Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Vetlla Pasqual i ritus del Foc Nou

Vetlla Pasqual i ritus del Foc Nou
El foc nou: la resurrecció de la llum
Monestir de Poblet, Aj. de Vimbodí (la Conca de Barberà), Nit de Dissabte Sant a Diumenge de Resurrecció

La Resurrecció de Crist a Poblet

Preparant la foguera a l'exterior

Rotllana al voltant del foc

Encesa del ciri pasqual

El ciri pasqual entrant el foc nou dins l'església

Repartiment del foc nou

Cada any durant la nit de Dissabte Sant l'impressionant conjunt arquitectònic de l'Abadia de Poblet és l'escenari d'una cerimònia antiquíssima, íntima i preciosa, oficiada sota la lluna plena pels monjos i seguida per un bon nombre de persones, que té per protagonistes al foc i a la paraula.

Declarat Patrimoni Immaterial per la Unesco, la Abadia i Reial Monestir de Poblet és un dels conjunts arquitectònics monacals habitats més importants d'Europa. Es va fundar l'any 1150 i al seu interior hi ha les tombes de diversos membres de la família reial catalana.

El panteó reial dels catalans és l'escenari, cada Dissabte Sant a la nit sota la primera lluna plena de Primavera, de la Vetlla Pasqual, una cerimònia de caire místic, amb el foc i la paraula contraposant-se a la foscor i el silenci, que dura prop de quatre hores i que és duta a terme pels monjos que habiten a Poblet.

La Vetlla Pasqual és una cerimònia pertanyent al cicle litúrgic cristià de la Pasqua que es celebra a totes les parròquies de la Cristiandat. Es tracta d'una de les festes més importants del Cristianisme doncs commemora la Resurrecció de Jesus. Aquesta celebració és, a més a més, una de les més antigues doncs ja se'n té constància al segle II o III després de Crist.

La Vetlla Pasqual té tres parts. La primera és la Litúrgia de la Paraula, durant la qual es llegeixen diferents textos de la Bíblia, l'Antic i el Nou Testament i de l'Evangeli de Resurrecció. La Segona és la Litúrgia Baptismal, durant la qual es bateja a tots aquells, infants o adults, que volen entrar a formar part de la comunitat cristiana i es beneeix amb l'aigua sagrada als que ja ho són. I finalment, la Litúrgia Eucarística, durant la qual es fa la missa i es dona la comunió als assistents.

A partir del segle IV, l'Església introduí a la Vetlla Pasqual la cerimònia o ritus del Foc Nou, una cerimònia provinent de la tradició festiva familiar jueva (els jueus encenen a casa unes llànties el dia de Pasqua). El ritus del Foc Nou és una cerimònia senzilla i bella per la qual s'expressa que la llum venç les tenebres, que quan arriba la Primavera la Natura -que semblava morta- reneix i que, en el context estricte del Cristianisme, que Jesús ha ressuscitat.

La Vetlla Pasqual a Poblet, pas a pas

La celebració comença a l'exterior del Monestir, amb la preparació d'una petita foguera que serveix d'escalf als visitants més matiners. A les deu del vespre, la comunitat de monjos surt a l'exterior i encén el ciri pasqual, un gran ciri proveït amb quatre barres d'encens, i la simbologia del principi i la fi (+ l'any en curs). L'oficiant entra al temple -que és completament fosc- amb el ciri a les mans i s'atura tres vegades per anunciar:

La llum de Crist

A mig camí, l'oficiant s'atura definitivament i comença a distribuïr la flama a la resta de monjos que són darrera seu en fila índia proveïts de petits ciris. El foc va saltant de ciri e ciri, primer entre els monjos i després pels acompanyants i visitants que aquell dia són a Poblet, de manera que la llum es fa a l'interior del Monestir de Poblet.

Reial Monestir de l'Abadia de Poblet
Carrer de l'Abadia