Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Altres celebracions

Festa del Cant del Gall
Nostre gall és cantador
Les Olives, Aj. Garrigoles (el Baix Empordà), Segon cap de setmana de maig

El gall

Canta el gall

El petit nucli de població de les Olives, al Baix Empordà, celebra a mitjans de maig una festa única, la Festa del Cant del Gall, que s'estructura al voltant d'un concurs en què els galls han de demostrar les seves qualitats cantadores.

Galls i gallines han format part indispensable, des de fa segles, del model de vida pagès. Els seus ous, la seva carn i la seva companyia han estat fonamentals en l'àmbit rural, on aquests animals han general un immens corpus de coneixements i cultura.

El cant del gall

Hi ha un munt de dites en el costumari popular que relacionen el cant del gall amb diversos aspectes de la vida, i especialment amb el temps que farà i amb la sort o desgràcia de la persona que el cuida. Així, és creença general que si el cant canta abans de les dotze de la nit és senyal de canvi de temps. A l'Empordà, relacionen directament el cant del gall amb l'arribada de pluja. A l'Alt Empordà diuen "Quant canta molt lo gall, plourà" i a Celrà (el Baix Empordà) "Quant canta'l gall entre cap al tart y mitja nit, senyal de pluja o boyra".

També hi ha aforismes relacionats amb el cant del gall. Així, "Cada gall canta al seu galliner" que vol dir que cadascú vol ser amo i manar a casa seva, una idea que també s'expressa amb el "Dos galls a un galliner, may hi poden estar bé/no hi canten bé".

També són abundants els jocs de criatures, corrandes i cançons que tenen per tema el cant del viram i, específicament, del gall:

A la una canta'l gall
a les dues la gallina
a les tres la cogullada
y a les quatre's fa de dia.

(Tortosa)

Una de les més populars, que té infinitud de variants, fa:

Nostre gall és cantador;
canta de dia, canta de dia;
nostre gall és cantador,
canta de dia y de nit, no.

Nostre gall és tant traydor,
que's menja'ls ous de la titeta;
nostre gall és tant traydor,
que's menja'ls ous del ponedor.

Concurs de Cant de Galls

L'acte central de la festa de les Olives és el Concurs de Cants de Galls, que es celebra des de l'any 2001. Es tracta d'un concurs obert a tothom que tingui galls o pericos (galls petits), que aquest dia porta a plaça per demostrar les seves habilitats. Es dóna un premi al gall més cantador, però també al gall que canta menys. El concurs es celebra al migdia i en acabar té lloc un dinar popular per tots els assistents.

Durant tot el dia hi ha parades d'artesania, exhibició de motos antigues i un mercat d'articles de segona mà. També s'hi fa una una exhibició sardanista de puts lliures i una audició de sardanes.

L'aviram festiu
Des de fa uns anys, l'aviram també ha estat incorporat, com a bèstia de festa, en les celebracions festives populars. En l'actualitat hi ha nombroses bèsties festives que representen galls i gallines. En aquest article http://www.festes.org/articles.php?id=207 en trobareu algunes.

La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors, / Profeslo (Promotora de Festes Locals)