Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Fogueres i foguerons

Són moltes les poblacions que encenen focs durant les festes de Sant Antoni. A diferència de les fogueres de Sant Joan, les de Sant Antoni es fan amb brancatge verd, troncs i soques, i serveixen per donar les tres voltes al foc amb els animals. A bona part de Catalunya, s'anomenen focs o fogueres mentre que a l'Illa de Mallorca s'anomenen foguerons. Es fan amb llenya i altres materials, cremen durant tota la nit i serveixen per coure-hi botifarrons i llonganisses i per donar caliu als que s'apleguen al seu entorn a cantar glosses picants al so de la ximbomba. En d'altres indrets els focs són piles desordenades d'herbes i brancatge sobrer.

Foguerons de Sa Pobla a Gràcia
Vila de Gràcia (el Barcelonès)
Cada any a final de gener, les places i carrers de l’antiga vila de Gràcia, avui barri de Barcelona, s’omplen de foguerons, cançons improvisades i balls mallorquins: s’hi celebra la Revetlla de Sant Antoni, un model de festa importat amb èxit des del municipi mallorquí de Sa Pobla.

Revetla de Sant Antoni
Sa Pobla (El Raiguer)
Com cada any, el dia 16 de gener es converteix en una nit màgica per tots els poblers i pobleres. La festa de Sant Antoni de Sa Pobla amb les completes, el ball dels caparrots, els dimonis i els botifarrons cuits als foguerons allarguen la nit més esperada de l'any.

Festes de Sant Antoni
Manacor (Llevant)
La festa de sant Antoni de Manacor és la festa més sentida i estimada pels habitants d’aquesta vila i una de les més populars de Mallorca. Tres dies de celebracions al voltant dels foguerons artísticament decorats, les beneïdes amb les carrosses engalanades, les glosses picants i el seguici de dimonis que acompanya sant Antoni.

Festa de Sant Antoni
Benissuera (la Vall d'Albaida)
La petita localitat de Benissuera, al cor de la Vall d'Albaida, celebra cada any la Festa de Sant Antoni amb la tradicional foguera i el Dia del Porc, un seguit d'actes relacionats amb aquest animal que inclou la realització de tot tipus de bromes.

Festa de Sant Antoni a Massagranell (L'Horta Nord) Telèfon: 96.144.00.51
Fogueres de Sant Antoni També es fan fogueres per Sant Antoni a: Alberic, Pedralba, Fortaleny i Alpuente
Festes de Sant Antoni a Calvià (Mallorca) - per Sant Antoni i Sant Sebastià, 17 i 20 de gener respectivament, tot Mallorca encén foguerons. A Calvià vila, al costat de l'Església, per Sant Antoni s'encén l'alimara, una gran foguera on, segons la tradició, es crema el dimoni. Telèfon: 971.13.91.00
Festa de Sant Antoni a Vinaròs (el Baix Maestrat) - festivitat que se celebra el dia 17 de gener. La vespra, en fer-se fosc, s'encenen fogueres en diferents punts de la ciutat, amb el repartiment de moscatell i coquetes. Al dia següent se celebra la festivitat del sant amant dels animals, tan importants, antigament, per al transport i el treball en general, i als quals es ret homenatge. Telèfon: 964.40.77.00
Festa de Sant Antoni a Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany) - diumenge següent al dia 17. Festa al barri de Sant Antoni, res del Rosari-Missa, cant dels goigs i foguera tradicional. A la capella de Sant Antoni. Telèfon: 972.594.001
Sant Antoni a Benicarló (el Baix Maestrat) - el 17 de gener se celebra Sant Antoni, festivitat en la qual abunden les fogueres als carrers, on es fa la Torrada, alegre reunió de veïns al voltant de les fogueres, amb el fi de torrar els productes típics de la terra i la mar; carxofes, petxines, costelles, etc. Al capvespre, a la plaça de l'Església, crema el Dimoni, ninot amb la imatge del dimoni, amb la qual cosa es fan fugir els esperits malèfics. Completa la festa la Desfilada i benedicció dels animals i repartiments de milers de Coques, boníssim dolç benicarlando. Durant aquests dies se celebra una important fira de maquinària agrícola.

El foc i la roda del temps: figures d'una festa mediterrània del cicle agrari
Ariño Villaroya, Antonio / Ajuntament de Canals