NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 6 de desembre de 2024 | Nicolau    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Presentació del nou CD de Lieder Càmera: nadales i cançons
Informa: Mercè Riera i Blanch, Mànager - LIEDER CÀMERA
Dilluns, 19 de desembre de 2005 a les 10:40


Barcelona (el Barcelonès) - El proper dimarts, 20 de desembre, el LIEDER CÀMERA, cor de cambra farà l’acte de presentació del nou disc NADALES I CANÇONS, dedicat a cançons de Nadal i populars i tradicionals catalanes. L’acte tindrà lloc a l’Espai Cultural ABACUS, al carrer Balmes, 163 de Barcelona a les 19.00 h i comptarà amb la presència de Josep Vila, director artístic del cor, i de Llorenç Balsach, director de la discogràfica “La Ma de Guido”, editora de l’esmentat CD.


NOU CD “NADALES I CANÇONS”

La gran obra dels musicòlegs catalans que s’inicià a les darreries del segle XIX tingué com a protagonistes destacats músics i folkloristes, com Pelai Ibriz, Felip Pedrell, Joan Amades, Francesc Alió i Francesc Pujol, entre d’altres. Ells recolliren melodies que es cantaven arreu del territori català i en feren un inventari perquè no caiguessin en l’oblit. Gràcies a la seva labor tenaç i perseverant s’ha perpetuat un patrimoni que, de ben segur, s’hauria extingit amb el temps: el nostre cançoner popular.

En la societat occidental moderna, l’ús quotidià de les melodies que s’aprenien per transmissió oral ha anat desapareixent fins a relegar-se, quasi exclusivament, a l’àmbit de l’educació. Aquelles cançons que servien per jugar, per feinejar, per explicar rondalles, per espantar, per divertir, per fer la gara-gara o per fer dormir els infants s’han convertit a poc a poc en objectes artístics que, mercès a l’enginy dels nostres compositors, han esdevingut petites peces de concert.

El disc compacte que teniu a les mans us presenta 17 cançons populars catalanes harmonitzades per a cor i també dues sardanes que, tot i ser originals d’Enric Morera i de Manel Saderra Puigferrer, ja han passat a formar part del nostre repertori considerat tradicional.

Aquest recull és la segona part d’un altre disc que el segell La Mà de Guido ja va publicar l’any 1998 amb el títol de Cançó tradicional i popular catalana, interpretat també pel cor Lieder Càmera. Ara, set anys més tard, ens hem decidit a editar-ne la continuació, esperonats per la bona acollida que tingué el nostre primer treball discogràfic.

L’art d’harmonitzar cançons populars per a cor arrenca a la segona meitat del segle XlX, agafa força amb el naixement del moviment orfeonístic i de seguida és molt valorat socialment gràcies a l’efervescència del catalanisme cultural i polític que considerà la cançó popular com un important signe d’identitat.

Josep Cumellas Ribó (1857-1940), Enric Morera(1865-1942) i Lluís Millet i Pagès (1867-1941) són alguns dels pioners en el conreu d’aquest nou gènere. La seva gran preparació com a músics i compositors, així com el profund coneixement de l’instrument coral, els portà a fer harmonitzacions i composicions originals d’altíssima qualitat.

Valguin com a exemple l’aclaparadora Presó de Lleida d’en Cumellas Ribó, el popularíssim i magistral Empordà d’en Morera o la delicada Dama d’Aragó del mestre Millet, la qual il·lustra la subtil sensibilitat d’aquest músic extraordinari, sensibilitat que esdevindria el segell distintiu de l’art coral del seu Orfeó Català ja des de les primeres èpoques.

Una segona generació de compositors arranjadors fou la integrada per Francesc Pujol (1878-1945),  segon director de l’Orfeó Català i director de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Frederic Alfonso(1879-1946), prestigiós compositor i pedagog —coautor del popularíssim mètode de solfeig LAZ juntament amb Joan Baptista Lambert i Joaquim Zamacois—, Josep Sancho Marraco (1879-1960), organista i director de la capella de la catedral de Barcelona i Antoni Pérez Moya (1884-1964), organista de la basílica de la Mercè i director de l’Orfeó de Sants.

Manel Saderra Puigferrer (1908-2000) fou el fundador de la Coral Polifònica de Banyoles, però destacà ben aviat com a compositor de música per a cobla. La seva sardana Somni fou transcrita de la cobla al cor a petició del mateix públic, tal fou l’èxit d’aquesta composició.

Després de la trencadissa social i cultural que suposà la Guerra Civil espanyola (1936-1939), l’activitat coral a Catalunya quedà molt malmesa i hagué de romandre durant força anys en la clandestinitat. Amb el temps, però, va anar sorgint un nou moviment coral integrat per formacions més cambrístiques, amb un nombre de cantaires més reduït del que era habitual en les antigues masses corals.

Tres entitats corals protagonitzaren aquesta nova renaixença: la Capella Clàssica Polifònica, fundada el 1940 per Enric Ribó, la Coral Sant Jordi, fundada per Oriol Martorell el 1947 i el Cor Madrigal, fundat el 1951 per Manuel Cabero.
Tots tres directors exerciren un important magisteri en el camp de la musicologia i en el de la direcció coral i van ser professors de molts dels directors que actualment dirigeixen a Catalunya.

Pel que fa a la composició cal destacar especialment la tasca d’Enric Ribó (1916-1996), però molts altres compositors, esperonats per aquest nou impuls del món coral català, continuaren fent importants aportacions al repertori.

