Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Fires

Fira de la Candelera
Molins de Rei (el Baix Llobregat)
La Fira de la Candelera, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, és una de las mostres agrícoles, industrials, comercials i culturals més importants del Baix Llobregat.

Fira de la Candelera a Les Corts, Aj. Barcelona - la Fira es va establir quan van adonar-se que a més de candeles podien vendre molt més, sobretot animals i productes agrícoles. Fira artesanal, jocs infantils i butifarrada a la plaça de la Concòrdia.
Fira de la Candelera a la Pobla de Claramunt (l'Anoia) - festa documentada l'any 1818, es recupera el 2009. El dia 2 de febrer al migdia hi ha la missa solemne cantada en honor a la patrona de la Pobla (Mare de Déu de la Llet) i la benedicció de candeles, i a la tarda un concert. Durant el cap de setmana es fa la Fira, un mercat de productes artesanals i d'alimentació que omple els carrers del nucli antic de la població, on el visitant pot adquirir els típics bunyols de la Candelera, fets amb ous, sucre i farina, recuperats per a l'ocasió. Es reparteixen poms de romaní que hom creu que per la Candelera adquireix propietats extraordinàries i les tradicionals candeles, lligades a la protecció contra els temporals i llamps. Durant la festa s'il·lumina l'altar de la Mare de Déu de la Llet amb petites llànties d'oli o espelmes de cera. També és costum fer un taller d'elaboració artesanal d'espelmes amb cera verge d'abella. Organitzada per la Comissió de Festes i l'Ajuntament. Telèfon: 93.808.60.75
El Porrat de Manuel (la Ribera Alta) - el 2 de febrer es celebra el Porrat de Manuel, i hi ha una dita popular als pobles de la zona que fa referència a l'antiguitat d'aquesta festa: «Ser més vell que el porrat de Manuel». Té un caràcter especial ja que al llarg del temps, el dia de la Candelària sempre ha sigut un moment de trobada de persones, en principi amb motius religiosos però, alhora barrejats amb el mercat i la festa que es desenvolupa al seu voltant. El Porrat es una fireta que es celebra al costat d’una església on es venera la imatge d’un Sant. En el Porrat es venen torrat, torrons i llepolies. Al nostre poble aquesta festivitat està relacionada amb l’aigua per al reg. Cal recordar que el dia 17 de gener es talla l'aigua per a netejar les sèquies i així poder fer obres, i adequar-les per a la resta de l’any. El dia 2 es soltava l’aigua a la sèquia per a regar. Després es commemorava aquest fet anant-se’n a esmorzar. Telèfon: 962.23.53.86

Fira de la Candelera. Una fira amb arrels
Diversos autors, / Ajuntament de Molins de Rei