Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Crema d'una barca vella

La Crema de la Bóta

La bóta encesa

El campanar i el foc

Els focs des del campanar

Els focs generen molta expectació

L'encesa d'una foguera encapçalada per una bóta enquitranada, el llançament d'un castell de focs des del campanar i l'aviada d'una sorollosa traca són els tres elements d'aquesta arrelada cerimònia que cada any té lloc el 29 de juny, diada de Sant Pere.

Origen de la celebració

La Crema de la Bóta és un antic costum de la població d'Arenys de Mar que commemora la consagració de la parròquia de Santa Maria per part del bisbe de Vic, l'arenyenc Antoni Pasqual i Lleu, el diumenge 28 de juliol de 1686. Les primeres referències escrites d'aquesta festa les trobem a començaments del segle XVIII tot i que la seva funció, simbolisme i estructura ha anat variant amb el pas del temps.

És més que possible que aquesta festa tingui les seves arrels en les ancestrals cerimònies rituals dels pescadors arenyencs. A tota la costa catalana havia estat tradició que el dia de Sant Pere, els pescadors cremessin una o varies barques que ja no feien servir al mig del mar. De fet, una llegenda oral explica que la bóta era aportada cada any per un pescador diferent, una tria que es feia mitjançant la sort. La bóta servia per posar el vi de l'església de Santa Maria, una parròquia que, a més a més, abans havia estat dedicada al primer patró dels pescadors catalans, sant Elm.

La bóta

La festa, tal i com se celebra des de 1959, es fa pels volts de la plaça de l'Església i es caracteritza per la construcció i crema d'una petita foguera feta amb trastos vells i fusta i coronada amb una bóta enquitranada. La foguera es construeix la mateixa tarda del 29 de juny a la plaça de l'església i damunt la bóta els infants arenyencs hi van dipositant els seus palmons i palmes de Setmana Santa que tenien guardats a casa. La foguera, una reminiscència de l'antiga ofrena que feien els pescadors, s'encén quan es comença a fer fosc, cap a les 22:00 hores, amb la Flama del Canigó, que també ha servit per encendre els focs de Sant Joan.

Els altres elements tradicionals de la festa és l'espectacle pirotècnic que es llança des de dalt del campanar una vegada encesa la foguera. L'espectacle dels focs és admirat per centenars de persones que envaeixen els dos cantons de la riera per gaudir d'uns focs curts però impactants que generen molta expectació. Quan acaba el castell de focs s'encén una sorollosa traca valenciana a la Placeta i tot seguit, els nens i les nenes -i alguns que no ho són tant-, juguen a llançar petards i a mirar d'encertar-ne un dins la bóta.

Com cada any, en acabar la cerimònia, molts arenyencs i arenyenques ballen sardanes a la Riera, i més tard aprofiten per baixar fins al port o a la platja per veure de lluny els focs de la festa major de Canet de Mar, que aquest mateix dia celebra la diada del seu patró.

A més a més d'aquests actes, aquesta festa sovint coincideix amb el dia en què es dóna el sagrament de la confirmació a molts vailets d'Arenys.

Parròquia de Santa Maria
carrer de l'Església, 24