NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 29 de maig de 2024 | Ademar    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes d'oficis > Festes del segar i el batre


Festes del Segar i Festes del Batre
Al juny, la falç al puny. Qui no bat pel juliol, no bat quan vol
La Fuliola (l'Urgell), Últim diumenge de juny i segon cap de setmana de juliol


Un bon esmorzar inicia la jornada


Preparant les eines


El procés de sega


Lligant els feixos d'espigues tallades


Un moment del procés del batre


Eines pel segar i el batre


 

Una gran festa en dos caps de setmana per rememorar els tradicionals mètodes de treball i les tasques agrícoles de les famílies pageses a les terres de secà fins a mitjans del segle XX, abans que la modernització transformés el camp català.

Els orígens de la festa

La història de la Festa del Segar i el Batre comença l’any 1980 quan la Fuliola va celebrar nou-cents anys de vida amb una gran festa que va ser tot un èxit. En motiu d'aquella festivitat es van fer mostres d’algunes de les activitats pageses, tal i com es feien a la vila. L'interès que van despertar entre els assistents van decidir als protagonistes de iniciar una festa centrada en aquestes tasques i mirar de donar-li un caràcter anual. Des d´aleshores, la festa no ha parat de millorar, incorporant activitats musicals, balls i gastronomia, fins a esdevenir una de les festes importants en el calendari festiu de les terres de Lleida.

La festa està centrada en recordar, en dos caps de setmana diferents, com eren les tasques al camp fins no fa gaire.

La festa del Segar

La festa del segar es celebra l'últim diumenge de juny i intenta recrear amb la màxima fidelitat possible el procés de sega.

El cicle dels cereals i els farratges, especialment del blat, comença a la tardor amb la preparació de la terra i el sembrat. Amb les primeres calors de l'estiu s'inicien les dues tasques més importants i les que tanquen aquest cicle: el segar i el batre.

El segar era una activitat que, més enllà del seu component estrictament productiu, era una activitat de socialització que aplegava tots els pagesos en els camps en un període molt curt de temps i canviava, així, el ritme quotidià de les famílies. La jornada començava ben de matinada, després d´un bon àpat i un glop d´aiguardent. S’enganxaven els carros i, amb les primeres llums del dia, s'arribava al tros. Els dalladors, amb les seves eines ben afilades, començaven a marcar el ritme de la sega. Treballaven tan ràpid com podien i de quan en quan s’aturaven, treien la pedra d’esmolar que duien en un pot d’aigua penjat a la cintura i tornaven a afilar la dalla. Els lligadors seguien als dalladors recollint i lligant les rengles d’espigues tallades i fent garbes, feixos d’espigues tallades que es deixaven al sol per tal d'enrossir-les. Després s’utilitzava un estri amb pues arrossegat per un animal o una persona anomenat “diable” per tal de recollir les espigues més difícils. Tot seguit era el torn de les espigadores, que recollien manualment les restes de la collita, que s'aprofitava com a pinso per les aus de corral.

La Festa del Batre

La Festa del Batre es celebra dos caps de setmana després, sempre el segon diumenge de juliol. En aquesta segona part de la festa s'escenifiquen les tasques del batre.

Dues setmanes després d’acabat el segar, aprofitant la bonança del mes de juliol, arriba el moment de batre, és a dir, el procés mitjançant el qual es separa el gra de la palla. Antigament aquesta tasca era un dels processos productius més amplis i complexes del món pagès i consistia en aixafar manualment les espigues de les garbes per tal de separar tots dos productes i preparar-los per què es conservessin el millor possible.

Primer hom anava a buscar les garbes al tros i les portava a les eres, els terrenys d’argila endurida situats en espais oberts on el vent pot circular amb facilitat. Allà s'assecaven bé les espigues. Després d’esmorzar s’enganxaven els trills i rodets a les bèsties i es deixava ben plana la batuda. Amb l’arribada de la tarda i l’ajuda dels vents de marinada es feia la palla i els batedors treballaven el més ràpid possible per separar el gra abans de guardar-los als sacs.


Text: Redacció festes.org


  5620 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  

llegir
Avià. Notes històriques d'un poble del Berguedà
Diversos autors, / Centre d'Estudis d'Avià
Una publicació que recull per primer cop els principals episodis de la ...

Femer fa graner. Feines i eines de pagès a la Plana de Vic del segle XX
Torrents Buxó, Jacint / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
La vella dita de "femer fa graner" dóna fe de la importància dels fems ...

La sega, el batre i la sembra als anys 1945-50 a Savallà del Comtat (Baixa Segarra)
Comaposada i Canela, Celestí / Associació Cultural Baixa Segarra
En aquest treball l’autor descriu eines i tècniques que s’empraven en aquell ...Associació Festes del Segar i del Batre de la Fuliola
http://www.segaribatre.org
C/ Àngel Guimerà, 54
25332 La Fuliola (l'Urgell)
973.570.072
segaribatre@lleida.net
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org