Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere

Les festes de Sant Pere tenen una llarguíssima tradició al nostre país, especialment a la costa, doncs Sant Pere és el patró dels pescadors catalans i moltes de les confraries de pescadors estan acollides sota la seva advocació. La festa va experimentar un retrocés important durant el franquisme, ja que s'obligava els pescadors a celebrar la Mare de Déu del Carme. Malgrat que des del 1977 el 29 de juny ha deixat de ser festiu oficial, en molts ports és l’únic dia de l’any en què totes les barques estan amarrades i no surten a treballar. La festa presenta una gran riquesa i se celebra de formes ben diverses arreu del territori, però sol estructurar-se en una seqüència ben delimitada a l'entorn del ritu central, que té lloc els dies 28 i 29 de juny: la sortida anual de la imatge del sant per beneir les barques, els ormeigs de pesca i la mar. Al seu voltant se celebren una gran quantitat d'activitats relacionades amb la cultura dels pescadors: demostracions de les tècniques (antigues i noves) de l'ofici, cercaviles amb gegants pescadors i bestiari marí, jocs populars a la mar, balls i danses, àpats gastronòmics, cantades d'havaneres i altres cançons de taverna, etc.

Festes majors (18)

Festes majors a la costa (20)