Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Aplecs del Sol Ixent

Diverses poblacions costaneres celebren l'entrada de l'any nou amb una benvinguda col·lectiva al primer dia de l'any (i per extensió a l'Any Nou) amb l'espera i contemplació del primer raig de Sol de l'any. Els que hi participen es concentren a la primera hora del matí en indrets especials que disposen d'una excepcional visibilitat sobre l'horitzó, sovint davant el mar, tot esperant que el Sol surti i i ho celebren amb balls i àpats a l'aire lliure.

Benvinguda al primer Sol de l'any
Palafrugell (el Baix Empordà)
Cada any a l'alba del primer dia de l'any, centenars de persones es congreguen al capdamunt de la muntanya de sa Guarda per veure el primer raig de Sol de l'any. S'hi ballen sardanes, es fa una xocolatada i s'espera amb expectació, sovint sota un fred intens, la sortida del primer Sol per l'horitzó.

Aplec del Sol Ixent
Montgó, Aj. l'Escala (l'Alt Empordà)
Un bon nombre d'escalencs i escalenques donen la benvinguda al primer raig de Sol de l'any concentrant-se al capdamunt de Punta Montgó i ballant un bon repertori de sardanes airoses i saltadores interpretades en directes per la cobla local.

Aplec del Sol Ixent a Cadaqués (l'Alt Empordà) - aplec que es va celebrar per primera vegada l'any 1990 al Cap de Creus. S'espera la sortida del Sol i el naixement del primer dia de l'any amb una ballada de sardanes al Cap de Creus. Amb música de cobla i xocolatada popular per veure sortir els primers raigs de Sol del país. Organitzada per veïnes i veïns del poble de Cadaqués.
Primer Sol de l'any a Begues (el Baix Llobregat) - trobada per esperar el primer raig de Sol al Mirador del Mur, amb ballada de sardanes i música interpretada en directe per una cobla.
Primera ballada de sardanes a Céret (el Vallespir) - es celebra el primer dia de l'any a Ceret que, en aquesta localitat, com per art de màgia, quasi sempre és assolellat. Al mati, es fa una audició de sardanes.
Sardanes a l'alba a Lloret de Mar (la Selva) - ballada de sardanes amb el primer sol de l'any a la plaça del pi de l'ermita de Santa Cristina de Lloret. Xocolatada per a tots els assistents. La primera edició fou l'1 de gener de 2015.
Sardanes a trenc d'alba a Mataró (el Maresme) - ballada de sardanes per veure sortir el Sol, al Passeig Marítim (7.00 h), on es serveix xocolata calenta. La part musical va a càrrec de la cobla Ciutat de Mataró.