NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Verges acollirà la V Trobada de Ranxos de Catalunya
Informa: Joan Andreu Carrascoso, Associació La Sopa de Verges
Dilluns, 17 d'octubre de 2016 a les 20:20


Verges (GIRONA) (Baix Empordà) - El 21, 22 i 23 d’octubre Verges programa nombroses activitats entorn la cultura popular i la gastronomia arran de la Trobada de Ranxos. Hi haurà la representació de 9 menges singulars de Catalunya: Albons, Capmany, Castellterçol, Gelida, L’Ametlla del Vallès, La Seu d’Urgell, Ponts, Verges i Vidreres.


Les trobades de ranxos varen sorgir l’any 2012 amb la I Trobada de Ranxos a Gelida, on van participar-hi diverses colles que elaboren, ranxos, sopes i escudelles, àpats populars i tradicionals d’arreu de Catalunya. Posteriorment aquesta trobada l’han precedit diverses poblacions on s’elaboren aquestes menges: Vidreres (2013), La Seu d’Urgell (2014), Ponts (2015) i enguany Verges, el 21, 22 i 23 d’octubre.



L’Associació La Sopa de Verges i l’Ajuntament de Verges han agafat amb entusiasme aquest projecte, amb la voluntat de poder organitzar una trobada gastronòmica que doni més visibilitat a aquests àpats populars i tradicionals, tant propis de casa nostra. S’ha organitzat un cap de setmana temàtic, amb activitats que puguin atreure al públic en general.

El divendres al vespre hi ha el IV Concurs de Gosa de Verges “Glosadors fins a la Sopa”, dissabte hi ha la inauguració de l’exposició fotogràfica “La memòria de la Sopa de Verges, i el diumenge com a dia central de la trobada: esmorzars, elaboració de la “Truita més gran de l’Empordà”, tastets gastronòmics de les menges elaborades per les colles de les poblacions participants, visites guiades, sardanes i mercat del producte agrícola català i botiga al carrer amb tallers de manualitats i activitats per a la mainada.

Imatge
Per altra banda, hi ha hagut la voluntat de crear un espai de trobada professional per tal d’aprofundir amb les coses en comú que tenen les colles que organitzen aquest tipus d’àpats i conèixer millor els motius perquè s’elaboren des de fa tants anys. En aquest sentit, el dissabte 22 a les 18 h, tindrà lloc la presentació del llibre “Catalunya bull”, a càrrec de l’autora Judit Pujadó, un treball inèdit fins el moment, que recull aquests tipus d’àpats populars d’arreu de Catalunya. I tot seguit, hi haurà la conferència i debat sobre els àpats populars Ranxos, sopes i escudelles a Catalunya amb Josep Sabatés “Pep Salsetes”, Jaume Fàbrega i Abraham Simón, experts en la gastronomia de casa nostra.

La V Trobada de Ranxos a Verges, tindrà el seu punt mes àlgid el diumenge 23 d’octubre de 2016, quan les 9 colles participants arribades de diferents poblacions de Catalunya couran, a la plaça Major de Verges, els seus diferents àpats: els ranxos de Vidreres, Capmany i Ponts, la sopa de Verges, el perol d'arròs d'Albons i les escudelles de l’Ametlla del Vallès, Gelida, Castellterçol i la Seu d'Urgell. Aquests àpats s’oferiran en format de tastets per dinar, amb un tiquet únic de 6 € que inclou un bol de ceràmica commemoratiu de la V Trobada. La jornada de diumenge serà amenitzada amb tastets musicals a càrrec de la Coral Vergelitana i sardanes amb la cobla La Principal de Cassà. També al llarg del matí de diumenge hi haurà visites guiades gratuïtes per al públic assistent al nucli antic de Verges i a Can Punton, casa pairal de la família Albert, els ancestres de l’escriptora Víctor Català.



També s’ha previst una intensa activitat firal al carrer major i el carrer dels bous amb el Mercat del producte agrícola català i botiga al carrer per part dels comerços, que oferiran tallers de manualitats i activitats per a la mainada. A més del mercat de brocanters i antiquaris de cada diumenge a l’esplanada al costat de la rotonda, “L’encant de l’Empordà”.

Al llarg del cap de setmana també estarà obert el Centre de visitants Verges 50, ubicat a Can Punton, que posa de manifest la figura de Lluís Llach, La Sopa de Verges i La Processó de Verges i ofereix un coneixement del poble i del territori de forma sostenible.

Més informació: http://www.verges.cat/tag/la-sopa-de-verges/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org