NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > Fires


Fira de la Puríssima
La fira nadalenca del blat de moro escairat
Gironella (el Berguedà), 8 de desembre


L'escudella de la pau


Blat de moro escairat


Pessebre de fusta


Cisteller


 

Un concorregut Concurs de Pessebres, una escudella de blat de moro escairat, amb recepta secreta i pròpia del poble i una fira d'artesans són alguns dels ingredients d'aquesta fira que se celebra el matí del dia de la Puríssima i que anuncia la proximitat de les festes nadalenques.


La fira del blat de moro escairat

Un dels elements més destacats, una de les insígnies de la Fira de la Puríssima és el blat de moro escairat. Es tracta d'un producte autòcton del Berguedà, introduït, provinent d'Amèrica, al segle XVIII. Es tracta d'una varietat de blat de moro molt antiga, pròpia de l'Alt Berguedà, que es caracteritza pel seu color blanc, que s'aconsegueix traient-li la pellofa en molins especialitzats i pel seu gra gros, que costa bastant de coure. A tot el Berguedà és tradició de menjar-lo en escudella en dates nadalenques.

A Gironella, per la Fira de la Puríssima sobre la base d'aquest blat de moro escairat, sense pellofa, se'n fa una escudella cuinada a l'aire lliure. Es tracta d'una escudella popularment coneguda per "Plat de la Pau", que compta amb una recepta pròpia, que triga unes sis hores a coure's, i la cocció de la qual és dirigida per algun xef destacat del poble. Se'n fa un tast popular. Des del 1989. Durant els dies propers a la fira es poden trobar menús a base de blat de moro escairat en els restaurants del poble.

Tradició pessebrista

Gironella compta amb una extensa tradició pessebrista. Per Nadal havia estat tradició anar casa per casa a veure els millors pessebres particulars del poble que aquell dia obren les portes de casa seva. Ara aquesta tradició ha trobat una nova manera d'expressar-se a través del concurs que cada any s'organitza per la Fira de la Puríssima. Amb els millors naixements de Nadal presentats, molts d'ells inspirats en espais naturals de la comarca, es fa una exposició i una vegada acabada la fira tots els pessebres retornen a casa els seus autors. Se n'atorguen quatre premis: al més original, al més laboriós, al més tradicional i al millor diorama. També n'hi ha una versió infantil, amb premis en metàl·lic. El concurs compta amb la participació d'artesans -de la fusta, de la l'escorça- que fa anys que es dediquen a construir pessebres i per això la mostra de Gironella és tant lluïda.

Artesans i gegants

La Fira de la Puríssima també compta amb l'anomenada Fira de Nadal, Artesania i Tradició, una fira d'artesans que, vinguts de tot Catalunya, munten les seves parades a la Plaça de la Vila i pels carrers del nucli antic de Gironella. Es celebra des del 1986 i s'hi poden trobar tots els productes del Nadal casolà, com ornaments, figures de pessebre, i també parades d'artesans del sector alimentari, com formatges i embotits d'artesans d'arreu del país i també del mateix poble.

Altres activitats que es celebren per la Fira de la Puríssima són una trobada de gegants de la Catalunya central (des del 1987), el Concurs d'All i Oli (des del 2004), el Concurs de Garrofes (des del 1990), concurs de fotografia, trobada d'intercanvi de plaques de cava, etc

Text: Redacció festes.org


  3116 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





50 anys de la Fira de la Puríssima
Diversos autors, / Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Patronat de la Fira de la Puríssima
Publicació elaborada amb motiu del 50è aniversari de la celebració de la ...



Associació de Comerciants de Gironella
https://www.facebook.com/Ass.Comerciants...
Crta. Bassacs, 98, 1r
08680 Gironella (el Berguedà)
93.825.09.78
ass.comerciantsgironella@gmail.com

Ajuntament de Gironella
http://www.gironella.cat
Plaça de la Vila, 13
08680 Gironella (el Berguedà)
93.825.00.33
gironella@gironella.cat



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org