Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Festes majors

Festes de sant Maties

La Mulassa

L'àliga

Trobada gegantera

Trobada castellera

Celebrades al bell mig del mes de maig, les festes de sant Maties són la festa major petita de Montblanc. La sortida del seguici popular i una gran trobada gegantera són els dos dels actes culturals més destacats d'aquesta festa.

Sant Maties

Les festes de Sant Maties es celebren cada any el cap de setmana més proper al 14 de maig, diada del patró de Montblanc. Sant Jordi va ser el patró de Montblanc fins el 1687 any en què fou substituït en el patronatge per Sant Maties a causa d'un vot del poble per haver salvat la vila d'una terrible plaga de llagosta.

El precedent immediat de les festes actuals són les anomenades "fires" que, a partir de 1844 i fins el 1971, es celebraven a Montblanc el 6, 7 i 8 de desembre. Eren unes fires molt concorregudes on es comerciava amb cavalls, bestiar llanar així com amb els productes locals del cicle agrícola i també amb tot tipus d’altres productes. La vigília tenia lloc l’anada i tornada a Completes, amb la sortida del seguici festiu acompanyant les autoritats, precedent de la sortida actual. Des d’aleshores es celebrà una fira multisectorial que anà perdent pistonada en els darrers anys, fins al 2007, quan deixà de celebrar-se.

La festa actual

Les festes comencen divendres al vespre, a l’església de Santa Maria, amb la Salve Solemne en honor a Sant Maties, amb l'acompanyament de l'Schola Cantorum Sant Miquel. En acabar, hi ha l'actuació del Seguici popular (Àliga, Nanos, Gegants, Banda de Música Verge de la Serra i Ball de Bastons)

Dissabte al matí, matines pels carrers de la vila amb els Grallers de Montblanc. I al migdia, a l’església de Santa Maria, Missa solemne en honor a Sant Maties, amb acompanyament coral i assistència d’autoritats, pubilles i seguici popular. En acabar la missa té lloc, a la plaça Major, un dels actes més emblemàtics de les festes: l'actuació del Seguici Popular al complert.

El Seguici Popular de Montblanc, que també surt al carrer per Corpus i per la Festa Major de Montblanc (el 8 i 9 de setembre) està format pels Gegants de Montblanc, els Nanos, el Ball de Bastons, l’Àliga, el Drac, Drac Petit, Aligot, la mulassa, els castellers “Torraires”, grallers i la Banda de Música Verge de la Serra.

El moment àlgid és el ball dels gegants que sempre ballen al so de pasdobles – i especialment un, l’”Amparito Roca”, que és una mena d’himne local capaç de fer posar la pell de gallina a bona part dels assistents.

El diumenge es celebra, des de l'any 1994, una concorreguda Trobada de Gegants que congrega cada any gegants provinents d'arreu de la geografia catalana i fins i tot d'altres indrets del món. Diumenge també es fa la Diada Castellera de Sant Maties, amb la participació de la colla local, els "Torraires" i una colla convidada.

Duran els dies que duren les festes també es fan campionats esportius, exposicions culturals, balls de nit, ballades de sardanes i altres activitats complementàries.

Imatges: Amics dels Gegants de Montblanc

La Festa Major de Tàrrega. Història, entremesos i elements folklòrics