Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Galderic > Festes

Festa de Sant Galderic

Talla de Sant Galderic

Vi, arròs i una torradora, ofrenes

Ballada de 3 sardanes

Exposició d'eines antigues del camp

La Tallada d'Empordà celebra, pels volts del 16 d'octubre, una modesta però sentida celebració en honor a un dels patrons dels pagesos catalans. La festa s'estructura al voltant d'un ofici -durant el qual es presenten i encanten tot tipus d'ofrenes- i de les activitats complementàries que s'organitzen al voltant de la cultura pagesa.

Breu història de la festa

La Tallada d'Empordà va ser un dels primers municipis del Principat de Catalunya en recuperar, l'any 1987, la festa de Sant Galderic, patró dels pagesos catalans (especialment els del nord del país). Fins aleshores els pagesos del municipi celebraven la Fiesta de San Isidro amb un aplec a l'església del Grau d'Albons, on es feia una missa en honor al sant i un menja col·lectiva cuinada a l'aire lliure.

La restitució de la festa de sant Galderic va tenir lloc l'any 1987, quan els pagesos de la zona van tenir constància de la substitució de sants esdevinguda al segle XVIII. Des d'aleshores es celebra el diumenge més proper al 16 d'octubre, diada del sant.

La festa, que es celebra el diumenge més proper al 16 d'octubre, ha anat variant força els continguts d'un any per l'altre, però conserva dos eixos tradicionals.

En primer lloc, al matí, es celebra un ofici solemne a l'església parroquial de Santa Maria de La Tallada on hi ha la imatge de sant Galderic feta amb fusta de xiprer. La missa es desenvolupa amb l'acompanyament vocal d'una coral del poble. Un dels rituals propis d'aquesta celebració és que durant la missa els veïns porten tot tipus d'ofrenes a sant Galderic en senyal d'agraïment. Les ofrenes són molt variades i van des de tot tipus de productes del camp, propis de l'estació (arròs, cebes, carbasses, ous, etc), aviram, artesanies i quadres, plantes, vi i altres begudes i fins i tot electrodomèstics i altres útils casolans. La particularitat d'aquesta festa és que, a la tarda, les ofrenes són "encantades", és a dir, són subhastades entre tots els assistents a la festa i amb el que es recapta es financen part de les despeses que origina la festa. L'encant d'ofrenes té lloc després del dinar de germanor que comença en finalitzar les 3 sardanes de rigor. Havent dinat la festa continua amb una audició complerta de sardanes.

El segon element tradicional associat a festa és l'organització d'alguna activitat relacionada amb el món de la cultura pagesa: concursos d'habilitat i de feines del camp, cercavila de tractors antics, exposició d'eines antigues, etc

Imatges: Manel Carrera i Escudé

Goigs de Sant Galderic i Himne a Sant Galderic