Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Enfarinada, farinada

Farinada
Godall (el Montsià), Dissabte - Dimarts de Carnaval

Farinada

La Xaranga anima la farinada

Grup de noies

El Carnaval del Godall inclou, en la seva seqüència ritual, una multitudinària batalla de farina, la Farinada, que deixa els carrers i places d'aquesta població ben emblanquinats. Sorgida com a costum espontani del Carnaval local, la Farinada atrau cada any participants d'arreu.

Les festes de Carnaval del Godall són molt antigues. Els testimonis orals diuen que van començar a celebrar-se a finals del segle XIX i que s'han celebrat ininterrompudament excepte durant el període de la guerra espanyola del 1936-1939.

En aquesta localitat el Carnaval pivota sobre dos elements, les disfresses o mascarulles, i les enfarinades.

La Farinada

La Festa de Carnaval del Godall és encara avui tant important que fins i tot el Dimarts de Carnaval és festa local. Aquest dia té lloc un altre dels actes més emblemàtics de les festes de Carnaval al Godall: la Farinada o Guerra de Farina, una batalles amb farina multitudinària que cada any atrau milers de participants.

La Farinada sorgí com un acte espontani: els joves -i els no tant joves- tenien, els dies de Carnaval, llicència per enfarinar a tots aquells que trobessin pel carrer, botigues o cases. Les noies eren els principals objectius d'un acte majoritàriament protagonitzat per grups de joves solters. Hom creu que l'origen d'aquesta festa prové d'un antiquíssim costum de llençar enlaire farina per tal de donar-se el bon any nou, que antigament s'esqueia a finals de Carnaval, pels volts de finals de març.

En l'actualitat aquesta part de la festa s'ha domesticat una mica i ja forma part del programa de Carnaval: la Farinada té lloc el dissabte i el dimarts a la tarda. Hi participen centenars de persones, del poble i de fora, que es passegen pels carrers disposats a enfarinar-se els uns contra els altres.

Els participants duen la farina en cabassos, bosses, poals i fins i tot en contenidors més grans i, durant el seu trajecte per carrers del poble, la llancen per sobre de tot aquell qui troben. Una banda de música de txaranga amenitza la farinada que, en dos localitzacions concretes, la Plaça Major i la placeta, esdevé realment una batalla en què els participants juguen a empaitar-se i a emblanquinar-se mentre riuen i es diverteixen.

Imatges: Ajuntament del Godall

Ajuntament del Godall