NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 17 de setembre de 2024 | Ariadna    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Fogueres i foguerons


Són moltes les poblacions que encenen focs durant les festes de Sant Antoni. A diferència de les fogueres de Sant Joan, les de Sant Antoni es fan amb brancatge verd, troncs i soques, i serveixen per donar les tres voltes al foc amb els animals. A bona part de Catalunya, s'anomenen focs o fogueres mentre que a l'Illa de Mallorca s'anomenen foguerons. Es fan amb llenya i altres materials, cremen durant tota la nit i serveixen per coure-hi botifarrons i llonganisses i per donar caliu als que s'apleguen al seu entorn a cantar glosses picants al so de la ximbomba. En d'altres indrets els focs són piles desordenades d'herbes i brancatge sobrer.


il·lustració de la notícia
 Foguerons de Sa Pobla a Gràcia
Vila de Gràcia (el Barcelonès)
Cada any a final de gener, les places i carrers de l’antiga vila de Gràcia, avui barri de Barcelona, s’omplen de foguerons, cançons improvisades i balls mallorquins: s’hi celebra la Revetlla de Sant Antoni, un model de festa importat amb èxit des del municipi mallorquí de Sa Pobla.


il·lustració de la notícia
 Revetla de Sant Antoni
Sa Pobla (El Raiguer)
Com cada any, el dia 16 de gener es converteix en una nit màgica per tots els poblers i pobleres. La festa de Sant Antoni de Sa Pobla amb les completes, el ball dels caparrots, els dimonis i els botifarrons cuits als foguerons allarguen la nit més esperada de l'any.


il·lustració de la notícia
 Festes de Sant Antoni
Manacor (Llevant)
La festa de sant Antoni de Manacor és la festa més sentida i estimada pels habitants d’aquesta vila i una de les més populars de Mallorca. Tres dies de celebracions al voltant dels foguerons artísticament decorats, les beneïdes amb les carrosses engalanades, les glosses picants i el seguici de dimonis que acompanya sant Antoni.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Antoni
Benissuera (la Vall d'Albaida)
La petita localitat de Benissuera, al cor de la Vall d'Albaida, celebra cada any la Festa de Sant Antoni amb la tradicional foguera i el Dia del Porc, un seguit d'actes relacionats amb aquest animal que inclou la realització de tot tipus de bromes.


Festa de Sant Antoni a Massagranell (L'Horta Nord) - entre els actes més populars es troba la benedicció dels Animals, així com la tradicional "Caldera", menjar popular valencià, d'arròs amb fesols i naps. També la cremà de la "Foguera", els actes pirotècnics, i la realització de "Bous al Carrer". Telèfon: 96.144.00.51
Festa de Sant Antoni a Alberic (la Ribera Alta) - les festes de Sant Antoni d’Alberic van molt més enllà de la celebració del dia 17 de gener. Les festeres i els festers del barri inicien una extensa programació d’actes en honor al seu patró. Els actes per venerar el sant comencen dies abans amb el trasllat de la imatge religiosa des del domicili de la festera major de l'any passat al de l'actual. El diumenge anterior al 17 de gener es fa la tradicional baixada dels troncs des de la Muntanyeta. La vigília s'encenen sis fogueres i el dia del sant es fa la benedicció dels animals.
Festa de Sant Antoni a Pedralba (els Serrans) - el dia 16 comença amb les albaes als grans, acompanyats de tabal i dolçaina. Com la tradició marca, el dia 16 de gener es fa l'encesa de la gran Foguera de Sant Antoni a la Plaça de la Constitució. Un dels costums gastronòmics de la festa són els tradicionals bufons que elaboren els forns del poble i gaudir del típic sopar a casa amb la família. El dia gran comença amb la benedicció d'animals, on desenes de veïns s'acosten amb les seves mascotes perquè siguin beneïdes als peus de la imatge del patró i recullen el típic rosco de Sant Antoni. A la tarda, Sant Antoni surt de l'Església per recórrer els carrers de Pedralba en la processó.
Festes de Sant Antoni a Calvià (Serra de Tramuntana) - per Sant Antoni i Sant Sebastià, 17 i 20 de gener respectivament, tot Mallorca encén foguerons. A Calvià vila, al costat de l'Església, per Sant Antoni s'encén l'alimara, una gran foguera on, segons la tradició, es crema el dimoni. Telèfon: 971.13.91.00
Festa de Sant Antoni a Vinaròs (el Baix Maestrat) - festivitat que se celebra el dia 17 de gener. La vespra, en fer-se fosc, s'encenen fogueres en diferents punts de la ciutat, amb el repartiment de moscatell i coquetes. Al dia següent se celebra la festivitat del sant amant dels animals, tan importants, antigament, per al transport i el treball en general, i als quals es ret homenatge. Telèfon: 964.40.77.00
Festa de Sant Antoni a Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany) - diumenge següent al dia 17. Festa al barri de Sant Antoni, res del Rosari-Missa, cant dels goigs i foguera tradicional. A la capella de Sant Antoni. Telèfon: 972.594.001
Sant Antoni a Olocau de Carraixet (el Camp de Túria) - web del municipi d'Olocau sobre la crema de la foguera de Sant Antoni, la baixada i el repartiment de rotllos.
Festes de Sant Antoni Abad a Cabanes (la Plana Alta) - la festivitat de Sant Antoni Abad (17 de gener) es celebra la vespra amb la benedicció d'animals, la repartició dels típics "prims" i "coquetes" i l'encesa d'una monumental foguera.
Sant Antoni a Benicarló (el Baix Maestrat) - el 17 de gener se celebra Sant Antoni, festivitat en la qual abunden les fogueres als carrers, on es fa la Torrada, alegre reunió de veïns al voltant de les fogueres, amb el fi de torrar els productes típics de la terra i la mar; carxofes, petxines, costelles, etc. Al capvespre, a la plaça de l'Església, crema el Dimoni, ninot amb la imatge del dimoni, amb la qual cosa es fan fugir els esperits malèfics. Completa la festa la Desfilada i benedicció dels animals i repartiments de milers de Coques, boníssim dolç benicarlando. Durant aquests dies se celebra una important fira de maquinària agrícola.

Enviar articleEnviar enllaç



El foc i la roda del temps: figures d'una festa mediterrània del cicle agrari
Ariño Villaroya, Antonio / Ajuntament de Canals
Llibre de grans dimensions i molt interessant sobre la festa de Sant Antoni ...

Les festes de Sant Antoni a Manacor. Ritual, identitat i mobilització durant el segle XX
Vives Riera, Antoni / Lleonard Muntaner Editor i Institut d'Estudis Baleàrics
Aquest llibre estudia els canvis i les continuïtats als quals s'ha vist ...

comprar
Focs de la Mediterrània. II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània
Diversos autors, / Editorial Afers
Llibre que recull les diferents comunicacions presentades al II Simposi ...

llegir
Els foguerons de Sant Antoni. La revetlla mallorquina Sa Pobla a Gràcia
Fornés Garcia, Josep / festes.org
Fa sis-cents anys que a Mallorca Sant Antoni és patró dels pagesos. El ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org