Dimecres, 17 d'abril de 2024 | Robert    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Focs aromàtics de Reis

Les atxes durant la Cavalcada

Patges amb teies

El Rei blanc

L'adoració

Una de les característiques distintives de la Nit de Reis de Taradell són les atxes de barballó que els taradellencs encenen per tal de guiar als Reis d'Orient fins al seu poble. El foc i el fum d'aquestes grans torxes contribueixen a crear un ambient màgic per a rebre els Reis.

Les atxes de barballó

Com en d'altres poblacions catalanes, Taradell celebra la Festa de Reis amb l'encesa d'unes grans torxes de foc. Aquestes torxes s'anomenen atxes i estan fetes amb una herba aromàtica anomenada barballó que està emparentada amb l'espígol. El barballó (lavandula latifolia) es va a cercar al bosc des de finals d'agost -quan la flor és ben blava i tendre- i es guarda a l'interior de cada casa fins uns dies abans, quan, fent-ne rams o feixos lligats amb cordills, es construeix l'atxa.

Les atxes de barballó s'encenen cada any la nit de Reis mentre veuen passar la cavalcada, omplint els carrers amb aquesta flaire tant característica. L'encesa d'atxes d'herbes aromàtiques és un ritus ancestral, d'origen remot i desconegut, però que en el model de festa de Reis actual acompleix una funció molt ben delimitada: atraure els misteriosos i generosos personatges cap al poble, donar-los la benvinguda i guiar-los en el seu camí cap a totes les llars.

Expliquen els taradellencs que cal seguir bé la tradició de les atxes i que el barballó cal que sigui boscà i no lavanda cultivada a casa perquè aquesta última fa massa fum.

Per això, dies abans de la cavalcada, els pares -acompanyants pels menuts i en el marc d'una excursió al bosc- van a cercar el barballó que servirà per fer l'atxa. Cada pare fa una atxa a la mida que creu que es mereix el fill o filla.

La seqüència ritual

La Cavalcada dels Reis de Taradell comença quan, pacientment, els més menuts, acompanyats pels seus pares es van congregant pels carrers de Taradell armats amb la seva atxa de barballó.

Ses Majestats els Reis d'Orient arriben a Taradell a primera hora de la tarda, quan es fa fosc. Primer van a visitar als avis que són a l'asil, on els fan entrega d'un regal i els diuen unes paraules. Tot seguit, a quarts de 7 de vespre, les antigues fàbriques tèxtils del Vapor i del Tint de Taradell, fan sonar les sirenes: és el senyal que els Reis han arribat al poble i inicien la seva passejada.

Acompanyats per diferents agrupacions musicals (una banda, una cobla i un grup de percussió) i centenars de patges, els Reis es passegen amb les seves carrosses pels principals carrers del poble. La carrossa del Rei Ros té com a símbol un trèvol, la del Rei Negre una lluna i la del Rei Blanc una estrella. Al seu pas, les famílies encenen les atxes de barballó, que amb el seu foc i fum contribueixen a crear un ambient màgic.

Cada carrossa va encapçalada pel banderer i un patge amb una capsa de fusta que conté l'ofrena -or, encens o mirra. Tot seguit hi ha un conjunt de patges que duen enceses unes llargues teies de ferro al capdamunt de les quals hi ha estelles per mantenir viu el foc. Un patge carregats amb ascles més petites els proporciona la fusta que necessiten quan el foc aminora. Tot seguit ve la carrossa amb el Rei i els seus patges, que llancen caramels als que els esperen. Entre carrossa i carrossa hi ha una formació musical del poble que anima amb música l'arribada dels Reis.

El recorregut que segueix la comitiva comença al carrer de la Font i arriba a la Plaça de les Eres, on els Reis baixen de les carrosses per fer l'adoració d'un pessebre vivent. Tot seguit es dirigeixen a l'ajuntament on són rebuts per l'alcalde, que els dóna la benvinguda i els entrega una clau màgica: la clau que obre les portes de totes les cases de Taradell. Des del balcó, els Reis fan un parlament agraïnt als taradellencs que hagin encès les atxes perquè d'aquesta manera no s'han perdut i han arribat bé fins al poble.

Després, els Reis reparteixen, a mode de pròleg, un regal a tots els nens i nenes del poble d'entre 1 i 7 anys i van a veure personalment els que estan malalts. Finalment, anirant passant casa per casa a deixar els regals a tots aquells nens i nenes que s'hagin portat bé durant l'any.

La crema de l'Espígol en la nit de Reis. Un ritus d'origen mil·lenari.
Rius i Mercadé, Jordi / La Riera. Ajuntament de la Riera de Gaià