NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Commemoració dels 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó
Informa: Txevi Rovira, Tradicat
Dijous, 26 de maig de 2016 a les 12:00


Vic (Osona) - La Commemoració dels 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat compta amb diversos actes i projectes, els principals es portaran a terme aquest cap de setmana del 27 i 28 de maig a Vic.


Del 1966 al 2016, amb Vic protagonista.

Aquest any es compleixen 50 anys des que la Flama del Canigó va travessar la frontera estatal imposada pels estats francès i espanyol al Coll d’Ares, i va arribar al Principat. El massís del Canigó va inspirar el geni del poeta Jacint Verdaguer a escriure un dels poemes cabdals de la literatura catalana, Canigó. L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de Verdaguer, tingué la iniciativa d¡encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades dels Països Catalans. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil•lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col•lectiu.

El ritual és el següent: 22 de juny un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà va a buscar la flama que des de 1955 resta encesa al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i la pugen al cim del Canigó. Després de vetllar-la tota la nit, a trenc d’alba inicien el descens perquè la Flama arribi arreu dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Va ser l’any 1966, que La Flama del Canigó va travessar per primera vegada la frontera de Coll d’Ares, camuflant la seva catalanitat amb una suposada ruta turística del romànic. Eren èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va anar estenent i el foc, escampat per tot el Principat, va arribar fins al País Valencià i més enllà. Hi va tenir un paper essencial el contacte d’un grup de gent d’Osona amb Francesc Pujade i altres catalans del nord, i és per això que 50 anys després aquesta efemèride s’està commemorant a Vic i comarca amb diversos actes, projectes i iniciatives liderats per Tradicat.

La Flama i el seu projecte educatiu

La setmana passada va tenir lloc el primer dels projectes, centrat en l’àmbit educatiu i musical, amb tres sessions de la Cantata Canigó de Jacint Verdaguer. Un miler d’alumnes de diferents centres escolars d’Osona i el Ripollès, acompanyats per les escoles que estudien en llengua catalana a Catalunya del Nord, Arrels i La Bressola, van participar en aquesta gran cantata ideada pel mestre Francesc Bitlloch de La Bressola i adaptada en una nova versió per a la commemoració dels 50 anys de la Flama del Canigó per Sebastià Bardolet, Pere Sellarès, Xevi Capdevila i Carme Torrents. El dia 17 al vespre, va tenir lloc la Cantata oberta al públic en general, ja que les trobades matinals només estaven destinades als escolars. En aquesta cantata vespertina, que va omplir l’Atlàntida, la direcció de la Coral Brusquina i l’Escola Coral de l’Emvic (Escola de Música de Vic), amb alguns alumnes dels centres protagonistes els matins, va anar a càrrec de Pere Sellarès. La Cantata s’ha organitzat des de Tradicat, amb una gran col•laboració dels Centres de Recursos Pedagògics d’Osona i el Ripollès, de l’EMVIC i de la Fundació Verdaguer de Folgueroles principalment.

A partir de la imatge que il•lustra aquests 50 anys, un dibuix de la Pilarín Bayés, la revista Cavall Fort ha fet un especial dels 50 anys de la Flama en el seu número de maig, i també s’ha fet un joc d’unir parelles d’aquest cartell, a cada personatge que hi surt, li correspon una població dels Països Catalans on arriba la Flama. Però les accions adreçades a la mainada no es queden aquí. El dibuixant manlleuenc Toni Donada ha fet una historieta sobre la Flama del Canigó, protagonitzada per una nova mascota, una simpàtica Guspira que ens explica els inicis de la celebració del solstici d’estiu, fins arribar als nostres dies amb la Flama del Canigó i fent un recorregut per la història dels Països Catalans. El joc i tots els projectes educatius es troben a www.tradicat.cat.

