Ecosistema: Protagonistes > Altres personatges de les festes > Esparriots

L'Homarrà
Olot (la Garrotxa), Festes del Tura, principis de setembre

Cap de l'Homarrà

La bufeta a punt

En plena acció

A mig camí entre un cabró emprenyat i un bóc embestidor, l'Homarrà d'Olot és un esparriot singular que precedeix i obre el camí del Gegant del Porc i el Xai, tot fotent cops de bufeta a tort i a dret.

L’Homarrà és un esparriot de nova creació, sense cap referent tradicional, ideat per la Penya Aoapix (Associació cultural i recreativa d'Olotins Amics del Porc i el Xai), una activa entitat festiva de la ciutat d'Olot. L'Homarrà fou construït pel ninotaire Tavi Algueró i l'escultor Àngel Rigall l’any 2005.

Tal i com el seu nom indica, l'Homarrà és una figura festiva a mig camí entre un home i un marrà. De fet, es tracta d’un home disfressat amb una màscara que simula un marrà cabró. Aquest personatge festiu duu una vestimenta que combina una pell fosca d'animal amb un vestit fet de pedaços blancs que simula la pell d’un animal. A la mà hi duu una bufeta de porc inflada amb la que fustiga a tothom qui creu convenient.

Cada any el porta una persona diferent i la seva funció a la festa és doble: en primer lloc acompanya i obre pas al Gegant del Porc i el Xai (la figura festiva de la AOAPIX) i vetlla perquè cap persona pugui molestar-lo en el seu caminar o ball. I, en segon lloc, l'Homarrà es dedica a excitar al personal amb les seves facècies i jocs: fa por als petits, fustiga als espectadors a tort i a dret amb la bufeta inflada de porc, espavila als despistats... contagiant l’esperit festiu entre tots els assistents.

L'Homarrà surt per les Festes del Tura, a principis de setembre, en el marc de la cercavila del dia 7, encapçalant la comitiva de la Penya Aoapix.

Notes històriques sobre “el Pollo” de Moià
Tarter Fonts, Ramon / Ajuntament de Moià