Ecosistema: Protagonistes > Altres personatges de les festes > Esparriots

Dins el concepte d’esparriot s’hi encabeixen una vasta i diversa munió de personatges festius. Es tracta d’una persona disfressada amb un vestit molt extravagant i estrafolari que duu el cap i la cara tapats i que va proveït d’un instrument que li permet executar les seves funcions. L’esparriot té assignada la missió de crear l’espai i el temps festiu d’una forma divertida, lúdica, gens seriosa, i fins i tot transgressora. Té l’objectiu d’encomanar, amb les seves facècies i jocs, l’excitació festiva a tots els assistents. Per això els esparriots són més aviat personatges entremaliats, gens amables ni políticament correctes, sinó més aviat al contrari: sense miraments, irreverents i despreocupats.

Esparriots
Diferents poblacions
Vestits d'una forma molt estrafolària i armats amb un artefacte amenaçador que els permet obrir pas entre la gent i contagiar l'esperit de la festa, els esparriots són una magnífica alternativa a la innecessària presència de la policia, els membres del servei d'ordre i les tanques que sovint trobem en processons, cercaviles i altres seguicis populars.

El Pollo
Moià (el Bages)
El Pollo és un esparriot que, amb el poder que li dóna portar la cara tapada i una porra revestida amb una pell de conill, surt en determinades festes de la vila de Moià amb l’objectiu d'excitar la mainada, obrir pas entre la gent i permetre l'actuació dels entremesos, músics i dansaires.

L'Homarrà
Olot (la Garrotxa)
A mig camí entre un cabró emprenyat i un bóc embestidor, l'Homarrà d'Olot és un esparriot singular que precedeix i obre el camí del Gegant del Porc i el Xai, tot fotent cops de bufeta a tort i a dret.

Els histrions de Manresa (el Bages) - personatges festius que, gràcies a la seva vestimenta tenen llicència per fer-ho gairebé tot i, sovint, saltar-se algunes normes. Acompanyats d’estris com escombres es mofen del públic i fins i tot de les més altes instàncies polítiques, sense deixar el seu tarannà divertit i alegre que els acaba convertint en personatges entranyables i divertits. Surten per la Fira de l'Aixada i acompanyen a la Gàrgola.

Notes històriques sobre “el Pollo” de Moià
Tarter Fonts, Ramon / Ajuntament de Moià