Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Aplecs del Sol Ixent

Benvinguda al primer Sol de l'any

Esperant la sortida del Sol

El Sol ixent

Joc d'ombres

Més sardanes

Cada any a l'alba del primer dia de l'any, centenars de persones es congreguen al capdamunt de la muntanya de sa Guarda per veure el primer raig de Sol de l'any. S'hi ballen sardanes, es fa una xocolatada i s'espera amb expectació, sovint sota un fred intens, la sortida del primer Sol per l'horitzó.

De costum a festa popular

Els historiadors locals expliquen que una de les maneres tradicionals d'acabar l'any a Palafrugell era (i encara és) pujar al Far de Sant Sebastià per veure sortir el Sol. Aquest costum popular i espontani fou institucionalitzat - convertit en una festa una mica més organitzada- per l'Ajuntament de Palafrugell l'any 1997, coincidint amb el centenari del naixement de Josep Pla. El model que es seguí fou el de l'Aplec del Sol Ixent que des d'uns anys abans es feia a Cadaqués. Així, ja des de les seva primera edició la festa va incloure una audició i ballada de sardanes i una xocolatada.

Festa en un mirador excepcional

La festa es celebra a la muntanya de Sa Guarda, entre les cales de Tamariu i Llafranc, un espai que en entrar al mar forma el cap de Sant Sebastià. La seva excepcional situació, just en un espai natural elevat i davant del mar, ha fet que l'indret hagi estat poblat des de temps immemorials i que hagi estat tradicionalment un privilegiat espai de vigília, contemplació i guàrdia. Aquest extraordinari mirador sobre el mar és conegut com a Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda i està format per un jaciment ibèric (segles V a I aC), una torre de guaita per avisar de perill marítim, una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far que, inaugurat l'any 1857, guia amb la seva llum, les embarcacions durant la nit.

La seqüència ritual

La festa comença a partir de les 6 del matí, quan la gent comença a aproximar-se en cotxe fins al Far, que està situat a un quilòmetre i mig de la carretera de Palafrugell a Tamariu. Poc a poc, persones vingudes de Palafrugell i altres comarques gironines, però també d'arreu del país i fins i tot alguns turistes que són al poble en aquestes dates, es concentren davant l'esplanada del Far.

Una cobla interpreta sardanes en directe i de seguida es comencen a formar rotllanes. Les sardanes són una molt bona manera de combatre el fred que a aquesta hora fa. Al mateix temps a l'interior de l'hostatgeria es serveix xocolata amb melindros, amb uns petits bols de terrissa que serveixen de recordatori i per ajudar a sufragar les despeses que genera la festa.

Les sardanes i la xocolata continuen per espai de dues hores, de 7 a 9, moment en què el Sol treu el cap per l'horitzó. Els assistents fotografien -i es fotografien- amb la gran bola vermella que, puntual, apareix per damunt de la línia de mar, intentant captar el primer raig de Sol, el primer de l'any, que hom creu que porta sort a qui el veu.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé, amb aportacions de Paco Dalmau

Ajuntament de Palafrugell