Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de Divendres Sant

També conegudes per Processons del Sant Enterrament aquestes processons recreen, ja sigui mitjançant escultures de fusta o bé mitjançant teatre popular, una part de la Passió o Via Crucis de Jesus: l'enterrament de Crist que segons la història sagrada del Cristianisme va tenir lloc la nit de Divendres Sant. Per això, aquestes processons tenen per protagonista la imatge de Jesucrist mort dins un taüt de vidre o una urna tancada on, simbòlicament, hi ha les restes de Crist. Ara bé, algunes d'aquestes processons també inclouen totes les escenes de la Passió, des de Getsemaní al Davallament de la Creu. Es celebren sempre sota la llum de la lluna plena i en silenci.

La processó de la Sanch
Perpinyà (el Rosselló)
La Processó de la Sanch, amb més de cinc-cents anys d’antiguitat, és una espectacular mostra de fe i desolació col·lectiva i un dels moments més emocionants de la commemoració del sacrifici de Crist en aquesta vila nord-catalana.

Processó del Sant Enterrament
Sineu (Pla de Mallorca)
La celebració de Divendres Sant de Sineu és una de les escenificacions de Setmana Santa més espectaculars i multitudinàries de l'illa de Mallorca. Es tracta d'una processó del Sant Enterrament composta per un número força elevat de passos.

Tarragona (el Tarragonès)
Passos, vestes, caputxes, penitents, tambors, matraques i armats són alguns dels elements presents en la Processó del Sant Enterrament, una solemne i sepulcral processó que la comunitat cristiana de Tarragona celebra, conjuntament, cada Divendres Sant pels carrers del barri vell de la ciutat.

Processó de Divendres Sant
Manresa (el Bages)
D'entre tots els actes de la Setmana Santa de Manresa destaca la Processó de Divendres Sant, una renovada tradició del segle XVII, que compta amb una combinació de passos vivents i passos escultòrics, i una barreja entre elements catalans amb d'altres de procedència andalusa.

