NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > L'Ou com Balla



 

L'Ou com Balla és un costum propi de la festivitat de Corpus Christi. Es tracta de fer ballar un ou buit damunt un brollador d'aigua d'una font, la peanya de la qual ha estat guarnida amb abundants flors i plantes. Formalment és una imatge que recorda molt a la figura de l'Eucaristia -l'hòstia consagrada que es venera durant el Corpus-, però les al·lusions de l'ou a la fertilitat i la plentitud són ben clares i suggereixen altres interpretacions i lectures. La simplicitat i bellesa d'aquest costum, que consisteix en fer ballar un ou al ritme juganer i incert de l'aigua, li ha donat molta popularitat, de manera que el que va començar a la ciutat de Barcelona s'ha extès ràpidament en d'altres viles del país.


il·lustració de la notícia
 L’Ou com Balla
Diferents indrets
Des de fa molts anys, quan arriba la festivitat del Corpus, a molts indrets de Catalunya és costum posar ous sobre els brolladors de les fonts i fer-los ballar amb la força de l’aigua. El ritus, tan simple com misteriós, desperta passions entre els estudiosos que discuteixen encara avui sobre el seu origen i significat.


il·lustració de la notícia
 Els altres Ou com Balla
Diferents poblacions
Tot i que quan hom pensa amb l'ou com balla el relaciona quasi sempre amb Barcelona i amb la seva Festa de Corpus, aquesta associació no és del tot encertada. Per una banda, perquè la història documenta ous com balla fora de les dates de Corpus i per l'altra, perquè són moltes les poblacions catalanes que en l'actualitat han integrat aquest recurs festiu en la seva programació de Corpus.


il·lustració de la notícia
 L'Ou com Balla
La Garriga (el Vallès Oriental)
Una massiva participació popular, unes catifes elaborades exclusivament amb clavells i altres materials naturals, enramades i el muntatge d'una font efímera dedicada a l'Ou com Balla són quatre dels trets que singularitzen la Festa del Corpus en aquesta localitat vallesana.


L'Ou com Balla a Igualada (Anoia) - l'any 1975 retornà el costum de l'Ou com Balla al brollador de la plaça de Pius XII - ja s'havia fet a principi de segle.
L'Ou com Balla a Martorell (Baix Llobregat) - durant la Festa del Corpus i juntament amb la confecció de catifes florals al barri de la Vila es fa exhibició de l'Ou com balla al jardí de L'Enrajolada.
L'Ou com Balla a Barcelona - es tracta d’un espectacle lúdic que es celebra la vigília i el dia del Corpus, principalment al claustre de la catedral de Barcelona, però també en d’altres patis públics de la ciutat amb font i brollador de la ciutat, com ara la Casa de l’Ardiaca, l’Asil-Hospital de Sant Joan de Déu, o l’Ateneu Barcelonès, entre d’altres. Aquest costum també es fa a Sarrià. Telèfon: 93.310.06.69
L'Ou com Balla a Arenys de Munt (Maresme) - es fa en el marc de les bredes, una de les manifestacions populars més tradicionals i peculiars del poble: la breda de la Plaça amb el seu florit "Ou com balla", la breda del Sindicat, la breda de la Riera i la breda de l'Eixample, etc. Telèfon: 93.793.79.80
L'Ou com Balla a Tarragona - el costum de l'Ou com Balla es fa a l'interior de la Catedral de tarragona i fou iniciat poc abans de 1936.
L'ou com balla en altres viles - també és costum de fer ballar l'ou a Lleida, Vic, Cardona...
L'Ou Com Balla a Manresa (Bages) - en el marc de la festa de Corpus. Durant aquest dia es pot contemplar l'Ou com Balla al brollador del claustre de la Seu
Ou com balla a Montblanc (la Conca de Barberà) - segons l'Ismael Balanyà, l'ou com balla també havia estat una tradició de Montblanc, però associada a la festa de Sant Isidre, el 15 de maig.
L'Ou com balla de la Font del Museu del Càntir d'Argentona (el Maresme) - en el marc de la Diada de la Flor s'instal·la un Espai Floral amb un ou com balla al pati del Museu del Càntir.
L'ou com balla a La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà) - és tradició que per Corpus de la Bisbal, festa en què hi ha documentats la presència d'una de les àligues i un dels dracs més antics de Catalunya, es faci l'ou com balla.

Enviar articleEnviar enllaç



L'ou com balla, l'efímer, el Corpus i la Catedral
Rider Enrique, Nil / Publicacions de la Catedral de Barcelona
A tots ens meravella poder veure l'Ou com balla.. però què en sabem realment? ...

llegir
L'Ou com Balla
Grau i Martí, Jan
L'Ou com Balla és un ou buit, damunt d'un brollador que té el peu guarnit ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org