Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Processons marítimes

Festa del Carme

Mariner carregant la imatge

La processó pels carrers turístics

Processó per mar, per les illes Medes

Cobla tocant dins una barca, durant la processó

L'Estartit celebra, cada 16 de juliol, una festa dedicada a la Mare de Déu del Carme que consisteix en el passeig, primer per terra i després per mar, d'una imatge de la Verge que en tot moment va acompanyada, durant la seva sortida anual, per música de cobla.

L'Estartit, port de Torroella de Montgrí

L'Estartit és una entitat de població costanera pertanyent al municipi de Torroella de Montgrí. Lligada inextricablement al mar Mediterrani i als serveis vinculats als que volen gaudir del mar i el Sol, l'Estartit està situat just davant de les Illes Medes, que són la culminació marítima de l'enigmàtic massís del Montgrí.

L'Estartit havia estat, en origen, un conjunt de barraques fetes pels propis pescadors de Torroella per a deixar l'ormeig i les seves barques. A partir del segle XVII, aquest nucli costaner es va anar desenvolupant gràcies sobretot al descens de la pirateria comerç marítim i, modernament, als equipaments (hotels, botigues i restaurants) destinats a donar serveis al turisme lúdic. Avui, l'Estarit és un municipi gairebé totalment turístic majoritàriament destinat a satisfer les necessitats dels visitants nacionals i forasters.

El port de l'Estartit va permetre la sortida per mar dels productes del municipi, com el blat, l'arròs, el vi i l'aiguardent, amb destinació a grans mercats com el de Barcelona. Avui, el port manté una modesta activitat pesquera i la gran majoria de punts d'amarratge corresponen a embarcacions recreatives, bé siguin de particulars o comercials.

La festa

La imatge de la Mare de Déu del Carme de l'Estartit és tot l'any en una capella de l'església de Santa Anna, al cor del centre comercial. La imatge, que està instal·lada damunt un tabernacle en forma de barca i molt ben guarnida amb flors, és portada en processó per quatre mariners vestits amb les seves millors gales. Acompanyen, davant de la imatge, una creu processional, el mossèn i cobla que fa sonar sardanes. darrera la imatge hi van els representants polítics, un nombrós grup de gent relacionada amb la cultura del mar i abundants turistes que se sumen a la comitiva.

La processó fa un recorregut a peu des de l'església de Santa Anna fins al Port, passant pels estrets i concorreguts carrers plens de botigues de productes turístics i de bars i restaurants. En arribar al port, la imatge és carregada dins una barca grossa i inicia un trajecte pel mar, passant per les Illes Medes, sempre en funció de com estigui el mar.

Una de les singularitats de la festa de l'Estartit és que durant tot el trajecte de la sortida anual de la imatge, ja sigui quan es fa la processó en terra, com durant el trajecte marítim, una cobla interpreta sardanes. En la processó marítima, els músics es situen en una embarcació al costat de la que duu la imatge de la Mare de Déu, i mira que, durant tot el passeig, la música no deixi de sonar.

Cinquanta anys d'una processó marítima. 1950-2000, la Verge del Carme de Palamós
Diversos autors, / Confraria de Pescadors de Palamós