Ecosistema: Festes d'altres cultures > Festes d'Àsia > Festes de l'India

Krixna Janmashtami

Assajant pel carrer, la nit anterior

Un "mandal" arribant a plaça

Una espècie de folre

Castell de 8 a una plaça de Thane (Mumbai)

A Mumbai, capital de l’estat de Maharashtra, el tercer més gran de l'India i el segon més poblat, la festa del naixement de Krixna es caracteritza pel Dahi Handi, una pràctica alegre, intensa i trepidant protagonitzada per centenars de milers de nois joves que competeixen per fer construccions humanes cada vegada més altes.

El Dahi Handi recrea un dels episodis més coneguts de la vida de Krixna, segons el qual, quan era petit, Krixna era molt entremaliat i robava i engolia les olles de terrissa plenes d’aliments que preparava la seva mare.

Emulant aquesta història, el vuitè dia del mes de Bhadra, milers de joves recorren els carrers d’aquesta superpoblada ciutat índia per buscar els “handis”, les olles de terrissa que es pengen entre dos carrers a una gran alçada amb l’ajuda d’una corda. Dins les olles suspeses en l’aire hi ha un líquid barreja de llet, “ghee” (una mantega líquida), terra pintada de color carbassa, cinc fulles, fruits secs i un coco que serveix per tancar l’olla per dalt i, al mateix temps, per trencar-la.

Quan en troben una, basteixen unes construccions humanes amb forma piramidal posant-se els uns sobre els altres, que els permeten arribar fins a l’olla, que han de trencar. Tradicionalment la gent dels voltants llançava aigua als nois per tal de dificultar-los la feina, però avui l’aigua es llança en senyal d’alegria quan s’ha aconseguit aixecar la construcció i trencar el “handi”. Només quan el contingut de l’olla els cau al damunt es dóna per acabada aquesta cerimònia popular que es celebra amb molt entusiasme i alegria.

Govindes i Mandals

Els joves, que s’anomenen “govindes” en record al nom del jove Krixna, s’organitzen en colles -anomenades “Govinda Phatak” o “Mandals”- i es desplacen en camions, cotxes i motos a la recerca de l‘olla més alta i el premi en metàl·lic més sucós. Com més alta és la construcció, més alt és el premi. El seu crit de guerra és 'Ala re ala, Govinda ala re'. Alguns “mandals” estan formats per homes i nois molt joves, tot i que recentment també se n’han creat alguns formats exclusivament per dones. La majoria dels “Govinda Phatak” no tenen ànim de lucre, es formen per a poder celebrar la festa i fan construccions d’entre cinc i set pisos. En els darrers anys, però, algunes colles s’han professionalitzat (entrenen) i competeixen per aixecar construccions cada vegada més altes (de fins a 9 pisos) i, d’aquesta manera, poder obtenir els premis en metàl·lic que es donen en algunes places. Milers de places, petites i grans, s’omplen aquest dia d’olles patrocinades per polítics i líders locals que financien la festa. Es calcula que hi ha uns 4.000 handis situats per tota la ciutat de Mumbai i que hi ha entre 700 i 1.200 colles de joves que participen d’aquest joc festiu.

Al barri de Thane, al nord de la ciutat, hi ha algunes de les places més conegudes i concorregudes, amb la presència de polítics nacionals i actors i actrius de Bollywood. Durant tot el dia són visitades pels millors “mandals” de la ciutat - que fan construccions de més de vuit pisos- que hi acudeixen a la recerca dels quantiosos premis en metàl·lic.

Els castells indis i els catalans

Tot i assemblar-se molt a la pràctica dels castells catalans, hi ha notables diferències entre uns i altres. En primer lloc pel model de festa, doncs a l’India només s’aixequen castells aquest dia de l’any, en motiu d’aquesta festa dedicada a Krixna. En segon lloc per la tècnica que els indis fan servir per aixecar les construccions, poc assajada i més aviat espontània i excitada (que fa que en el 80% dels casos la construcció caigui), en contraposició a l’ordre i l’organització dels castells catalans. I finalment, pel tipus d’estructura que es basteix: la Índia no compta amb l’extraordinaria diversitat de formes amb què compta la tradició catalana dels castells, que es redueix a estructures amb una única forma piramidal/cònica de més o menys alçada.

Breu història d’aquesta tradició popular índia

A l’India, l’enlairament de construccions humanes durant la festa que commemora el naixement de Krixna té una llarga història. Es tracta de l’evolució d’una tradició popular i veïnal, el joc de trencar l’olla executat per infants i documentat per primera vegada l’any 1728 al poble d’Adiware, aprop de Ratnagri, a Konkan. A partir del segle XIX, la tradició del Dahi Handi s’expandeix ràpidament des de Konkan fins a la resta de l’estat de Maharastra i arriba a Mumbai al segle XX, de la mà de la gent que anava a treballar a les fàbriques de cotó dels anglesos. Gràcies a l’impuls de la festa per part dels liders polítics locals i al foment del factor competició amb l’aparició de premis en metàl·lic, aquesta practica castellera índia ha agafat una expansió sense precedents i ha portat a l’enlairament de construccions cada vegada més altes.

Eternal Ganesha. From Birth to Rebirth
Mehta, Gita / Thames & Hudson