Calendari: Festes de Tardor > Altres fires i festes de novembre

Festes de Sant Faust

El Faust

Una de les proves de la Fura del Faust

Botifarrada

La cercavila de cloenda

Protagonitzada per un rei de burles que va disfressat de sant Faust, la festa major d'hivern d'Igualada creix any rera any en nombre de participants i d'actes com el “Cara o què?”, “Fura del Faust”, el concert o la cercavila.

La nova Festa Major d'Hivern d'Igualada

Les Festes de Sant Faust es celebren pels volts del 20 de novembre, diada de Sant Faust, copatró de la ciutat d’Igualada.

Ara bé, tot i ser el copatró d'Igualada, la capital de l'Anoia no li dedicava cap festa. L’any 2007, per esmenar-ho, l'associació juvenil “La Coll@nada” es va fer càrrec de l'organització d'una nova festa, inventada de bell nou, amb el pretext de Sant Faust. Des de la primera edició de la festa moltes colles i entitats de la ciutat s'han sumat a la celebració amb l'objectiu de consolidar-la com la Festa Major d'Hivern d'Igualada.

El Faust, protagonista

El protagonista de les festes és una persona que encarna la figura de sant Faust. En Faust és un membre d'alguna de les colles protagonistes de la festa -cada any una diferent- i que és escollida per votació popular entre les persones de la colla que millor pugui aquest paper. El nom d’aquesta (noi o noia) es manté en absolut secret fins el moment de la seva presentació, durant la Fura del Faust.

Com que en Faust emula al sant copatró, va vestit de soldat romà, ja que era un legionari de l’Imperi Romà. La persona que fa de Faust és l’encarregat de llegir el pregó i de dinamitzar els actes de la festa. En Faust és esbojarrat, amant de la festa i anima tots els actes amb les seves propostes.

Actes principals

Les Festes de Sant Faust compten amb un seguit d’actes ja consolidats que es fan el cap de setmana més proper al 20 de novembre.

El primer dia, normalment dissabte, hi ha el pregó de festes, satíric, que és llegit pel Faust. Tot seguit es dona pas a la Fura del Faust una gimcana de nit dirigida per ell mateix, que dinamitza les proves (sempre originals i divertides). Tradicionalment es dóna als participants un "tapacolls" de la Coll@nada (amb un color diferent per cada equip) i Faustina, la beguda popular ideada per les Festes de Sant Faust.

Tot seguit té lloc el “Cara o què?”: organitzat per una de les colles de la Coll@anada anomenada Ca la Iaia és un karaoque amb músics amb directe i complements per sortir ben disfressat.

I a la nit, des del 2008, té lloc el concert pel jovent organitzat per la colla La Quadrilla i que ve precedit per una botifarrada popular.

Un dels dies de la festa es fa “La Fura del Faustet”: una gimcana pels més menuts (cada any s’ha realitzat amb la col·laboració dels Caus d’Igualada) que transcorre pel centre de la ciutat amb proves divertides, fomentant la relació entre diverses entitats infantils.

Diumenge al matí és el dia de la cercavila: es fa des del 2007. Els carrers s'omplen amb les evolucions dels grups de la cultura popular local per donar vida a la ciutat i per cloure formalment les festes.

Dijous Bo, un fet històric
Pieras Salom, Gabriel / Ajuntament d'Inca