Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Aplecs del Sol Ixent

Aplec del Sol Ixent
Montgó, Aj. l'Escala (l'Alt Empordà), nit del 31 de desembre a l'1 de gener

Primer raig de Sol

Ballant la sardana

El cercle que fa la sardana

Un bon nombre d'escalencs i escalenques donen la benvinguda al primer raig de Sol de l'any concentrant-se al capdamunt de Punta Montgó i ballant un bon repertori de sardanes airoses i saltadores interpretades en directes per la cobla local.

L'Aplec de Montgó es celebra en un indret d'excepcional visibilitat: la cala de Montgó, i concretament, el mirador i esplanada situats davant la Torre de Montgó (al capdamunt de Punta Montgó).

Els escalencs i escalenques s'hi concentren a partir de les 7 del matí del dia 1 de gener del nou any. Alguns es lleven d'hora per poder assistir a la celebració, però d'altres, la majoria, hi assisteixen just abans d'anar a dormir, empalmant amb la celebració del sopar i festa de cap d'any.

La ballada de sardanes comença just abans que el Sol tregui els primers raigs de Sol per l'horitzó i es fa amb la música interpretada en directe per la cobla local: la principal de l'Escala. La cobla interpreta un repertori ben ballador, airós i saltador i una sardana especialment composada per a l'ocasió: "Sortida de sol", de Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu, una composició datada el 1907 i reestrenada el 2007. La ballada té dues parts, una part es balla abans del primer raig i la segona després. A mitja part es donen premis i es reparteix xocolata desfeta als balladors i assistents.

L'Aplec del Sol Ixent de Montgó és una festa jove, nascuda l'any 2006, però que ja figura en un lloc destacat en les tradicions festives populars de l'Escala.

Agrupació Sardanista Avi Xaxu
C/ El Greco, 4, 1r.