NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Una nova bèstia i tres balls populars, novetats de Sant Jaume 2017 a Riudoms
Informa: Josep M Cruset Domenech, Premsa Ajuntament
Dimarts, 4 de juliol de 2017 a les 14:16


Riudoms (el Baix Camp) - Aquest proper cap de setmana, dissabte 8, arriba a Riudoms el Cavall, un nou element festiu que formarà part del seguici. S’estrenarà al poble ballant per primera vegada per la Festa Major de Sant Jaume, durant el cap de setmana del 21, 22 i 23 de juliol. Es tracta del primer cavall d’aquestes mides que es recupera a Catalunya.


Amb l’objectiu de fer créixer la Festa Major, l’Ajuntament de Riudoms ha apostat per aquesta ampliació dels elements festius del poble, que es sumaran als ja existents des de fa anys com els gegants Ton i Cisca, el gegant Gaudí, el Manotes Galderic i els capgrossos de la Colla Gegantera de Riudoms, així com la Colla de Diables formada en el si del Centre d’Estudis Arnau de Palomar.

El vespre del dissabte 8 de juliol, a les 20.30h a la Plaça de l’Església, Riudoms rebrà “El cavall dels Nebot”, un nou element de la imatgeria festiva  de grans dimensions, obra de l’escultor i joier Joan Serramià. Construït amb fibra de vidre, les seves mides són 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 metres de la cua al morro, i 1,80 d'amplada.

El cavall, inspirat en la història dels fills il·lustres del municipi, els germans Nebot, destacarà per les seves característiques que el convertiran en un element singular arreu del territori català.  Històricament la figura del cavall està documentada dins el bestiari medieval del model etnogràfic del Camp de Tarragona ja en el segle XIV. Morfològicament, el projecte riudomenc s’ha documentat en la pervivència més interessant d’aquest tipus de figures, concretament en el "Cheval Bayard" de la població valona d'Ath, a Bèlgica, que actua anualment en la festivitat de la Ducasse, celebració ja documentada en temps medievals.

Joan Serramià (Tarragona, 1963) és un escultor i joier que ha compaginat el seu interès pel modernisme com moviment artístic i cultural amb la sensibilitat cap a les formes de la imatgeria popular de carrer i també en els pessebres.  Els arquitectes Antoni Gaudí i Josep M. Jujol han estat font de la seva inspiració. Alhora, entre les seves peces més reconegudes hi ha la mulassa de Tarragona (1988), els cavallets tarragonins (1990), la mulassa petita de la mateixa ciutat (2002), i les corones dels gegants de Valls (2015) inspirades en les de la Mare de Déu de la Candela.

Els germans Nebot foren membres d'una nissaga de militars coneguts per la seva participació en la Guerra de Successió donant suport a l’arxiu Carles d’Àustria enfront dels exèrcits Borbons.  Els seus noms eren Rafael, Joan, Josep, Alexandre i Antoni Nebot Font. Visqueren en la casa que avui és coneguda com a Cal Gallissà, on encara es conserva l’escut d’armes de pedra a la façana.

Dissabte 8 la presentació del Cavall anirà precedida de l’actuació d’en Pau, un dels personatges del Club Súper3, que explicarà El conte de la Nenúfar i la Matoll.

Més elements per Sant Jaume

A més del nou element “El Cavall dels Nebot”, a la Festa Major d’aquest any hi participaran altres elements culturals i festius de nova creació com un grup de percussió, la Colla de Diablons que ha impulsat la Colla de Diables de Riudoms i un grup de capgrossos infantils.

En aquesta línia, Riudoms recuperarà tres balls patrimonials que havien sortit en el seguici local durant el segle XIX: el Ball de Cercolets, el Ball de Gitanes i el Ball de Valencians. Aquests elements festius s’han format arran dels tallers participatius organitzats durant aquesta primavera per l’Ajuntament de Riudoms amb el doble objectiu de fer vibrar, cada vegada més, la Festa Major de Sant Jaume i d’estructurar el seguici local.

També aquest mateix cap de setmana, concretament el divendres 7 de juliol a les 20h del vespre, es farà un acte de presentació del programa de la Festa Major al Teatre del Casal Riudomenc. Aquesta activitat també serà un reconeixement a totes les entitats i persones que estan treballant per fer lluïda la festa, així com un homenatge a la Colla de Diables pel seu 25è aniversari i a la Colla Gegantera pel seu 35è aniversari, els quals les dues entitats celebren aquest any 2017.


Més informació: http://www.riudoms.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org