Calendari: Festes d'Estiu > Festes d'oficis > Festes del segar i el batre

Festes del Segar i Festes del Batre
La Fuliola (l'Urgell)
Una gran festa en dos caps de setmana per rememorar els tradicionals mètodes de treball i les tasques agrícoles de les famílies pageses a les terres de secà fins a mitjans del segle XX, abans que la modernització transformés el camp català.

Festes del Segar i el Batre
Avià (el Berguedà)
Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.

Sant Climent de Peralta, Aj. Forallac (el Baix Empordà)
Cada estiu els veïns de Sant Climent de Peralta i d'altres pobles del voltant reviuen el tradicional ritus de la sega i la batuda, en el marc d'una celebració que pretén mostrar als que s'hi acosten com es feien abans aquestes tasques típiques de la pagesia catalana.

Festes del Segar i Batre a Cabra del Camp (l'Alt Camp) - en aquest poble s'han recuperat unes festes que cada any ensenyen com era la feina del segar i batre la collita. El mes de juliol té lloc la festa del segar, amb falç i dalles; i el mes d'agost, la Festa del batre, diada dedicada a aquesta feina. Els antics costums es reprodueixen de manera fidel, ja que els participants van abillats amb roba de l'època. Telèfon: 977 630 131
Festa del Batre a Santa Eulàlia de Riuprimer (l'Osona) - Festa que es va iniciar el 1997 a càrrec d'un grup de persones del poble i que rep el suport de l'Ajuntament del municipi. Si bé es va iniciar amb dues jornades, la primera al juliol pel segar i la segona a l'agost o al setembre pel batre, els darrers anys s'ha concentrat en una sola jornada a finals de juliol o principis d'agost. Gran part del poble participa de la festa segant amb la falç o fent les garves i el paller o portant maquinària o animals.
Festa del Segar a Gósol (el Berguedà) - habitualment es celebra el segon dissabte del mes d'agost i commemora el treball dels avantpassats de la població (s'utilitzen els estris de l'època). Es surt de la Plaça Major del poble a les 5, junt amb tots els segadors, cap al prat on comencen la sega de manera tradicional utilitzant la falç i l'esclopet (protecció per la mà en forma d'esclop). Telèfon: 973.37.00.55
Festa del Batre a El Vilosell (les Garrigues) - se celebra dins els actes previs a la Festa Major del Vilosell el segon diumenge d'agost al Camp de futbol (partida de les Cogulles). Telèfon: 973.17.52.21
Festa del Segar i el Batre a Sudanell (el Segrià) - al juny, Festa de la sega amb la representació del segar, tal com ho feia l'antiga pagesia i al juliol, Festa del batre. en record de la tasca del batre. Els materials obtinguts en les tasques del segar i batre s'utilitzen posteriorment en les representacions dels oficis artesanals del pessebre vivent. Telèfon: 973 25 81 55
Festa del Segar i el Batre a Celrà (el Gironès) - una festa que vol recopilar aquelles tradicions oblidades que es vivien entorn de les feines del camp. Al l’entorn d’un espai immillorable situat en un punt elevat del poble de Celrà, la Torre Desvern, els visitants poden conèixer com es segava anys enrera a les nostres contrades, quines eines utilitzaven, etc. Organitzada pels Amics de la Torre Desvern.
Festa del segar i el batre a Gombrèn (el Ripollès) El volant, l'esclopet, el garrot, el bercí, les garbes, el capell, el caballó... Tots són conceptes relacionats amb la sega i que cada vegada coneix menys gent. A finals de juliol celebrem la Festa del segar i el batre de Gombrèn. Uns quants especialistes mostren el procés complet al llarg de la jornada. El primer pas és tallar algunes de les espigues més altes per crear el bercí. A sobre del bercí s'hi diposita el blat que se sega amb el volant per tal de generar la garba. Això sí, els segadors protegeixen la mà amb la qual prenen el blat amb un esclopet, una petita peça de fusta que resguarda els dits de l'afilada fulla del volant. Una vegada hi ha tot el blat apilat es lliga la garba amb l'ajuda del garrot, una peça de fusta de 20 centímetres. Posteriorment les garbes s'apilen de nou en nou i es remata el caballó amb el capell, és a dir, una garba escabellada. Després comença tota la tasca de batre.
Festa del Batre a Cabó (l'Alt Urgell) - es celebra el primer dissabte d'agost des de l'any 2008. Una celebració de caire popular i festiu, recuperada l’any passat, amb la qual es vol recordar una de les activitats més tradicionals de la feina del camp. Amb la batuda, ventada, recollida del gra i dinar popular i ball. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet.

Avià. Notes històriques d'un poble del Berguedà
Diversos autors, / Centre d'Estudis d'Avià