Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Fires

Fira de la Candelera

Una parada de venda de mel

L'esplèndida mostra de jardineria

Secció de planter

Ambient durant la fira

La Fira de la Candelera, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, és una de las mostres agrícoles, industrials, comercials i culturals més importants del Baix Llobregat.

La Candelera és la fira d’origen agrícola més antiga del Baix Llobregat i una de les més importants de Catalunya. En els seus primers anys de vida, les mostres agrícoles i de bestiar eren les úniques activitats que es feien, però amb els anys s’han incorporat més i més sectors de l’economia local fins a convertir l’esdeveniment en una cita obligada per a industrials i comerciants de tot tipus.

Actualment, els sectors tradicionals com el planter, la jardineria, la maquinària agrícola i el bestiar conviuen amb expositors especialitzats en vins, alimentació, artesania, medi ambient o noves tecnologies. En total hi ha més de 800 expositors en una superfície de prop de 50.000 metres quadrats.

L’altra cara de la Fira és la seva vessant lúdica i festiva. En paral·lel a les activitats comercials es programen diferents activitats culturals com exposicions, concerts, espectacles teatrals, presentacions de llibres, castells, balls de gegants o diferents concursos.

En constant evolució

La primera edició de la Candelera es va fer l’any 1852, després d’una demanda de l'Ajuntament de Molins de Rei a la reina Isabel II.

Ha estat des del principi un esdeveniment vinculat estretament a les fluctuacions del ritme econòmic de la zona: una economia que es basava en el cultiu de la vinya, que va orientar-se després cap el món de les manufactures tèxtils i més endavant va ser modificada substancialment pel procés d’industrialització.

Malgrat els molts canvis i renovacions, la Fira sempre ha estat fidel als seus orígens, sense perdre la sensibilitat modernitzadora. Cada nova edició és un èxit i el nombre de visitants augmenta any rere any.

Un dels actes destacats de la Fira és el tradicional esmorzar de traginers, on el plat típic es la “coradella”, el plat típic d’aquestes dates, fet a base de tripa de vedella i altres menuts, que s’acompanya habitualment amb all i oli i que durant el cap de setmana de la Fira pot assaborir-se a diferents restaurants de la Vila.

Fira de la Candelera. Una fira amb arrels
Diversos autors, / Ajuntament de Molins de Rei