El I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània

Vic acollirà, coincidint amb la seva capitalitat cultural catalana, el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània a l’edifici El Sucre. Aquest simposi, es centrarà en tres àmbits del solstici d’estiu: Focs i fogueres de Sant Joan; Flama del Canigó; i Falles haros i brandons. Un dels propòsits del Simposi és conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc a la Mediterrània. El divendres 27 a 2/4 d’11h hi haurà la inauguració del Simposi i la ponència marc: “Els focs a la Mediterrània” amb Josep Fornés, antropòleg i Director del Museu Etnològic de Barcelona. També s’inauguraran les exposicions i la sala dels audiovisuals. A les 4h l’antropòleg Manuel Delgado pronunciarà la conferència marc sobre Focs i Fogueres de Sant Joan, que anirà seguida de diverses comunicacions. A les 7h del vespre es presentarà el llibre “Els focs de Sant Joan a Barcelona”, i a 2/4 de 9h del vespre arribarà la part més popular per cloure la primera jornada, un Foc de Camp amb botifarrada i música tradicional a la Plaça Gaudí de Vic, coincidint amb les Festes del carrer de la Riera i adjacents. Comptarà amb ball folk, diables, demostració de glosa, cançons de foc de camp, i altres sorpreses.

El dissabte a partir de les 10h hi haurà l’àmbit de les Falles del Pirineu, haros i brandons, coordinat per l’Associació de Municipis Fallaires, amb conferències, comunicacions i presentacions de llibres. A les 4h de la tarda arriba el torn de l’àmbit de la Flama del Canigó, presentat i coordinat per Lluís Soler de Tradicat, amb la conferència d’Antoni Pladevall com a marc, i un seguit de comunicacions. Finalment a les 7h de la tarda es farà la cloenda del Simposi amb les conclusions i es donarà el relleu simbòlic a Reus, que acollirà la 2a edició l’any que ve, amb un quinqué. Són actes oberts a tothom, per a més informació visiteu la web de tradicat www.tradicat.cat

Sopar Espectacle dels 50 anys de la Flama del Canigó

Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats organitza el Congrés Internacional els Focs de Sant Joan-Flama del Canigó que es celebrarà unificat per tots els Països Catalans a Vic, coincidint amb Vic Capital de la Cultura Catalana i els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó al Principat. El 28 de maig a partir de les 8 del vespre es celebrarà el Congrés, consistent en un sopar espectacle que inclourà la Barretina d’Or, l’arribada de la Flama, reconeixements i un espectacle multidisciplinari especialment creat per aquests 50 anys, “La Guspira de la Flama”. L’acte està obert a tothom i té un preu de 35€. A partir de les 8 al Recinte Firal El Sucre de Vic, hi haurà la rebuda i refrigeri amb tapes i begudes a l’exterior del recinte firal. Seguidament s’entrarà al recinte, on el sopar començarà amb diferents píndoles artístiques entre plat i plat. El músic i guionista Xevi Capdevila ha estat l’encarregat de coordinar l’espectacle, amb guions de Jordi Lara, i direcció artística de Pep Tines. La direcció musical va a càrrec d’Esteve Molero amb l’orquestra L’experimental Catalana, i la cantant Gemma Humet. L’actriu principal és Gisel•la Figueras “Isabel Castro”, i hi haurà dansa, poesia, circ, teatre, cant improvisat o danses participatives. Es tracta d’un espectacle únic on encara us podeu apuntar a través de la web www.tradicat.cat on trobareu tots els detalls i la informació.

El 23 de juny, al Coll d’Ares es farà la inauguració de l’escultura-peveter dedicada als 50 anys de la Flama del Canigó al Principat, en el marc del tradicional acte que començarà a les 12h i inclourà dinar popular, animació infantil, sardanes, músiques, dansa i parlaments. Fins a les 5 de la tarda quan partiran del mateix indret els equips de foc que repartiran la Flama del Canigó per cinquantè any al Principat. Per finançar l’escultura es farà una campanya de micromecenatge.


Més informació: http://www.tradicat.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org