Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de Divendres Sant

Processó de Divendres Sant

Sortida dels armats

Mare de Déu de la Bona Mort

Dansa de la Mort de Manresa

Penitents

D'entre tots els actes de la Setmana Santa de Manresa destaca la Processó de Divendres Sant, una renovada tradició del segle XVII, que compta amb una combinació de passos vivents i passos escultòrics, i una barreja entre elements catalans amb d'altres de procedència andalusa.

La Setmana Santa a Manresa

La ciutat de Manresa celebra la Setmana Santa d'una forma força complerta, de Diumenge de Rams a Dimecres de Cendra, amb activitats organitzades per associacions i confraries, algunes d'antiquíssima tradició i d'altres relativament noves.

La Setmana Santa manresana havia estat força lluïda i havia comptat inclús amb representacions de la Passió (documentades al segle XVII). La Processó dels Dolors, que es va predre l'any 1978, està documentada almenys des del 1704 i s'havia fet el Diumenge de Rams. Avui, aquest dia, els armats anuncien l'inici de la Setmana Santa amb una desfilada pels carrers, l'assistència a una de les moltes parròquies de la ciutat on es beneeixen les palmes, la de Crist Rei, i amb la cerimònia de canvi de banderer. Aquest mateix dia a la tarda es fa un Viacrucis a la basílica de Santa Maria de la Seu a càrrec de l'Associació Reparadora de Pius IX "Cos dels Portants del Sant Crist".

Dimecres sant havia estat el dia de fer el salpàs. Dijous Sant hi ha l'exposició i revestiment dels diferents passos a diferents indrets del centre de la ciutat.

Divendres Sant a Manresa

El Divendres Sant és el dia més destacat de la Setmana Santa manresana. D'entre totes les activitats que s'hi celebren destaca la processó del vespre, també coneguda amb el nom de Processó dels Gremis i que data de finals segle XVI. La processó es va perdre el 1970 i va ser recuperada l'any 2000. En Joan Amades explica que s'hi havia fet el Ball de la Bandera.

A mitja tarda els armats de Manresa passen a cercar tots els passos i els escorten solemnement fins a la Basílica de la Seu, lloc d'inici de la Processó. L'any 2011, la Processó està composada per:

Armats de Manresa
Pas vivent de Jesucrist captiu
Confraria del Natzarè i Pas del Natzarè
Confraria i Pas de “La Hermandad Nuestra Señora de la Esperanza Macarena” amb Madrines i Banda de música
Cos de Portants del Sant Crist, Associació Reparadora de Pius IX
Confraria del Roser amb el Pas de Joan i Maria
Venerable Congregació dels Dolors i Pas de la Verge dels Dolors
Dansa de la Mort i Confraria del Pas de la Verge de la bona Mort
Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist amb el Pas del Sant Sepulcre
Gremi de Detallistes
Confraria del Col•legi La Salle i Pas de la Mare de Déu de La Soledat
Seguici de la Processó
Música de Quants Band de la Unió Musical del Bages

La processó surt de la Basílica de la Seu, fa un recorregut pels principals carrers de la ciutat i torna a la mateix Basílica. D'enre tots els elements destaquen: la combinació de quadres vivents amb passos escultòrics, la melodia de la marxa dels armats, interpretada per flautistes, timbalers i trompetes, les evolucions de la Dansa de la Mort, una versió pròpia d'aquest ball macabre, i els passos d'origen andalús de la Macarena i el Sant Crist.

Les celebracions de la Setmana Santa manresana segueixen fins diumenge de Resurrecció amb les cantades de Caramelles de Pasqua, documentades des del segle XVI, i l'Aplec de Pasqua a Joncadella, que dura tot l dia i inclou ballades de sardanes, àpats col·lectius, i actuacions culturals diverses.

Imatges: Xavier Belmonte

Setmana Santa a Tarragona. Imatges i paraules