Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Benedicció de barques i ormeigs

Festes de Sant Pere

La imatge del sant

Pujant la imatge de sant Pere dins el vaixell

Sant Pere i les barques de pescadors

Grans barques de pesca participen a la processó

El barri marítim de Vilanova i la Geltrú celebra més de deu dies de festa en honor al patró dels pescadors. L'acte central de les festes és la processó de Sant Pere, que compta amb la participació dels balls populars i d'una gran quantitat de barques empavesades, i que culmina amb la benedicció de les embarcacions i els ormeigs de pesca, una cerimònia ja documentada al segle XVII.

La festa del barri marítim de Vilanova

La façana marítima de Vilanova i la Geltrú és una zona de la ciutat compresa entre la via del tren i el mar, que es coneix popularment per "Baix a Mar". La Vilanova de Baix a Mar actual inclou dues zones urbanitzades –el barri de Mar i Ribes Roges–, dues platges i un dels ports pesquers més importants de Catalunya.

Fent honor a les seves arrels pescadores, el barri de Baix a Mar celebra la seva festa més important al voltant del 29 de juny, diada de Sant Pere. Les festes duren uns deu dies i estan organitzades per la Confraria de Pescadors en col·laboració amb l’Ajuntament i diverses entitats.

La referència més antiga de les festes és del 1624, tot i que es creu que podrien ser anteriors, ja que Vilanova va ser una de les primeres poblacions catalanes a disposar d'un Gremi de Marejants i una Confraria de Sant Elm (1578) dedicats a la protecció dels pescadors, mariners i navegants. L'any 1985 sant Pere va ser proclamat copatró de la parròquia de Baix a Mar i la festa comença a celebrar-se com a Festa Major d'Estiu.

Actes previs

Els actes s'inicien amb la lectura del pregó i la posterior encesa dels llums de la imatge de sant Pere que s'instal·la al balcó del Pòsit, el local social de la Confraria de Pescadors.

A partir d’aleshores es fan exposicions, conferències, tallers, espectacles…, molts centrats en temes de cultura marítima. Destaquen la subhasta de peix a l’antiga (des del 2010), que és oberta a tothom i durant la qual es “canta” el peix del dia segons l’antiga tradició dels pescadors; les regates d’exhibició de llagut català; una mostra de ranxos i cuina marinera…

Durant les festes hi ha portes obertes a l’Espai Far, un equipament dedicat al patrimoni mariner de Vilanova i la Geltrú situat a l’emblemàtic far de Sant Cristòfol i on es guarda el bot de salvament Víctor Rojas, original de l'any 1916.

Un altre dels actes singulars és el Concurs d’All Cremat que es fa des del 1973 el dissabte anterior al 29 de juny i durant el qual una vintena de parelles cuina, utilitzant vells fogons de carbó d'alzina i els ventafocs, aquest ranxo emblemàtic de la tradició culinària de Vilanova. L'all cremat és un plat semblant al suquet de peix, fet a base d'alls sofregits, tomacons, peix "fort" (orada, llobarro, rap, lluerna, lluç, moixina, turbot...), patates i un brou de peix. En acabar el concurs es fa la degustació popular de l’all cremat cuinat per la parella guanyadora de l’edició anterior, que ostenta el títol honorífic de "Patró de l'All Cremat".

El passeig anual de sant Pere

El dia 28 de juny hi ha la tradicional Revetlla de Sant Pere, amb fogueres a la platja, ball social organitzat per la Confraria de Pescadors i repartiment de la típica coca. El 29 de juny és festiu per als pescadors de Vilanova i aquest dia mai surten a pescar. Al matí es fa una missa cantada i seguidament un emotiu homenatge als morts a la mar, amb una ofrena de corones de llorer que es dipositen a l'aigua i una ofrena floral al monument al pescador. Els actes d’aquest dia també solen incloure un homenatge als jubilats i a les vídues de pescadors, i alguna activitat pesquera, com una demostració d’art de platja, un tipus de pesca que es fa amb xarxa des de la platja i que a Vilanova coneixen com a "rossegall".

El moment àlgid de les festes té lloc el dissabte més proper al 29 de juny amb la sortida anual de la imatge de sant Pere, que és tot l'any a l’església de la Immaculada Concepció (popularment coneguda per "església de mar"). La processó es desenvolupa primer pels carrers del barri, surt a donar un tomb pel mar i finalment torna al seu punt de partida.

La processó de consisteix en una cercavila cívico-religiosa-popular que acompanya el sant des de l’Església de Mar, on és tot l’any, fins al moll, on dalt d’una barca inicia un recorregut marítim. Es tracta de l’únic moment de l’any en què sant Pere surt del seu temple.

La singularitat d'aquesta processó és que, en el seu passeig pels carrers, la imatge va acompanyada per un gran nombre de balls populars i entremesos festius de la ciutat: ball de pastorets, ball de cercolets, ball de gitanes, ball de panderos, balls de bastons, ball de valencians, el Drac de Vilanova, el Drac de la Geltrú, les tres Mulasses, la carpa Juanita i el Porró, els gegants i els nans, i els seus respectius grups de música. Obrint pas a la processó hi ha dues de les colles de diables de la ciutat, els Tronats de Mar (els diables del barri de Baix a Mar) i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, la diablessa del qual portava, entre 2006 i 2016, un ceptrot amb forma de sípia gegant. També és tradició que hi participin les colles castelleres de la ciutat (els Bordegassos i els Castellers de Vilanova-Colla de Mar, avui desapareguda). Tanca la processó el baiard amb la imatge del sant, que és portat per pescadors i està acompanyat per membres de l'Ajuntament, la Confraria de Pescadors i altres entitats.

Una vegada arriba al port, la comitiva es dirigeix fins al moll pesquer i la imatge del sant és col·locada dins d'una gran barca de pesca (cada any una de diferent i seguint un rigorós ordre d'antiguitat). Des d'allà s'inicia la tradicional Processó de les Barques, una processó marítima que surt a fer una passejada pel mar acompanyada per un gran nombre d'embarcacions pesqueres i esportives, abundantment engalanades i plenes de gent vinguda d'arreu.

Quan la comitiva marinera torna al port, es fa la tradicional benedicció d’embarcacions i de les arts de pesca, una cerimònia documentada ja al segle xviii, i es demana al sant que intercedeixi en la protecció dels pescadors i els ajudi a aconseguir una bona pesca durant tot l’any. La processó de tornada es fa seguint un recorregut diferent i quan la imatge del sant entra de nou a l’església de mar, els balls i entremesos festius fan una ballada conjunta.

Altres actes destacats

Tanquen les festes la Travessia nedant de la platja de Vilanova i la Geltrú, que se celebra el diumenge posterior al 29 de juny (des del 1988), i el Correfoc de Mar, que té lloc a principis de juliol (des del 2004) i està protagonitzat per la colla de diables del barri de Baix a Mar i alguna colla convidada. Els Tronats de Mar són una colla de diables amb simbologia marítima: duen uns vestits vermells amb unes espinades de peixos i van acompanyats per una peça de bestiari de foc que representa una sirena demoníaca.

Pòstit de Pescadors
Magatzems nous, 17