Processó del Divendres Sant a Montblanc (la Conca de Barberà) - la Setmana Santa a Montblanc està profundament arrelada i la processó del Divendres Sant és una de les més antigues de la demarcació. Un dels fets més destacables és veure els passos que recorren els mateixos carrers i places des de fa més de 400 anys. Amb l'única il·luminació de torxes i espelmes Montblanc sembla entrar en el túnel del temps i el visitant pot emportar-se una idea de com devia ser la vila.
Processó de la Sanch a Cotlliure (el Rosselló) - es celebra Divendres Sant i té el seu origen al segle XV. Hi participen els misteris amb escenes de la Passió de Crist: la Creu dels Improperis, l'Ecce Homo, la Verge Dolorosa , Santa Veronica, la Verge de la Soledat, etc Hi desfilen penitents vestits de negre, amb atxes a la mà i amb la cara coberta amb caparutxes.
Processó del Sant Enterrament a Tortosa (Baix Ebre) - la processó del Sant Enterrament, que surt el Divendres Sant a las l9´30 h amb un únic pas, el del Crist Jacent del Sant Sepulcre de la Catedral, acompanyat de natzarens, penitents i magdalenes, l’organitza el Capítol de la Seu.
Altres processons de Divendres Sant Barcelona (Barcelonès), Procesión de Jesús Nazareno, Nuestra Señora de los Dolores y del Cristo de la Expiración a l'Hospitalet (Barcelonès), Badalona (Barcelonès), Sabadell (Vallès Occidental), Procesión Jesús de Nazaret y Virgen de los Dolores a Badia del Vallès (Vallès Occidental), Via Crucis de Vilanova i la Geltrú (Garraf), Via Crucis de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Processó dels Sants Misteris Camprodon (Ripollès), Processó i Via Crucis dels Armats de la Sang a Lleida (Segrià), Processó de Divendres Sant a La Seu d'Urgell (Alt Urgell), Processó i Via Crucis de les Torxes a Bellver de Cerdanya (Cerdanya), Processó del Sant Enterrament a Girona (Gironès), Processó a Llagostera (Gironès), Processó a Ripoll (Ripollès), Esterri d'Àneu, Eivissa...
Divendres Sant a Mataró (el Maresme) - incou un Via Crucis interparroquial, a primera hora del matí pels carrers i fins al cementiri dels caputxins; la Recollida del Sant Crist de la Bona Mort a càrrec dels armats de Mataró i una Processó general amb la participació de totes les confraries, germandats i Armats de Mataró.
Processó de Divendres Sant a Valls (Alt Camp) - web amb informació d'aquesta festa i de les diferents confraries que hi participen.
Processó de Divendres Sant a Santa Eulària des Riu (Eivissa) - processó de Setmana Santa que té la particularitat que és vivent, l'escenifiquen els veïns i veïnes.
Divendres Sant a Reus (el Baix Camp) - al migdia es forma una processó per portar la imatge de Crist crucificat des de l'església de la Sang a la Prioral de Sant Pere, on es celebra la funció de l'Agonia. Un cop acabada aquesta, a les tres de la tarda, es retorna la imatge al seu temple, on en arribar, la imatge del Crist es gira vers la gent. És creença que en aquest moment, si es demanen tres gràcies, són concedides. El divendres Sant a la nit té lloc la processó del Sant Enterrament. Fins a la creació de l'Agrupació d'associacions de Setmana Santa, era organitzada per la confraria de la Sang -Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ- la més antiga de la Vila, ja documentada cap el 1550. Hi participen les confraries de Sant Josep i Sant Jaume, la Salle, Sant Tomàs, Sant Pere Apòstol, Nostre Pare Jesús a la columna, Sant Just i Pastor, Jesús de l'Amargura, Verge de l'Amargura, Nostre Pare Jesús del Calvari, la Verònica, Sant Miquel, la Congregació Mariana, la Sang i Sant Bernat Calvó.
La Renglereta de Divendres Sant a Arenys de Mar (el Maresme) - processó que recorre els carrers principals de la vila a partir de les 8 del matí, davant l'església de Santa Maria. Un acte tradicional i genuïnament arenyenc que s'ha conservat amb els anys.
Setmana Santa a Sagunt (el Camp de Morvedre) - web de la Setmana Santa Saguntina, declarada Festa d'Interès Turístic pel govern espanyol.
Processó del Sant Enterrament a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - es celebra divendres sant al vespre, amb la participació dels cossos de portants (El Natzarè, El Sant Crist, La Dolorosa i El Sant Sepulcre). Església, carrer Major, la plaça Nova i recinte parroquial. La música és a càrrec de la jove orquestra local que acompanya el seguici, molt solemne i concorregut.
Processó de la Sanch Arles de Tec (Vallespir) - processó nocturna, amb sortida dels penitents i els misteris.
Processó del Sant Enterrament a Lleida (el Segrià) - la nit del Divendres Sant surt, des de la església de la Sang, aquesta processó solemne i penitencial, organitzada per la Congregació de la Sang. La processó, encapçalada pels Armats de la Sang, treu al carrer diversos passos en una impressionant representació plàstica de la Passió i Mort de Crist, així com el magnífic i artístic tabernacle de la Mare de Déu de la Soledat, precedida pel Crist Jacent.
Processó del Sant Enterrament a Girona (el Gironès) - l'encapçala el Maniple de Manaies, el Porrer. Segueixen els acòlits amb la Creu Processional i cirials, la Confraria de Jesús i els Nens (Pas de l’Entrada Triomfant de Jesús a Jerusalem), la Orquestra Xarabanda Band (Secció de la Banda Bang- Girona), la Confraria de Sant Honorat (Pas de la Institució de l’Eucaristia)...
Processó General de Divendres Sant i Trencà del Guió a Elx (l'Alt Vinalopó) - una cerimònia solemne carregada de simbolisme i d'atractiu popular. El Sant Enterrament és encapçalat per un guió o bandera negra conduïda per tres cavallers o dames elegits cada any per la Junta de Germandats i Confraries i vestits de gala. Al seu pas per la Plaça de Baix, aquest guió es retira a les Cases Consistorials on espera l'arribada de l'últim dels trons, el de la Mare de Déu dels Dolors, conegut popularment com la "Mare de Déu de les Bombes" (per les nombroses "bombes" de vidre que il·luminen el seu pas des del segle XIX).
Processó del Sant Enterrament a València (l'Horta) - forma part de la Setmana Santa Marinera i se celebra la nit del Divendres Sant per diversos carrers dels barris marítims de València. Hi participen les més de 30 confraries que hi ha als poblats marítims: el Cabanyal, el Canyamelar i Vilanova del Grau. Totes els membres i imatges de les confraries desfilen a pas molt lent i al so la música fúnebre i solemne de les bandes. Tanca la llarguíssima comitiva el pas del Sant Enterrament, una imatge del crist mort jacent. Telèfon: 96.324.07.45
Processó del Sant Enterrament a Borriana (la Plana Baixa) - La Confraria del Santíssim Crist de la Mar, que representa els poblats marítims de Borriana durant la Setmana Santa, participa en dues processons: la de Divendres dels Dolors i la del Sant Enterrament, el Divendres Sant. Els membres d'aquesta germandat van vestits de negre i vermell a imatge i semblança de les confraries de la Sang de l'edat mitjana. La imatge del Crist de la Mar i el tron processional que l'acompanya, de fusta decorada amb or, és portada a coll per 25 confrares. L'escut de la confraria és una àncora envoltada de la corona d'espines.

Setmana Santa a Tarragona. Imatges i paraules
Diversos autors, / Arola Editors