NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Divendres es presenta a Igualada una nova colla de trabucaires
Informa: Anònim
Dijous, 5 de juny de 2008 a les 16:47


Igualada (l'Anoia) - Igualada tindrà una colla de trabucaires. Gràcies a la tasca que un grup de persones de la ciutat ve realitzant des de fa gairebé nou mesos, un nou grup de cultura popular sorgeix amb força a la ciutat. Es tracta dels Trabucaires d'Igualada, una nova colla en procés de creació que neix per fer difusió del fet trabucaire a la ciutat i que contribueix al creixement del patrimoni festiu igualadí.


Aquest divendres 6 de juny, precisament en la data en què es compleixen 200 anys de la primera batalla del Bruc, la colla (encara en fase de creació) farà una primera aparició a la ciutat que serà un tast de la seva activitat. Serà a dos quarts de 8 del vespre a la plaça del Bruc (davant de l'església de Santa Maria), fent un recorregut fins al Museu Comarcal, on s'inaugurarà l'exposició "200 anys de la batalla del Bruc. Igualada en el naixement de la Catalunya contemporània, 1808-2008".

Imatge

La colla sorgeix coincidint amb el 200 aniversari de les batalles del Bruc, un dels motius fundacionals de la mateixa, ja que s'inspira en els sometents igualadins armats que varen participar en les batalles del Bruc dels anys 1808.

Els trabucaires són una tradició del segle XVIII i XIX, que la història dóna constància en diferents documents. De fet, la majoria formaven part de bandes organitzades (sometents) per tal de defensar els pobles i viles dels diversos atacs que podien patir.

Un dels moments més interessants d'aquesta forma de defensa vinculats amb Igualada i comarca es dóna a partir de les batalles del Bruc de 1808. Els fets, popularment coneguts per la llegenda del "Timbaler del Bruc", van tenir una forta presència igualadina. Tant és així que des de la ciutat s'organitzaren diferents columnes de voluntaris, armats amb trabucs, per tal de defensar la vila i la comarca de la invasió francesa.

L'objectiu de la colla és donar a difondre el fet trabucaire entre la població, tot promocionant la cultura catalana fent sortides i actuacions arreu. La colla és iniciativa d'un grup de persones vinculades a altres grups de cultura popular de la ciutat. Ha estat autofinançada gairebé en exclusiva pels membres de la colla, ja que, fins ara, les administracions només han contribuït simbòlicament al seu sorgiment. La colla forma part de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

La colla també serà present als actes commemoratius de la batalla que es faran diumenge 8 de juny al Bruc, on hi haurà la Trobada Nacional de Trabucaires que es duu a terme anualment.

Font: La veu digital


Més informació: http://www.laveudigital.cat/noticia-laveudigital-anoia.php?2008&06&05&news&5393

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org