Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Empordà

Fira de l'Oli i l'Olivera
Espolla (l'Alt Empordà), Tercer cap de setmana de gener

Venda d'oli

Balcó guarnit

Mesurant el llançament d'un pinyol d'oliva

Espolla dedica un cap de setmana de gener a celebrar la fi de la collita de l'oliva, una fira que s'aprofita per reivindicar les varietats autòctones d'oliva i en general tota la cultura de l'oli d'aquest municipi.

El poble d'Espolla sempre s'ha distingit per la qualitat dels seus vins alt empordanesos i pel prestigi del seu oli, que neix de les olives collides als oliverars ben cuidats que s'estenen al vessant meridional de la serra de l'Albera.

La Fira de l'Oli i l’olivera es celebra, cada any des del 1996, el cap de setmana més proper al 20 de gener que és Sant Sebastià, un dels patrons d'Espolla.

Es tracta d'una festa de fi de la collita que té com a objectiu promocionar l'oli de la comarca de l'Alt Empordà. És organitzada per l'Associació Cultural La Fraternal, l'Ajuntament d'Espolla i el Celler Cooperatiu d'Espolla.

Es desenvolupa al voltant d'una la fira comercial amb la participació dels trullaires de la comarca i d'artesans i elaboradors de productes de la zona de l'Albera. S'hi poden trobar també planter d'oliveres, de diferents productes, eines i maquinària relacionades amb el cultiu i producció de l'oli i l'olivera.

Durant tot el cap de setmana hi ha moltes altres activitats relacionades amb la cultura oleícola, com exposicions, xerrades, jornades de portes obertes als trulls. Destaquen el Concurs de Llançament de pinyols d'Oliva que és celebra des del 2000 i que permet veure com el pinyol es pot arribar a llançar fins a 12,15 metres, el Concurs de conservar olives i un concurs de guarniment de balcons i finestres amb motius relacionats amb l'oli i l'olivera. La setmana anterior té lloc "La cuina de l'olivera" a diversos restaurants de la comarca.

La jornada inclou moltes altres activitats culturals, com actuacions de grups musicals de la zona.

Imatges: Associació Cultural la Fraternal Espollenca