NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 10 de desembre de 2018 | Loreto | Dia dels Drets Humans    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Processons marítimes 

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d'una llegenda que explica com l'escapulari carmelità va salvar un vaixell que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. Són nombroses les localitats que li celebren festes per tal de demanar-li protecció davant dels perills del mar. En la majoria se celebra una vistosa processó que comença a terra ferma i que després es converteix en marítima, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme col·locada en un vaixell especial, ben guarnit i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d’embarcacions.


il·lustració de la notícia
 Festes del Port
Llançà (l'Alt Empordà)
Pels volts del 16 de juliol, Llançà celebra les Festes del Port, un conjunt de celebracions dedicada a la protectora de la gent del mar que consisteix en una processó de la Mare de Déu del Carme pel port i diverses activitats relacionades amb la cultura marítima per a petits i grans.


il·lustració de la notícia
 Festa del Carme
Vilassar de Mar (el Maresme)
La festa del Carme de Vilassar de Mar agermana la gent del mar de dos dels espais portuaris d'aquesta vila, el Club Nàutic i el port de Garbí. Embarcacions marineres procedents d'ambdós ports surten en processó i es troben a mig camí per rebre la benedicció protectora de la Mare de Déu.


il·lustració de la notícia
 Festes del Carme
Ampolla (el Baix Ebre)
Amb motiu de la diada a la Mare de Déu del Carme, la localitat marinera de l’Ampolla celebra la tradicional processó marítima nocturna i l’espectacular castell de focs aquàtic, un esdeveniment que suposa un punt i apart en el calendari festiu anual dels mariners i navegants locals.


il·lustració de la notícia
 Festa del Carme
Barri del Serrallo, Tarragona (el Tarragonès)
Els veïns del conegut barri del Serrallo, mariners en la seva gran majoria, celebren la Festa del Carme amb una vistosa cercavila terrestre que es converteix en una processó marítima que, durant unes hores, retorna aquesta divinitat del mar al seu medi natural.


il·lustració de la notícia
 Festa del Carme
l'Estartit, Aj. de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
L'Estartit celebra, cada 16 de juliol, una festa dedicada a la Mare de Déu del Carme que consisteix en el passeig, primer per terra i després per mar, d'una imatge de la Verge que en tot moment va acompanyada, durant la seva sortida anual, per música de cobla.


il·lustració de la notícia
 Festa de la Mare de Déu del Carme
Palamós (el Baix Empordà)
Cada diumenge més proper al 16 de juliol els pescadors i la resta de persones de Palamós relacionades amb el mar celebren la Festa de la Mare de Déu del Carme, que compta amb una cercavila que acompanya la imatge de la marededéu des de l'església fins al port, on s’inicia una multitudinària Processó Marítima.


il·lustració de la notícia
 Festa del Carme
l'Escala (l'Alt Empordà)
L'Escala celebra, cada 16 de juliol, una festa en honor a la patrona de la gent del mar que gira al voltant del passeig anual d'una imatge de la Mare de Déu del Carme, que es complementa amb l'art d'elaboració de catifes de sal de tots els colors i amb un homenatge festiu a la gent gran.


Processó i festa de la Verge del Carme L'Estartit (el Baix Empordà) - es celebra pels vols del 16 de juliol. La festa comença al matí amb un ofici solemne i a la tarda té lloc la processó marinera que treu la Verge del Carme de l’església de l’Estartit i l’acompanya pels carrers del poble fins al port, on s’inicia el recorregut marítim que duu els participants a vorejar les illes Medes i retornar al port. Telèfon: 972.750.125
Festes del Carme a Capdepera (Mallorca) - Mare de Déu del Carme és la patrona dels mariners. Aquesta festa es destaca doncs, per la tradicional missa al moll i la processó marítima de la Mare de Déu acompanyada per l’església i la banda de música. La primera Processó Marítima que se celebrà va ésser l'any 1946, amb la única barca de "arrossegament" qui havia: "S'Aguila", que en "Tomeu Blancus" la va adornar en forma d'àguila. Tots els llaüts anaven arrossegats per una "malleta", fent processó. El Temple de la Mare de Déu del Carme de Cala Rajada, és una joia majestuosa de les construccions en aquesta localitat. L'arquitecte dels plans, fou don Gabriel Alomar i Esteve.
Festes de la Mare de Deú del Carme a Cala Figuera de Santanyí (Mallorca) - amb una missa solemne en honor de la Mare de Déu seguida d'una processó marítima acompanyada dels Xeremiers de l'Escola Municipal de Música de Santanyí. A la nit es fa una revetlla amb ball i l'endemà els tradicionals jocs, curses i rompuda d'olles.
Processó del Carme a Caldes d'Estrac (el Maresme) - una tradició en homenatge a la gent del mar que es celebra el diumenge més proper a la diada de la Mare de Déu del Carme i que consisteix en una processó marítima, que lliura una ofrena floral mar endins en memòria dels avantpassats vinculats al mar. Telèfon: 937.910.005
Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Carles de la Ràpita (el Montsià) - inclouen correbous, bous capllaçats i altres jocs amb animals a les instal·lacions portuàries. Processó de la Verge del Carme pel port. Inclouen un joc tradicional: el pal ensalmat, un pal ple de sabó posat horitzontal i que cal atravessar. és organitzada per la Confraria de Pescadors "Verge del Carme" i durebn dos o tres dies. Telèfon: 977 740 412
Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - amb processó marítima de barques i unes altres embarcacions totes guarnides a les aigües del Port, encapçalades per la que duu la imatge de la Verge. Un cop a terra es diposita la imatge a la Llotja del Peix i es serveix un aperitiu. A la nit, cantada d'havaneres de la Verge del Carme. Antigament s'hi feia un "correpomes", posant a les portes de les cases unes galledes plenes d'aigua i amb pomes surant-hi a dins. La mainada havia de passar corrents i mirar d'arreplegar-ne algunaamb una canya esberlada. Telèfon: 972 32 73 61
Festes de la Verge del Carme a Fornells (Aj. Mercadal, Menorca) - el dia 16 de juliol se celebra la patrona dels mariners. La imatge de la Verge presideix la processó, que després de recórrer els principals carrers del poble acompanyada per la banda de música, navega a bord del bot salvavides per les aigües de la badia juntament amb totes les embarcacions acompanyants. En acabar, es canta la salve marinera.
Festa de la Mare de Déu del Carme a Arenys de Mar (el Maresme) - amb la sortida de barques, missa, sardinada i cantada d'havaneres al port. Organitzada per la Confraria de Pescadors i Branca de Dones Anna Sáez el dissabte després del 16 de juliol.
Festa de la Verge del Carme a Cadaqués (l'Alt Empordà) - es celebra el 16 de juliol amb una missa solemne, professó marinera, sardinada i sardanes. Telèfon: 972 258 200
Festes del Carme a Ciutadella (Menorca) - la processó es fa sortint a peu des de l'església de Sant Miquel a la tarda , fins arribar al Port, on s'embarca fins a la bocana acompanyada per embarcacions particulars. Al mateix temps, al port es fan unes ballades populars.
Festes del Carme a Maó (Menorca) - la festa se celebra dissabte dia 15 i els actes tenen com a punt de partida i arribada les instal·lacions de la Base Naval, que s'obre al públic. Al vespre es fa una Missa i tot seguit la processó, presidida per la Verge, en la qual participen els pescadors i totes les embarcacions particulars que ho desitgin.
Festes del Carme a Mallorca - cada any pels volts de 16 de juliol se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme amb processons marineres i d'altres actes culturals i religiosos a un gran nombre de poblacions mallorquines costaneres, com Pollença, Porto Cristo, Portocolom, Cala Rajada... Les festes duren uns dies amb nombroses activitats però l'acte central és la tradicional processó marítima en la qual participa un gran grup d'embarcacions pesqueres i d'esbarjo, engalanades i encapçalades per la barca principal que duu la imatge de la Mare de Déu del Carme. Les processons se celebren al capvespre, després de la missa en honor de la Patrona
Festa de la Mare de Déu del Carme a Torredembarra (el Tarragonès) - cada 16 de juliol al vespre, amb missa de la Mare de Déu del Carme i inici de la Processó del Carme i benedicció de les aigües del Mar. Tot seguit, rebuda dels infants pescadors amb el Galop de l’Antina, a l’escenari del passeig Marítim i finalment, inici de la processó marinera nocturna. també es ballen sardanes i es fa un besamans. La festa es clou amb un castell de focs artificials.
Festa de la mare de Déu del Carme a Cambrils (el Baix Camp) - a molts pobles costaners de Catalunya, la Mare de Déu del Carme és patrona dels pescadors, si bé en els pobles d'interior també és patrona d'altres col·lectius. A Cambrils els pescadors i les seves famílies s'encomanaven, i s'encomanen, a aquesta Verge per demanar-li salut i protecció davant els perills de tempestes.
Festes de la Mare de Déu del Carme al Port d'Andratx (Mallorca) - el 16 de juliol és la festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners i del Port d'Andratx amb processó marinera. Després de la missa, la processó parteix de l'església amb la seva verge, passa per diversos carrers del Port fins arribar al moll, on embarquen la imatge de la Mare de Déu i naveguen per les aigües del port. Nombroses barques engalanades acompanyen la seva patrona.
Festes de la Mare de Dèu del Carme a Eïvissa El dia 16 de juliol se celebra el dia de la Mare de Déu del Carme, patrona de la petita parròquia des Cubells (municipi de Sant Josep) i de tota la gent de la mar. Per festejar aquest dia és costum organitzar processons marineres als ports de la ciutat d'Eivissa, Portinatx, Sant Antoni...
Festes de la Mare de Dèu del Carme a la Savina i a Es Pujols (Formentera) - la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar, es celebra al port de la Savina i a Es Pujols.
Festes del Carme a Empuriabrava, Aj. Castelló d’Empúries (l'Alt Empordà) - a la Plaça de les Palmeres, Mercat al mar i al vespre del dia 16 processó de la Verge del Carme que acaba amb una ballada de sardanes a la capella de la Verge del Carme. També sardinada popular, havaneres i castell de focs d’artifici. Telèfon: 972.250.426
Festa del mar i desembarcament pirata a Castelldefels (el Baix Llobregat) - Castelldefels sempre ha tingut una vinculació molt estreta amb la mar. A l'entorn de la Mare de Déu del Carme se celebren les tradicionals festes del mar de Castelldefels. La peça central de les festes del mar el constitueix el desembarcament pirata, acte que rememora un moment històric de la ciutat de quan els perills venien de la mar. Els pirates, que eren fonamentalment d'origen berberesc, musulmans del nord d'Àfrica, que efectuaven atacs a les poblacions costaneres i n'obtenien esclaus i tot allò valuós que poguessin arreplegar i que van fer necessari la construcció del castell.
Festes del Carme a El Campello (l'Alacantí) - és una de les festes més importants d'aquest municipi proper a Alacant i es celebren des del 1919. Comencen dies abans amb una gran quantitat d'actes, espectacles, jocs, mascletades,... fins a arribar al dia 16 de juliol, festa local, en què té lloc la processó marinera i el posterior trasllat de la imatge en andes, a muscle, des del Port fins a la seva ermita on es canta la "salve" i es dispara un gran castell de focs artificials. Telèfon: 96 563 72 00
Festa de la Verge del Carme i la Mare de Déu Blanqueta a Gandia (la Safor) Els mariners celebren del 14 al 16 de juliol la festivitat de la seua patrona en el port de Gandia. Dins dels actes festius destaquen la processó marinera en què la Mare de Déu del Carme ix al mar sobre una barca pesquera, junt amb la Mare de Déu Blanqueta. Les imatges són escoltades per desenes d'embarcacions. De tornada a la vora, els pescadors porten a coll les dos imatges per a continuar la processó.

Enviar articleEnviar enllaçCinquanta anys d'una processó marítima. 1950-2000, la Verge del Carme de Palamós
Diversos autors, / Confraria de Pescadors de Palamós
El llibret, del qual s'han editat mil exemplars, repassa els cinquanta ...

Història de la Confraria de Pescadors de Palamós
Diversos autors, / Confraria de Pescadors de Palamós
La publicació ha estat dirigida des de la Càtedra d'Estudis Marítims de ...

L'Ermita-Capella de la Mare de Déu del Port de Llançà. III centenari (1691-1991)
Clavaguera i Canet, Josep / Ajuntament de Llançà
Llibret sobre aquesta ermita dedicada a la Mare de Déu del Port que es ...

comprar
La Marina de Tarragona en el segle XIV. La seva relació comercial amb Mallorca
Morro Veny, Guillem / Edicions Cossetània
El present estudi pretén esser una aportació al coneixement i a la història ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2018 festes.org