NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 28 d'abril de 2024 | Pere Chanel | Dia de la Conscienciació Contra el Soroll    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > L'Ou com Balla


Els altres Ou com Balla
Mapa de les festes de Corpus amb Ou com Balla
Diferents poblacions, Corpus


Ou ballant amb l'aigua


Ou com balla a Terrassa, anys 1940-50


Ou com balla a Reus, amb dues custodiants


L'Ou com Balla de La Garriga


Plaça de l'Ou com Balla de La Garriga


Ou com Balla a Argentona


 

Tot i que quan hom pensa amb l'ou com balla el relaciona quasi sempre amb Barcelona i amb la seva Festa de Corpus, aquesta associació no és del tot encertada. Per una banda, perquè la història documenta ous com balla fora de les dates de Corpus i per l'altra, perquè són moltes les poblacions catalanes que en l'actualitat han integrat aquest recurs festiu en la seva programació de Corpus.

La relació de l’ou com balla amb la Festa del Corpus de Barcelona és una relació plenament consolidada. Pel gran públic, Ou com Balla equival a Festa de Corpus, i més concretament, a la Festa del Corpus de Barcelona. Ara bé, aquesta associació ja no és ben bé així...

L'ou com balla més enllà de Barcelona

En primer lloc, cal dir que, si bé és cert que és a Barcelona on sembla que l'ou com balla té el seu origen, avui aquest joc festiu ha estat introduït com a recurs festiu de la festa de Corpus en moltes altres poblacions catalanes.

En alguns casos, com a Terrassa, la tradició prové, almenys, del 1950 quan, en el marc d'un jardinet amb arcades que es muntava a la cruïlla entre els carrers de Blasco de Garay i Faraday, es feia l’ou com balla. A la dècada dels 1940-1950 també es muntava una estructura amb l'ou com balla davant de l’Ajuntament per la vuitada de Corpus. Un costum semblant tenia lloc al Raval de Montserrat ja abans de la guerra de 1936.

A Reus, tot i no tenir-ne tradició, des de l'any 2008 es pot contemplar els dies de Corpus l’ou com balla al pòrtic de Sant Sebastià de la plaça del Castell. El custodien dos vigilants ricament habillats per a l'ocasió.

A La Garriga l'ou com balla té un espai propi al carrer de Samalús. La petita Plaça de l'Ou com Balla acull una font ben guarnida amb flors i un brollador amb l'ou com balla que cada any munta l'Escola Puigraciós.

A Argentona és el Museu de la Ceràmica qui munta cada any un ou com balla al brollador que hi ha al seu interior.

També és costum de fer ballar l'ou a Arenys de Munt, Cardona, Igualada, Lleida, Manresa, Sitges, Solsona, Tarragona i Vic.

L'ou com balla més enllà de la festa de Corpus

I en segon lloc, cal subratllar que tot i que l'ou com balla es relacioni amb la festa de Corpus, la història ens forneix amb molts exemples de com el fet de posar un ou buit sobre un brollador d’aigua ha estat practicat pels catalans i catalanes també en d’altres moments de l'any, més enllà d'aquesta festa.

A Montblanc, per exemple, tal i com es documenta al Llibre Verd, durant la festa del barri de Sant Isidre, pels volts del 15 de maig, es guarnia la capelleta que aquest sant hi tenia “amb boixets i l’ou com balla”. També està documentada la presència de l’Ou com Balla fora de Corpus a Terrassa al llibre “Terrassa, la festa al carrer. Present i passat“, de Joaquim Verdaguer i Caballé, arxiver de l’Arxiu Municipal de Terrassa. En aquest llibre l'autor explica que, en motiu d'una festa dedicada a la Mare de Déu de Montserrat al barri del raval de Montserrat, al segle XIX, “davant la capelleta de la Mare de Déu s’improvisava, encerclat per una reixa decorada amb flors i ramatge, un brollador que sostenia l’ou com balla”. Igualment, sense anar gaire més lluny en el temps, des del 1925 a Cardona també es fa l’ou com balla, en motiu de la festa de Sant Jaume, el 25 de juliol.

La presència de l’ou com balla en festes situades fora de les dates de Corpus desmenteix la desafortunada opinió d’alguns de relacionar l’ou amb la protagonista, des del punt de vista cristià, de la festa del Corpus: l’hòstia consagrada.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Manel Carrera i Escudé, Museu del Càntir d'Argentona i Blog "Records de Terrassa".


  3727 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





L'ou com balla, l'efímer, el Corpus i la Catedral
Rider Enrique, Nil / Publicacions de la Catedral de Barcelona
A tots ens meravella poder veure l'Ou com balla.. però què en sabem realment? ...

llegir
L'Ou com Balla
Grau i Martí, Jan
L'Ou com Balla és un ou buit, damunt d'un brollador que té el peu guarnit ...



Video de l'ou com balla de La Garriga
http://vimeo.com/21494805
La Garriga (el Vallès Oriental)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org