Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Galderic > Festes

Festa de Sant Galderic
Pla de Martís (el Pla de l'Estany)
Els habitants del pobles d'Esponellà, Porqueres, Serinyà i Fontcoberta celebren conjuntament una festa dedicada al patró dels pagesos catalans que combina les activitats relacionades amb la cultura pagesa, com el campionat comarcal de fangar, amb els actes religiosos dedicats a aquesta divinitat relacionada amb la pluja.

La Tallada d'Empordà (el Baix Empordà)
La Tallada d'Empordà celebra, pels volts del 16 d'octubre, una modesta però sentida celebració en honor a un dels patrons dels pagesos catalans. La festa s'estructura al voltant d'un ofici -durant el qual es presenten i encanten tot tipus d'ofrenes- i de les activitats complementàries que s'organitzen al voltant de la cultura pagesa.

Festa de Sant Galderic a Ulldemolins (el Priorat) - el diumenge proper al 18 d'octubre se celebra la festa de Sant Galderic, patró dels pagesos catalans. És una festa de nova creació. Al matí es fa missa amb ofrena de fruits i distribució de coca beneïda. Després hi ha un dinar de germanor, organitzat per l'associació de dones.
Sant Galderic, patró dels pagesos catalans web de Ribera-online que explica que des d'un temps ençà a Catalunya s'ha reivindicat la figura de Sant Galderic com a patró de la pagesia catalana. Molts són els pagesos que han lluitat per recuperar els seus orígens i aquest símbol d'identitat col·lectiva.
Diada de Sant Galderic a Barcelona - a l'església parroquial de Sant Pau del Camp de Barcelona, el Patronat de Sant Galderic celebra una missa en el seu honor a les 8 del vespres, en finalitzar la qual entonen els goigs del sant, els presents són obsequiats amb un pom d'espigues de blat i un exemplar del goig editat en motiu de la festivitat. Així mateix, també se serveix coca de panoli amb vi ranci per a tothom. Telèfon: 933.521.275
Trobada pagesa de Sant Galderic - a l'Ebre, els pagesos de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre es troben cada any en un punt diferent d'aquestes comarques per celebrar-hi un gran aplec per lloar-hi el seu patró, en què hi realitzen una competició de jocs rurals (xerrac a dues mans, estirar la corda per comarques, carreres amb llums de ganxo, passar l'ou, tragos de vi, cates a cegues, pols...), així com una processó amenitzada amb gegants, gralles i cavalls.
Festa de Sant Galderic a Vilobí d'Onyar (la Selva) - festa dedicada al patró de la pagesia catalana. Missa i Desfilada de tractors antics i maquinària agrícola. Al migdia, dinar de germanor i a la tarda audició de sardanes i ball. També es fa una Trobada de puntaires i un Concurs de dibuix ràpid. Des del 1988. Telèfon: 972 473 026
Festa de Sant Galderic a Vinçà (el Conflent) - es celebra el 16 d'octubre.
Festa de sant Galderic a Graugés, Aj. d'Avià (el Berguedà) - diumenge més proper al dia del sant, se celebra a Gragués al municipi d’Avià, la tradicional festa de Sant Galderic, amb una combinació d’actes religiosos, populars i musicals. Al matí, missa en honor al sant a l’església de Graugés que compta amb la intervenció de la Coral Santa Maria d’Avià. En sortir de la missa, es reparteix coca i xocolata a tots els assistents. Telèfon: 93.823.00.00
Festivitat de Sant Galderic a Terrassa (el Vallès Occidental) - Gràcies a la iniciativa de Josep Playà Morera, l'any 2004 es va començar a organitzar una petita festa per commemorar la diada de Sant Galderic a Terrassa. Des d’un primer moment, es va comptar amb la col•laboració de la Parròquia de Sant Josep i de diverses associacions, empreses i amics del món de la pagesia.Des d’aleshores, cada any pels volts del 16 d’octubre, la Fundació Terrassenca Sant Galderic ha seguit organitzant uns actes de celebració cada vegada amb més ressò ciutadà i amb la col•laboració de més persones i entitats. Amb una missa en commemoració de Sant Galderic a la parròquia de Sant Josep de Terrassa i repartiment d'ajudes i piscolabis.
Festa de Sant Galderic a Canovelles (el Vallès Oriental) - una de les activitats més tradicionals, la festa de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana. Amb la tradicional Missa en honor a Sant Galderic a l'Església de Sant Fèlix, una bona carnada a la brasa al camp de futbol de Can Duran i ballada de sardanes. Telèfon: 93 846 45 55

Goigs de Sant Galderic i Himne a Sant Galderic
Diversos autors, / Patronat de Sant Galderic