NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Festa de Sant Antoni Abat de Vilassar de Dalt celebra 300 anys
Informa: Cèsar Carmona Laso
Dijous, 12 de gener de 2017 a les 12:39


Vilassar de Dalt (el Maresme) - Aquest 2017, la Confraria de Sant Antoni celebra els 300 anys de la seva fundació. I ho fa seguint al capdavant de la festa de Sant Antoni Abat, una de les més arrelades a Vilassar de Dalt, que tornarà amb els tradicionals Tres Tombs i la presència de La Principal de la Bisbal, el proper dimarts 17 de gener.


1717-2017, 300 ANYS D'HISTÒRIA

L'any 1717, a la parròquia va ser fundada canònicament una Confraria sota l'advocació de Sant Antoni Abat i Sant Antoni de Pàdua en una de les capelles laterals de l'antiga església parroquial, on hi havia un altar i un retaule dedicat als dos sants Antoni. Aquest altar i retaule van ser construïts entre els anys 1722 i 1723 pels escultors Joan Vila i Gabriel Xiralt i daurats pel mataroní Salvador Sala. A l'arxiu parroquial es conserva documentació de l'any 1738 relativa a la celebració de la festa de Sant Antoni, amb completes a la vigília, ofici, benedicció dels animals i processó a la tarda. La Confraria va anar adquirint diferents objectes pel culte, d'entre els quals destaca un reliquiari d'argent de l'any 1743 i uns canelobres gravats amb el nom de la Confraria, l'anagrama del nom de Maria i la data 1792. Els confrares de Sant Antoni tenien una tomba pròpia dins l'església parroquial.

A la segona meitat del segle XX, la Confraria tenia una activitat molt esllanguida, però els carreters de Vilassar continuaven celebrant la festa anual amb la benedicció dels animals i els tradicionals Tres Tombs. Llavors se'n feren càrrec pagesos que tenien animals de tir per a les feines del camp. Aquells pagesos i els seus descendents han mantingut la festa fins avui. L'any 1925 es va fer una edició de Goigs amb notes històriques i una fotografia de l'altar-retaule. L'antiga capella i l'altar van ser destruïts durant la guerra civil.

Malgrat la forta davallada per causa de la mecanització i transformació dels treballs agrícoles, la valoració de les festes tradicionals i l'augment de les cavalcadures dedicades a l'esbargiment i l'esplai, han contribuït a fer que la benedicció dels animals i els Tres Tombs siguin uns dels actes més populars i lluïts de l'any festiu vilassarenc. Una festa que no passa per alt a ningú i que, generació rere generació, mantenen aquesta diada tan viva i arrelada.

Festa de Sant Antoni Abat

La festa dels Tres tombs se celebra cada any a Vilassar de Dalt el mateix 17 de gener, a diferència d'altres poblacions que la traslladen al diumenge més proper o l'alternen amb les poblacions veïnes, per donar la possibilitat que cavallers i carros puguin participar en diferents municipis. Així, caigui en festiu o laborable, el 17 de gener és un dia festiu i únic en el calendari vilassarenc.

Imatge

La festa comença a les 9 del matí amb la repicada de campanes de l’església parroquial. A aquesta hora, les autoritats local ja són a la porta del consistori per rebre l’orquestra La Principal de la Bisbal que, des de fa 54 anys, acompanya al municipi en aquesta peculiar festa i al llarg de tota la jornada. Després de la benedicció senzilla dels panets davant la imatge de Sant Antoni, la comitiva amb acompanyament musical es dirigeix a Can Lota, la casa que guarda l'estendard de la festa i que, a primera hora de la jornada, oneja al balcó. Amb l’estendard a mans del portant de bandera s’enfila el camí cap a l'església on se celebra l’Ofici Solemne on es venera la relíquia de Sant Antoni, es canten els goigs.

I al punt de la 1 del migdia, es dóna el tret de sortida a l’acte més significatiu de la diada, els Tres Tombs pel centre de la vila amb la benedicció de les cavalleries, dels animals de companyia i dels típic panets. Un acte que fa sortir a centenars de persones al carrer per veure la desfilada.

A la tarda, continua la festa amb el cafè - concert de la Principal de la Bisbal a La Massa o al Casinet. La jornada posa el punt i final amb el ball de Sant Antoni. Un gran festa a Vilassar organitzada per la Comissió de Sant Antoni.

Dimarts 17 de gener 2017, Sant Antoni Abat.

Programa:

9.00 h > Benedicció senzilla dels panets. Església Parroquial.
9.30 h > Repicada de campanes i salutació a les autoritats a ritme de La Principal de la Bisbal.
10.15 h > Recollida de la bandera de Sant Antoni a can Lota i cercavila fins a l’Església.
11.30 h > Inauguració de la placa commemorativa dels 300 anys de la festa de Sant Antoni a la façana sud de l’Església. Tot seguit > Ofici Solemne.
12.00 h > Reunió de cavalleries a can Rafart.
13.00 h > Tres Tombs. A la plaça de la Vila. Solemne benedicció.
17.00 h > Cafè Concert Centre Recreatiu l'Aliança (Casinet) a càrrec de l'Orquestra La principal de la Bisbal.
20.00 h > Concert cantat al teatre La Massa a càrrec de l'Orquestra La Principal del a Bisbal

Més informació: http://vilassarturisme.cat/cat/agenda/festes/festa-de-sant-antoni-abat.html

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org