder, d’on li ve el nom. Aquesta antiga celebració està documentada, almenys, des de mitjans del segle XVIII i desaparegué a mitjan segle XX a causa de la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme. No serà fins l’any 1990 quan un grup de joves toranesos iniciarà la recuperació contemporània de la festa. Una de les primeres coses que es decidí va ser el canvi de data, del dijous llarder al cap de setmana anterior al de carnaval. El motiu pel qual es decidí no celebrar el carnaval en la data oficial va ser per la proximitat amb Solsona, on, ja en aquest moment, s’hi celebrava un carnaval totalment consolidat i d’ampli ressò comarcal.

Aquesta festa de carnaval segarrenca esdevé un celebració genuïna i amb característiques pròpies que li donen una especificitat dins de les celebracions que es duen a terme actualment en aquestes dates.

Més informació: https://www.facebook.com/ACTPAurembiaix

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org