Entre els autors dels nostres dies cal posar en primer lloc el mestre Manuel Oltra (1922), sens dubte un dels referents actuals de l’escola de compositors catalans.
Amb un llenguatge original i acuradíssim, Oltra ha forjat un estil propi escrivint noves harmonitzacions de cançons populars i s’ha convertit en l’autor de més extens catàleg coral del nostre país. La seva obra també abraça la música de cambra i el repertori simfònic i per a cobla.

Deixeble directe de Manuel Oltra és Ramon Noguera (1937), director fundador de la Polifònica de Puig-reig, agrupació coral de gran prestigi al nostre país.

El director d’orquestra Salvador Mas (1951) és un dels músics més brillants que s’han format a l’Escolania deMontserrat. De l’època en què fou director de l’Orfeó Català, 1983-1985, daten les seves Sis nadales tradicionals catalanes, la darrera de les quals obre aquest recull.

Xavier Sans (1962), compositor, cantant i director tarragoní, fou director de la Coral Sant Jordi entre els anys 1995 i 2000, formació a la qual dedicà moltes de les seves composicions.

I qui us escriu aquestes ratlles, Josep Vila i Casañas (1966), director fundador del cor Lieder Càmera de Sabadell i director de l’Orfeó Català des de 1998.

Ben segur que, escoltant aquest disc, gaudireu del perfum d’aquelles melodies de sempre, alhora que us sorprendreu per la intensitat, l’enginy i la bellesa dels arranjaments que hem seleccionat per a vosaltres.


BON CONCERT !!


Josep Vila i Casañas
Director Artístic del Lieder Càmera, cor de Cambra


Allà sota una penya                            Salvador Mas
El cant dels ocells                          Enric Ribó
Les dotze van tocant                  Josep Vila i Casañas El petit vailet                                                Manuel Oltra
L’àngel i els pastors                           Antoni Pérez Moya
Nit de vetlla                                        Antoni Pérez Moya
Les bèsties al naixement                                Xavier Sans
Margarideta                                  Manuel Oltra
En Pere Gallerí                             Xavier Sans
Somni                         Manuel Saderra Puigferrer
El testament d’Amèlia                      Manuel Oltra
La filadora                        Josep Sancho Marraco
Els estudiants de Tolosa                  Federic Alfonso
La gata i el belitre                        Francesc Pujol
Baixant de la Font del Gat                  Ramon Noguera
La dama d’Aragó                             Lluís Millet
Cançó del lladre                    Josep Sancho Marraco
La presó de Lleida                  Josep Cumellas Ribó
L’Empordà                                  Enric Morera













LIEDER CÀMERA, cor de cambra

El cor de cambra LIEDER CÀMERA va ser fundat a Sabadell l’any 1990 pel seu director actual, Josep Vila i Casañas. Ha col·laborat amb grups instrumentals reconeguts, com el CLEMENCIC CONSORT, l’ORQUESTRA DE CAMBRA NACIONAL D’ANDORRA, THE SIXTEEN, el DROTTNINGHOLM BAROQUE ENSEMBLE, l’ORQUESTA BARROCA DE SEVILLA i l’ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA, entre d’altres. Des de 1993 és el cor col·laborador del FESTIVAL INTERNACIONAL CASTELL DE PERALADA, on ha participat en les produccions de les òperes L’elisir d’amore, Il turco in Italia, Pepita Jiménez, El rapte en el serrall, Carmen, El barber de Sevilla, Il Tabarro, Orfeo i Eurídice, Elektra i Madama Butterfly. Diversos directors de prestigi han dirigit LIEDER CÀMERA, entre els quals podem destacar Josep Pons, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Jesús López Cobos, Helmut Rilling, Harry Christophers, Eric Ericson, Frieder Bernius i Günter Theuring. LIEDER CÀMERA ha enregistrat fins ara quatre discos compactes; el primer, amb cançons populars i tradicionals catalanes; el segon, dedicat al repertori per a cor i piano amb el pianista Adolf Pla; el tercer, amb POEMES A CAU D’ORELLA, de Miquel Desclot, musicats per Josep Vila i Casañas; i el darrer, el que teniu a les mans.





JOSEP VILA I CASAÑAS, director artístic

Nascut a Sabadell l’any 1966, inicia els estudis musicals al Conservatori Municipal de Música de Sabadell, on estudia la carrera de piano amb Glòria Peig i Sabater. Posteriorment prossegueix els estudis d’harmonia, contrapunt, fuga i composició amb Benet Casablancas i Josep Soler, i els de direcció d’orquestra amb Salvador Mas als conservatoris superiors de Badalona i Barcelona, respectivament. Treballa la direcció coral amb Manuel Cabero, Pierre Cao i Laszlo Heltay, entre d’altres, en diversos cursos nacionals i internacionals. Durant el curs 1995-1996 estudia a Suècia amb el director Eric Ericson. Actualment és professor de direcció coral a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Com a director convidat ha treballat amb el Cor de l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest, l’Orfeón Donostiarra, el Coro Nacional de España i el Coro de RTVE. Des del mes d’abril de 1998 és el director de l’Orfeó Català. Al gener de 1990 funda el cor de cambra LIEDER CÀMERA de Sabadell i n’assumeix la direcció musical.


Mercè Riera i Blanch
Mànager  - LIEDER CÀMERA
manager@corliedercamera.com
690 621 065

Més informació: http://www.corliedercamera.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org