Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Vetlla Pasqual i ritus del Foc Nou

La Vetlla Pasqual és una cerimònia del cicle litúrgic cristià que commemora la Resurrecció de Jesucrist. Se celebra a totes les esglésies cristianes la nit de Dissabte Sant a Diumenge de Resurrecció, obrint així el cicle de celebracions pasquals i tancant la Setmana Santa. Inclou el "Ritus del Foc Nou" un cerimonial igni, senzill però ple de simbolisme i contingut.

Vetlla Pasqual
Diferents poblacions
Emmarcada dins el cicle de festes de la Pasqua, la Vetlla Pasqual és una cerimònia que, mitjançant la lectura de diversos textos de les escriptures sagrades cristianes, el baptisme o iniciació dels no cristians i el ritus del foc nou, commemora la Resurrecció de Jesucrist.

Vetlla Pasqual i ritus del Foc Nou
Monestir de Poblet, Aj. de Vimbodí (la Conca de Barberà)
Cada any durant la nit de Dissabte Sant l'impressionant conjunt arquitectònic de l'Abadia de Poblet és l'escenari d'una cerimònia antiquíssima, íntima i preciosa, oficiada sota la lluna plena pels monjos i seguida per un bon nombre de persones, que té per protagonistes al foc i a la paraula.

Cerimònia del Foc Sant a Jerusalem - vídeos de l'impressionant cerimònia del foc sant "Holy Fire" que cada any té lloc a l'església del Sant Sepulcre de Jerusalem i que, segons la creença, no crema..
Pasqua ortodoxa: el miracle de la llum - explicació del miracle del foc, do de Crist Ressuscitat, que anuncia la Pasqua ortodoxa. A la basílica del Sant Sepulcre, plena de pelegrins, el patriarca grec Teòfil III presideix l'evocador ritu del dissabte de llum: l'encesa prodigiosa d'un ciri al Sepulcre, signe físic de la Resurrecció.