Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Fogueres i foguerons

Festa de Sant Antoni
Benissuera (la Vall d'Albaida), Cap de setmana més proper al 17 de gener

La imatge del sant amb les flames davant

El sant presenciant l'encesa

Presenciant l'encesa de la foguera

La petita localitat de Benissuera, al cor de la Vall d'Albaida, celebra cada any la Festa de Sant Antoni amb la tradicional foguera i el Dia del Porc, un seguit d'actes relacionats amb aquest animal que inclou la realització de tot tipus de bromes.

La Festa de Sant Antoni es celebra a Benissuera el cap de setmana més proper al 17 de gener, onomàstica del sant.

La celebració actual comença una setmana abans amb la matança d'un porc. Antigament, el porc s'alimentava comunitariament: l'animal vivia lliure pels carrers del poble i allà on s'aturava li donaven de menjar. El porc es matava al carrer, per a ser consumit durant les festes. Avui el porc es mata i s'especeja a l'escorxador.

La seqüència ritual comença divendres amb l'esmorzar de "torrà", i la posterior recol·lecta de pi, troncs i tot allò que serveixi per fer la popular foguera de Sant Antoni, que es crema per la nit al centre del poble. La foguera està feta amb brancatge i troncs sobrers que s'han anat a cercar pels voltants del poble. Just abans de l'encesa es va a buscar la imatge del sant -que és a l'església- i es porta, acompanyada per una colla de dolçainers, fins a davant del foc perquè pugui presidir l'encesa. Una vegada la foguera ja està consumida la imatge del sant es porta fins la casa del fester més vell, que convida a un refrigeri a tothom.

Dissabte al matí es celebra la missa en honor al sant ermità, amb posterior benedicció dels animals, i al vespre la cavalcada i processó en honor a Sant Antoni.

L'últim dia de la festa és diumenge, anomenat Dia del Porc, perquè antigament era el dia que es menjaven els productes del porc mort per a l'ocasió. Comença ben d'hora al matí, amb xocolata per a tothom i tot seguit una "torrà". Acabat l'esmorzar s'inicia la volta dels festers pels carrers i places del poble - acompanyats per una xaranga- que passa casa per casa, on la gent els ofereix menjar i beguda pel dinar que faran més tard, a base de paelles i productes del porc, a la plaça.

Conten que en el marc d'aquesta festa, dissabte al vespre o diumenge al migdia, és tradició molt arrelada entre els festers fer animalades d'indole diversa, que són recordades tot l'any. Antigament es tiraven coets borratxos, amb diferents eixides, mentre es menjava, una pràctica que es va abandonar perquè allunyava a molta gent del dinar a plaça. Aquestes "llibertats" vinculades a la festa són permeses per tothom, perquè es considera que el dia d'avui és extraordinari i es té llicència per fer el que es vulgui.

El foc i la roda del temps: figures d'una festa mediterrània del cicle agrari
Ariño Villaroya, Antonio / Ajuntament de Canals