Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Enterrament del Carnestoltes

Enterrament del Carnestoltes

Bisbe i notaris de burla

Ploraneres

Arribada del ninot a la platja

Foc i pirotècnia per acabar amb el Rei dels Poca-soltes

El seguici mortuori, la crema del difunt Rei Carnestoltes i la lectura del seu testament configuren el punt i final del Carnaval de Roses, una de les celebracions festives més importants de l'any en aquesta població altempordanesa.

Roses i el Carnaval

La festa de Carnaval de Roses s'ha convertit en una de les festes més importants de l'any. Cinc dies de festa al voltant de la disfressa, la colla i les passades, que comencen Dijous Gras amb la cercavila d'arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes.

Els actes centrals de la festa són les Passades unes multitudinàries desfilades de les colles de Carnaval que tenen lloc divendres a la nit (Passada dels adults), dissabte a la tarda (Passada infantil) i diumenge al matí (Passada conjunta). Durant les Passades el Rei Carnestoltes va perdent la seva carn i la seva dignitat i, el darrer dia de la festa, ja s'ha convertit en un ninot grotesc inanimat, és cremat.

El seguici mortuori

Dilluns a la tarda és el dia en què els rosincs i rosinques fan el seguici mortuori del difunt Rei Carnestoltes, un acte que serveix per tancar les celebracions i que culmina a la platja amb l'encesa ritual d'una pira on es crema el ninot Carnestoltes.

La comitiva que encapçala el seguici està formada pel bisbe amb la mitra vermella de la sardina, un escolà i un notari de burla, un grup de música, el Rei i la Reina del Carnaval de l'any en curs, un grup nombrós de ploraners i ploraneres (que ploren perquè ha mort la festa) i alguns representants polítics locals. Durant el trajecte es reparteix l'esquela impresa del difunt.

Crema del difunt Carnestoltes

En arribar a la platja, el ninot és situat damunt una pira de llenya i fustes a la que se li dóna foc. La cerimònia d'encesa és a càrrec de la colla de diables Senyors del Foc, que ho complementen amb un petit espectacle pirotècnic.

La Festa de Carnaval de Roses acaba amb la lectura del testament del difunt Rei Carnestoltes que es fa després de l'encesa, un text en vers que repassa -en clau satírica- alguns dels aspectes més destacats de la vida social i política del darrer any a Roses.

La crema, abans
Antigament la crema del Rei Carnestoltes es feia a la Riera Ginjolers, ara tapada.