NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 16 de setembre de 2024 | Cebrià, Ciprià | Dia de la Preservació de la Capa d'Ozó    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Torroella de Montgrí recupera la figura de l'àliga per la festa major
Informa: manel, Rebombori Digital
Dimarts, 22 d'agost de 2017 a les 12:30


Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - Torroella de Montgrí ja ho té tot apunt per gaudir amb intensitat de l’atapeït programa d’actes de la seva festa major. Una de les novetats importants de la festa d'enguany és la recuperació d'una Àliga documentada ja al segle XVII.


La recuperació de l’Àliga de Torroella

L’Ajuntament torroellenc conjuntament amb l’entitat Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí porten molts mesos treballant en la recuperació de l’Àliga, una figura desapareguda de l’imaginari festiu del municipi. La primera constància documental sobre una àguila que acompanyava els gegants de Torroella de Montgrí és del 1628, i al 1638 ja és té constància de la seva reparació. Per aquest darrer motiu, s’entén que la figura festiva és encara més antiga.

La recuperació de l’Àliga és la segona restauració del bestiari festiu que es realitza en els darrers anys al municipi, ja que al 2013 es va recuperar la figura del Drac, documentada al segle XVII.

Imatge

El projecte de construcció de l’Àliga de Torroella ha anat a càrrec del constructor Nuxu Perpinyà, de Girona i té unes mides aproximades de 160 alçada per 210 de llargada. L’Àliga ha adoptat la morfologia de l’àliga cuabarrada, una espècie fortament amenaçada que nia al Massís del Montgrí. La corona que portarà l'Àguila està inspirada en la corona existent a l’escut municipal.

Per tal de difondre la recuperació de l’Àliga de Torroella entre la ciutadania, s’ha programat una conferència a càrrec del director del Centre Barceloní de Producció i Difusió de Cultura Popular d’Arrel Tradicional, Xavier Cordomí, així com de l’artista constructor, Nuxu Perpinyà. (23 d’agost, 20 h al Museu de la Mediterrània). També se’n farà una presentació pública per la mainada el 24 d’agost a les 17 h, i s’incorporarà al tradicional Ball de Gegants, del dia de Sant Genís (25 d’agost, a les 13.15 h a la Plaça de la Vila).
 
Què sabem de l'Àliga de Torroella de Montgrí?

Segons Josep Vert i Planas (Revista de Girona, núm 156. 1993) la primera referència que es té de l’Àliga de Torroella és de 1638 on en els comptes municipals es detalla el pagament d’una factura a un tal Sagàs, fuster, en concepte de “despeses d’aiguacuit, carmí i amidó” per l’àliga. Conjuntament amb la referència que tenim de la vista pastoral del bisbe Suaso el 1608 on es parla que hi havia un gegant i un drac i la del 1628 on als comptes municipals hi consten unes despeses per portar a ballar la geganta el 1638 per la processó del Corpus, ens permeten afirmar que a mitjans del segle XVII Torroella disposava de la parella de Gegants, un Drac i una Àliga.

Més informació: http://torroella-estartit.cat/inici/informacio-municipal/noticies/4874-la-recuperacio-de-laliga-de-t

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org