NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Festa de la Crosa 2008
Informa: Rosa, Organit
Dimecres, 21 de maig de 2008 a les 18:43


Bescanó (el Gironès) - El proper 25 de maig de 10 del matí a 5 de la tarda a l'àrea de les Guilloteres d'Estanyol tindrà lloc la 6a edició de la ja tradicional Festa de la Crosa.


El volcà de la Crosa. Espai d’interès Natural

Enguany es vol potenciar el coneixement d'aquest volcà singular, poc conegut tot ser el volcà d’època quaternària amb el cràter més gran de la Península amb un diàmetre de 1250 metres, i un dels més grans d'Europa. Es troba concretament en els pobles d'Aiguaviva, Estanyol i Sant Dalmai, estant així a cavall entre les comarques del Gironès i de la Selva. L’erupció de la Crosa es va produïr en diferents fases que es varen succeïr sense interrupció.
La fase principal es va caracteritzar per violentes explosions  originades pel contacte del magma amb una gran bossa d'aigua subterrània. La completa evaporació d’aquesta aigua subterrània va donar lloc a un episodi final molt més tranquil va originar un segon cràter, dins la gran caldera d’explosió.

Tot i que no existeix una datació exacta de l’època en que es va produïr l’erupció, el bon estat de conservació del cràter situaria la Crosa dins l’època Quaternaria, i seria per tant contemporani dels volcans de la Garrotxa.

Actualment les vores del cràter son ocupades per boscos d’alzines i al fons hi trobem camps de conreu i plantacions d'arbres. Una mina construïda als segles XVII o XVIII drena l’interior del cràter evitant que s’hi acumuli l’aigua.

A la zona més alta de les vores del cràter, el puig de Sant Llop, s'hi troba una antiga capella d'origen romànic. A l’exterior de l’edifici volcànic, per la banda del sud-est, hi trobem també l’ermita de les fonts, just al costat d’un seguit de sorgències que drenen l’aigua acumulada dins el materials volcànics.

El volcà de la Crosa és un espai d'interès natural gestionat pel Consorci de la Crosa, integrat pels ajuntaments d’Aiguaviva, Bescanó, Vilobí d’Onyar, i els consells comarcals del Gironès i de la Selva.  

FESTA DE LA CROSA

Aquest any com a novetat destacable s'ha volgut involucrar a les escoles a la festa del volcà mitjançant un dossier informatiu amb propostes de jocs i dos concursos, un de literari i un de dibuix de temàtica relacionada amb el volcà i el seu entorn, l'entrega de premis dels quals tindrà lloc el dia de la festa.

També s'ha organitzat una neteja popular del volcà el dissabte 17 de maig a les 9 del matí per a tothom que vulgui contribuir a la seva deguda conservació, amb un esmorzar de recompensa per a tots el voluntaris.

El dia 23 de maig tindrà lloc la PRESENTACIÓ DE LA FESTA DE LA CROSA, així com la presentació tant dels Treballs del Pla de Gestió de la Crosa com les Jornades Gastronòmiques que es faran entre el 23 de maig i l’1 de juny, aquest acte que serà obert a tothom, es convidarà a les entitats municipals (AMiPA, comissions de Festes, regidors i alcaldes dels tres municipis, etc) i al finalitzar hi haurà un petit refrigeri.

La festa constarà d'un mercat d'artesans i també podrem trobar parades de menjar i begudes, aquestes parades han estat possibles gràcies a les AMiPA dels tres municipis i de la Comissió de Festes d’Estanyol.

Al matí es faràn dues caminades guiades pel volcà, una per adults i l'altra per la mainada amb un taller on els nens podran descobrir els tresors del volcà, i durant el dia i fins a les 5 de la tarda hi hauran demostracions de màgia, d'esgrima, i jocs de cucanya per a tots, així com l'entrega dels esmentats premis literaris i de dibuix. Totes les acitivitats seran gratuïtes.

L'Ajuntament d'Aiguaviva i de Bescanó posen a disposició de tots i a favor del medi ambient un servei de transport públic gratuït per assisitir a la festa, des d'Aiguaviva amb un carruatge de cavalls i des de Bescanó amb minibus.


JORNADES GASTRONÒMIQUES “PLATS DE TOSQUIJA˝

Dins del marc de la Festa de la Crosa, també tindràn lloc del 23 de maig a l'1 de juny les jornades gastronòmiques anomenades "Plats de Tosquija", plats i menús inspirats en el volcà que podreu degustar a restaurant

•    CAN GENERAL d'Aiguaviva
•    LA BARCA de Bescanó
•    CAN QUIM-L’HOSTAL d'Estanyol
•    L’ESTANC NOU, de Sant Dalmai
•    L’EMPALME de Vilobí.

Des del Consorci us convidem a assistir tant a la Festa de la Crosa com  l'acte de presentació de la festa que tindrà lloc el divendres 23 de maig a les 9 del vespre al Polivalent de Sant Dalmai i també a ser presents el dia de la Festa.

Aquesta festa està organitzada pel Consorci de la Crosa i seu el gerent Lluís Motjé i Rosa Torrijos (Estanyol-Bescanó), amb el suport dels ajuntaments d'Aiguaviva, de Bescanó i de Vilobí d'Onyar.

Per a més informació podeu trucar als telèfons:
636 966 706. Lluís Motjé
972 44 22 29. Rosa Torrijos


Moltes gràcies,
Maig 2008


Més informació: http://www.juglansmusic.com/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org