Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Focs aromàtics de Reis

A diverses poblacions s'espera als Reis amb l'encesa de torxes -anomenades "falles", "teies", "atxes" o "fatxos"- fetes amb feixos d'herbes aromàtiques, bàsicament espígol i barballó, lligades amb cordills. Rafael d'Amat i de Cortada, baró de Maldá, explica que, ja a la Barcelona del tombant del segle XVIII al XIX, aquesta era una nit "de gran bullida pels carrers, l'anar xicots, i ádhuc gent gran, amb trossos de corda encesa, i trossos d'atxa, a rebre los Reis, per si duen torrons i neules". Amb la llum i el perfum que emeten les torxes cremant -que recorda l'encens i la mirra que la tradició diu que duien els Reis a l'infant nounat- es contribueix a crear una gran ambientació a les Cavalcades.

Nit de Reis
la Riera de Gaià (el Tarragonès)
Cada 5 de gener al vespre, els habitants de la Riera de Gaià surten als carrers armats amb unes torxes d'espígol anomenades "falles" que encenen amb l'objectiu d'atraure els Reis cap al poble. L'olor que desprèn l'espígol i el resplendor i calor del foc faran que els Reis no passin de llarg i que deixin els regals a les cases.

Cavalcada de Reis
Taradell (Osona)
Una de les característiques distintives de la Nit de Reis de Taradell són les atxes de barballó que els taradellencs encenen per tal de guiar als Reis d'Orient fins al seu poble. El foc i el fum d'aquestes grans torxes contribueixen a crear un ambient màgic per a rebre els Reis.

Cavalcada de Reis
Aiguafreda i Sant Martí de Centelles (el Vallès Oriental)
El foc, el fum i l'olor intens de les atxes de barballó que els habitants d'Aiguafreda encenen durant tot el recorregut de la Cavalcada de Reis, són els tres ingredients imprescindibles d'aquesta celebració tradicional que tanca les festes de Nadal al municipi.

Crema d'atxes d'espígol a Vandellós (el Baix Camp) - a Vandellòs el costum de rebre els Reis amb unes atxes d'espígol s'ha revitalitzat els últims anys. Uns dies abans de la vigília de Reis, un grup de joves organitza una excursió a la muntanya perquè els xiquets apleguin una bona quantitat d'espígol que el dia 5 de gener serveix per il·luminar l'entrada de Ses Majestats al municipi i que els nens cremen davant de casa seva.
Crema d'espígol al priorat i Montsant - A les muntanyes de Prades i el Montsant, al començament del segle XX, a Siurana i a Margalef els nois i les noies que anaven a esperar els reis agafaven grapats d'espígol, els lligaven amb una corda i els encenien. Els feien giravoltar encesos mentre donaven tombs pel poble cridant que arribaven els Reis. Un costum semblant existia a la veïna població d'Albarca, indret on la quitxalla fabricava un ninot amb espígol que era passejat pels carrers, acompanyat pels xiquets que portaven manats d'herba encesa, i finalment cremat en un acte que se suposava que volia significar l'espera deis Reis. Es cantava: "A esperar els Reis,que els Reis han vingut, carregats de pebre i vestits de vellut!; Lo ninot d'espígol s'ha casat a Reus li ha marxat la dona cap ais Pirineus"
Atxes de Reis a Sant Quirze de Besora (Osona) - és tradició del poble, avui desapareguda, que els infants construeixin unes torxes amb barballó, una planta aromàtica emparentada amb l’espígol, que anomenen atxes i que encenen la nit de Reis mentre veuen passar els Reis en cavalcada.
Atxes a Folgueroles (Osona)
Teies de barballó a Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) - en aquesta població esperen els Reis amb teies de barballó i fanalets.
Cavalcada de Reis a Tona (Osona) - el 5 de gener, la nit de reis, Tona rep Ses Majestats amb atxes enceses d'espígol perfumat pels carrers més cèntrics del poble. Els Reis un cop feta la cavalcada en què alegren els nens amb llaminadures, adoren el Nen Jesús i a la Plaça Major reben la mainada amb els patges i els donen un petit present.
Crema d'espígol de Reis a Moià (el Bages) - a Moià la mainada espera als Reis cremant els rams d'espígol de l'estiu.
Espígol de Reis a Castellterçol (el Vallès Oriental) - a Castellterçol és tradició anar a rebre els Reis amb torxes d'espígol.
Falles de Petrer (el Vinalopó Mitjà) - la nit de Reis els xiquets i xiquetes de Petrer encenen falles per il·luminar el pas de la Cavalcada dels Reis d'Orient. Entre les petites falles hi ha algú "falló" més gran, que fan rodar diverses persones.
Atxes de reis a Villores (els Ports) - és tradició anar a esperar els Reis amb atxes fetes amb herbes seques.
Cavalcada de Reis a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental) - els nens i els seus pares assisteixen a la Cavalcada de Reis armats amb atxes de barballó per rebre ses Majestats amb la llum i l'escalfor del foc i amb l'olor que desprèn el barballó quan crema. Telèfon: 93.866.27.68
Falles de Reis a la Secuita (el Tarragonès) - segons un article a la revista Destino (anterior a 1935) per la Diada dels Reis d'Orient els nens i les nenes de la Secuita anaven al bosc a buscar espígol i en feien uns feixos que anomenaven falles. Després de sopar es reunien tots a la plaça, encenien les falles i corrien amb elles a les afores a esperar als Reis mentre cantaven: «Foc a la falla Maria medalla, foc al falló Maria medalló! que els Reis em portin un cavall de cartró!».

La crema de l'Espígol en la nit de Reis. Un ritus d'origen mil·lenari.
Rius i Mercadé, Jordi / La Riera. Ajuntament de la Riera de Gaià