Ecosistema: Protagonistes > Nans, cabuts i capgrossos > Esquivamosques

En Selles
L'esquivamosques de Torroella de Montgrí
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), pels volts del 25 d’agost

Esquivamosques actual

Torroella de Montgrí va reintroduir, l’any 2007, la figura de l’esquivamosques a la seva Festa Major de Sant Genís, que cada any se celebra pels volts del 25 d’agost.

Es tracta d’un esparriot esquivamosques que en l’actualitat va proveït amb un capgròs inspirat en el cap de lleó que és al pom de l’espasa del gegant Guerau de Torroella. Emula un personatge popularment conegut per en Selles - perquè tenia unes grans selles arrufades- i que antigament apartava les criatures perquè no es posessin davant dels geganters.

La documentació històrica explica que ja al segle XVII, juntament amb un drac, l’esquivamosques amb cap de lleó defensava i escortava -a cops de xurriaques- els gegants de Torroella de tots aquells galifardeus imprudents, grans o petits, que s’hi posaven a davant.

L’any 1918, Josep Castells digué d’ell: “Alguna vegada, si algun osat o distret xavalet, inconscientment o amb prou males intencions, fos el que fos, que de tot hi havia a la vinya del senyor, trepitjava la cua de la gegantessa o intentava obstruir el pas del gegant, se li tirava a sobre, l’amorrava a terra i li estirava les orelles fins que el cor li deia prou, cosa que no solia passar fins que l’allunyament de la cavalcada el cridava per espavilar-ne un altre com aquell. Els pacífics i inofensius gegants ja podien ben dormir tranquils i confiats mentre els vetllés l’esquivamosques!”

Text i fotografia recent: Manel Carrera i Escudé

Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots