Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Processons marítimes

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d'una llegenda que explica com l'escapulari carmelità va salvar un vaixell que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. Són nombroses les localitats que li celebren festes per tal de demanar-li protecció davant dels perills del mar. En la majoria se celebra una vistosa processó que comença a terra ferma i que després es converteix en marítima, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme col·locada en un vaixell especial, ben guarnit i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d’embarcacions.

Festa del Carme
Vilassar de Mar (el Maresme)
La festa del Carme de Vilassar de Mar agermana la gent del mar de dos dels espais portuaris d'aquesta vila, el Club Nàutic i el port de Garbí. Embarcacions marineres procedents d'ambdós ports surten en processó i es troben a mig camí per rebre la benedicció protectora de la Mare de Déu.

Festa del Carme
l'Estartit, Aj. de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
L'Estartit celebra, cada 16 de juliol, una festa dedicada a la Mare de Déu del Carme que consisteix en el passeig, primer per terra i després per mar, d'una imatge de la Verge que en tot moment va acompanyada, durant la seva sortida anual, per música de cobla.

Festa de la Mare de Déu del Carme
Palamós (el Baix Empordà)
Cada diumenge més proper al 16 de juliol els pescadors i la resta de persones de Palamós relacionades amb el mar celebren la Festa de la Mare de Déu del Carme, que compta amb una cercavila que acompanya la imatge de la marededéu des de l'església fins al port, on s’inicia una multitudinària Processó Marítima.

Processó i festa de la Verge del Carme L'Estartit (el Baix Empordà) - es celebra pels vols del 16 de juliol. La festa comença al matí amb un ofici solemne i a la tarda té lloc la processó marinera que treu la Verge del Carme de l’església de l’Estartit i l’acompanya pels carrers del poble fins al port, on s’inicia el recorregut marítim que duu els participants a vorejar les illes Medes i retornar al port. Telèfon: 972.750.125
Festes de la Mare de Deú del Carme a Cala Figuera de Santanyí (Mallorca) - amb una missa solemne en honor de la Mare de Déu seguida d'una processó marítima acompanyada dels Xeremiers de l'Escola Municipal de Música de Santanyí. A la nit es fa una revetlla amb ball i l'endemà els tradicionals jocs, curses i rompuda d'olles.
Processó del Carme a Caldes d'Estrac (el Maresme) - una tradició en homenatge a la gent del mar que es celebra el diumenge més proper a la diada de la Mare de Déu del Carme i que consisteix en una processó marítima, que lliura una ofrena floral mar endins en memòria dels avantpassats vinculats al mar. Telèfon: 937.910.005
Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Carles de la Ràpita (el Montsià) - inclouen correbous, bous capllaçats i altres jocs amb animals a les instal·lacions portuàries. Processó de la Verge del Carme pel port. Inclouen un joc tradicional: el pal ensalmat, un pal ple de sabó posat horitzontal i que cal atravessar. és organitzada per la Confraria de Pescadors "Verge del Carme" i durebn dos o tres dies. Telèfon: 977 740 412
Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - amb processó marítima de barques i unes altres embarcacions totes guarnides a les aigües del Port, encapçalades per la que duu la imatge de la Verge. Un cop a terra es diposita la imatge a la Llotja del Peix i es serveix un aperitiu. A la nit, cantada d'havaneres de la Verge del Carme. Antigament s'hi feia un "correpomes", posant a les portes de les cases unes galledes plenes d'aigua i amb pomes surant-hi a dins. La mainada havia de passar corrents i mirar d'arreplegar-ne algunaamb una canya esberlada. Telèfon: 972 32 73 61
Festes de la Verge del Carme a Fornells (Aj. Mercadal, Menorca) - el dia 16 de juliol se celebra la patrona dels mariners. La imatge de la Verge presideix la processó, que després de recórrer els principals carrers del poble acompanyada per la banda de música, navega a bord del bot salvavides per les aigües de la badia juntament amb totes les embarcacions acompanyants. En acabar, es canta la salve marinera.
Festa de la Mare de Déu del Carme a Arenys de Mar (el Maresme) - amb la sortida de barques, missa, sardinada i cantada d'havaneres al port. Organitzada per la Confraria de Pescadors i Branca de Dones Anna Sáez el dissabte després del 16 de juliol. Surten els gegantons Elm i la Carmeta, que, estrenats l’any 1997 per iniciativa de l’Esplai de la Gent Gran del poble, representen la història marinera d’Arenys. Els gegantons van ser creats per Martí Doy i els van apadrinar els quatre gegants d’Arenys.
Festa de la Verge del Carme a Cadaqués (l'Alt Empordà) - es celebra el 16 de juliol amb una missa solemne, professó marinera, sardinada i sardanes. Telèfon: 972 258 200
Festes del Carme a Ciutadella (Menorca) - la processó es fa sortint a peu des de l'església de Sant Miquel a la tarda , fins arribar al Port, on s'embarca fins a la bocana acompanyada per embarcacions particulars. Al mateix temps, al port es fan unes ballades populars.
Festes del Carme a Maó (Menorca) - la festa se celebra dissabte dia 15 i els actes tenen com a punt de partida i arribada les instal·lacions de la Base Naval, que s'obre al públic. Al vespre es fa una Missa i tot seguit la processó, presidida per la Verge, en la qual participen els pescadors i totes les embarcacions particulars que ho desitgin.
Festes del Carme a Mallorca - cada any pels volts de 16 de juliol se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme amb processons marineres i d'altres actes culturals i religiosos a un gran nombre de poblacions mallorquines costaneres, com Pollença, Port de Manacor (Porto Cristo), Portocolom, Cala Rajada... Les festes duren uns dies amb nombroses activitats però l'acte central és la tradicional processó marítima en la qual participa un gran grup d'embarcacions pesqueres i d'esbarjo, engalanades i encapçalades per la barca principal que duu la imatge de la Mare de Déu del Carme. Les processons se celebren al capvespre, després de la missa en honor de la Patrona
Festa de la Mare de Déu del Carme a Torredembarra (el Tarragonès) - cada 16 de juliol al vespre, amb missa de la Mare de Déu del Carme i inici de la Processó del Carme i benedicció de les aigües del Mar. Tot seguit, rebuda dels infants pescadors amb el Galop de l’Antina, a l’escenari del passeig Marítim i finalment, inici de la processó marinera nocturna. també es ballen sardanes i es fa un besamans. La festa es clou amb un castell de focs artificials.
Festa de la mare de Déu del Carme a Cambrils (el Baix Camp) - a molts pobles costaners de Catalunya, la Mare de Déu del Carme és patrona dels pescadors, si bé en els pobles d'interior també és patrona d'altres col·lectius. A Cambrils els pescadors i les seves famílies s'encomanaven, i s'encomanen, a aquesta Verge per demanar-li salut i protecció davant els perills de tempestes. La imatge de la verge és damunt d'una barca i els portadors l'entren caminant de genolls envoltats per un passadís de mariners que duen rems aixecats.
Festes de la Mare de Dèu del Carme a Eïvissa El dia 16 de juliol se celebra el dia de la Mare de Déu del Carme, patrona de la petita parròquia des Cubells (municipi de Sant Josep) i de tota la gent de la mar. Per festejar aquest dia és costum organitzar processons marineres als ports de la ciutat d'Eivissa, Portinatx, Sant Antoni...
Festes de la Mare de Dèu del Carme a la Savina i a Es Pujols (Formentera) - la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar, es celebra al port de la Savina i a Es Pujols.
Festes del Carme a Empuriabrava, Aj. Castelló d’Empúries (l'Alt Empordà) - a la Plaça de les Palmeres, Mercat al mar i al vespre del dia 16 processó de la Verge del Carme que acaba amb una ballada de sardanes a la capella de la Verge del Carme. També sardinada popular, havaneres i castell de focs d’artifici. Telèfon: 972.250.426
Festa del mar i desembarcament pirata a Castelldefels (el Baix Llobregat) - Castelldefels sempre ha tingut una vinculació molt estreta amb la mar. A l'entorn de la Mare de Déu del Carme se celebren les tradicionals festes del mar de Castelldefels. La peça central de les festes del mar el constitueix el desembarcament pirata, acte que rememora un moment històric de la ciutat de quan els perills venien de la mar. Els pirates, que eren fonamentalment d'origen berberesc, musulmans del nord d'Àfrica, que efectuaven atacs a les poblacions costaneres i n'obtenien esclaus i tot allò valuós que poguessin arreplegar i que van fer necessari la construcció del castell.
Festes del Carme a El Campello (l'Alacantí) - és una de les festes més importants d'aquest municipi proper a Alacant i es celebren des del 1919. Comencen dies abans amb una gran quantitat d'actes, espectacles, jocs, mascletades,... fins a arribar al dia 16 de juliol, festa local, en què té lloc la processó marinera i el posterior trasllat de la imatge en andes, a muscle, des del Port fins a la seva ermita on es canta la "salve" i es dispara un gran castell de focs artificials. Telèfon: 96 563 72 00
Festa de la Mare de Déu del Carme a Vinaròs (el Baix Maestrat) 16 de juliol. L'acte principal és la processó marítima, quan les barques de la flota pesquera engalanades per a l'ocasió surten a la mar, amb la patrona en una d'elles i es fa una ofrena floral davant la costa de Vinaròs. Té la particularitat que durant la processó marinera una trompeta interpreta l'anomenat "toc de silenci" en honor a tots els morts en la mar. Abans es fa una missa major i també hi ha en anteriors dies sardinada popular, revetlla i altres activitats.
Festa de la Mare de Déu del Carme a Sitges (el Garraf) - el 16 de juliol. Al matí, missa en honor a la patrona dels mariners a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. L’acte central de la celebració és la tradicional Processó de les Barques que té lloc al vespre. Embarcacions de tot tipus segueixen la barca principal, on hi ha la imatge de la Verge del Carme, fent sonar les seves sirenes. Quan arriben davant del cementiri, es fa l’ofrena floral al mar en record de tots els sitgetans que han mort al mar. Per acabar la jornada hi ha una cantada d’havaneres al Port de Sitges – Aiguadolç.
Festes de la Mare de Déu del Carme a Portinatx, Aj. de Sant Joan de Labritja (Eivissa) - l'acte principal és la processó amb la imatge de la Verge del Carme, el 16 de juliol, que primer va encapçalada per la banda de música i després inicia una processó marinera dins una embarcació turística que va acompanyada de “llaüts de pescadors” i altres embarcacions. Es llança un ram de flors al mar i sona l'himne espanyol. Aquesta festivitat es completa amb una exhibició de ball pagès i de competicions esportives, la majoria de les quals es porten a terme en les platges de la zona.
Festa de la Mare de Déu del Carme a Calafell (el Baix Penedès) - se celebra el 16 de juliol. Es fa una processó per terra, durant la qual la imatge és custodiada per rems i la processó per mar, que es fa acompanyada amb barques i la imatge de la Verge del Carme al vaixell que va al capdavant. Es llança una corona de flors a l'aigua com a ofrena per a tota la gent que ha mort al mar. Sortida del bot salvavides.

Cinquanta anys d'una processó marítima. 1950-2000, la Verge del Carme de Palamós
Diversos autors, / Confraria de Pescadors de Palamós