Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Festes majors

Festa Major - Sardanes

Competència d’Orquestres

Concurs de colles sardanistes

Competència de Cobles

Sardana estereofònica

Un dels grans eixos de la Festa Major de Sant Martirià de Banyoles són les jornades competitives de música de cobla i les ballades de sardanes que es clouen amb la sardana estereofònica, una gran sardana ballada a les fosques i amb bengales enceses.

Les ballades de sardanes formen part de la idiosincràsia de la Festa Major de Banyoles fins al punt que hi ha qui ha afirmat que aquesta és la festa major de la sardana a Catalunya. Les ballades són organitzades per Foment de la Sardana de Banyoles i consten de diverses activitats força ritualitzades: la Competència de Cobles, la Festa de la Música per a Cobla i el Concurs de Colles sardanistes.

La primera és la Competència d’Orquestres que té lloc des de l’any 2000 el Dissabte de Festa Major a la tarda al Pavelló de la Draga. Hi participen dues orquestres de música de ball que toquen, al mateix escenari i consecutivament, una peça del mateix estil cada una. Es tracta d’un acte no competitiu en què el nombrós públic assistent escolta les peces còmodament assegut. La mateixa tarda del Dissabte de Festa Major però a la Plaça Major té lloc la Competència de Cobles Joves. La plaça quadrada acull quatre cobles que, una a cada cantonada, van fer rondes tocant una peça cada una (obligada de flabiol, obligades de tenora, per èpoques, etc.). Aquest acte no és competitiu i s’hi ballen sardanes de forma lliure.

Diumenge al matí a la Plaça Major té lloc el Concurs de Colles Sardanistes de Banyoles, que puntua pel Campionat de Catalunya que organitza la Unió de Colles i que és considerat un dels més importants del país. Hi participen tant les colles veteranes, que hi acudeixen obligatòriament per puntuar, com altres colles (adultes i infantils) que s’hi inscriuen voluntàriament. Cada tipus de colla té un jurat específic i totes les colles ballen amb els seus vestits característics. Diumenge a la tarda també a la Plaça Major se celebra la Competició de Cobles Gran (CoCo Gran). En aquest cas, cada una de les cobles interpreta una sardana correlativament i després de cada una de les rondes el públic vota la que més li ha agradat. D’entre els votants de la cobla guanyadora es sorteja un premi simbòlic.

Quan s’acaba la Competència de Cobles, sovint vers les 8 de la tarda, es balla la Sardana Estereofònica. Els llums de plaça s’apaguen, el director d’una de les cobles es posa al mig de la plaça i dirigeix la interpretació conjunta d’una sardana sencera. Cada cobla toca una tirada sense aturar-se i la última tirada és interpretada per tots els músics a la vegada. Els participants ballen aquesta sardana amb bengales enceses a la mà.

El penúltim acte sardanista de les Festes de Sant Martirià té lloc dilluns al migdia al Pavelló de la Draga. S’anomena Festa de la Música per a Cobla i consisteix en un concert conjunt de tres cobles de primer nivell del país. L’acte és de pagament i la gent hi acudeix vestida de gala. S’hi interpreten sardanes i altres peces de forma alternativa i també conjunta, sovint amb explicació de la història de l’obra. Una de les peces és l’obra premiada en el Certamen de Composició per a Cobla Ceret-Banyoles, un concurs bianual de composició que té lloc una edició a Ceret i l’altre a Banyoles i els premis de la qual es donen a la mitja part de la Festa de la Música. La peça que tanca la festa és la sardana Festa Major de Sant Martirià. Diumenge a la tarda té lloc una audició lliure i gratuïta de sardanes a la plaça major que clou l’apretada agenda sardanística d’aquest dies.

El drac de Banyoles. Itineraris, història i tradició al voltant de l’estany
Vergés Gifra, Àngel / Edicions El Mèdol