Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > La Dansa de La Mort

Ball de la Mort

Els oficis

L'abanderat

Un moment del ball

Instrument de fusta que porten els músics

Un dels elements destacats de la Setmana Santa selvatana és el Ball de la Mort, l'única dansa d'aquest tipus que es representa a les comarques de Tarragona. És a càrrec de la Confraria de la Sang i s'escenifica Divendres Sant en el marc de la processó del Sant Enterrament.

El Ball de la Mort i la Confraria de la Sang

El Ball de la Mort de la Selva del Camp ha estat vinculat des de l’antigor a la Confraria de la Sang, una de les entitats més populars de la vila, amb més de 800 famílies associades. En un document intern de 1793, s'explica que la Confraria executava el Ball de la Mort cada vegada que visitava la vila un nou Arquebisbe de Tarragona: “que por estar Penitençiada y obligada esta Sta. Cgn. ha de hacer el baile llamado Lo vall de la mort en las entradas o recivimientos de los nuevos Arzobisbos de Tª. en aquella villa cada uno de los alistados en dicha Cgn. tomará el oficio que por suerte le tocare en dicho Baile vajo la pena de una libra de cera previniéndose que si alguno quisiese que otro baile en su lugar podrá egecutarlo con tal que sea hijo de Congregante y a lo menos de 14 años; pero que este baile no se egecute sino quando expresa y determinante lo exijan los MuyRdos. Arz. de Tª. y que sino se omita esta cerimonia.”

Posteriorment s’ha descobert un document de 1790 on es descriu com era el Ball en aquella època: hi participaven un centenar de confrares que conformaven parelles d’ambdós sexes (tot i que els integrants eren en la totalitat homes) i representaven tota mena d’oficis. En aquest cas la Mort anava de blanc amb un vel tapant-li la cara i amb un arc i una fletxa disparava sobre cada comparsa, i un cop arribat al final cremava una bola del món confeccionada amb paper. Es ballava a la plaça major en les visites arquebisbals i en les festes de la Vuitena de Corpus.

El ball a la Setmana Santa

Fins entrats al s. XXI no es tenia coneixement de com era aquesta dansa fins que, anys enrere, es va fer la troballa a Vilanova i la Geltrú d'un quadern de peces musicals datat del 1780 que contenia una partitura explícita del ball, pertanyent a l’organista selvatà Andreu Ripoll del Carmel. A partir d'aquesta partitura, el folklorista reusenc Josep Bargalló, estudiós i restaurador de danses tradicionals, en muntà una coreografia ad hoc.

El ball es recuperà l’any 2001 en el marc del Ball o Martiri de Sant Andreu. No hi ha de moment cap constància que aquest ball formés part de les processons de Setmana Santa, però en recuperar-se va ser incorporat a la processó del Sant Enterrament del Divendres a la nit , acompanyant el pas del Sant Sepulcre. Des de l'any 2002, doncs el Ball de la Mort, surt pels carrers del nucli antic de la vila amb l'objectiu de recordar la mort de Jesucrist i de fer evident a tothom l'inevitable moment del traspàs.

El ball actual

El Ball de la Mort de la Selva del Camp és interpretat per 10 persones. La que representa la Mort va vestida amb una capa negre i duu una mascara que simbolitza un crani. L'acompanyen un abanderat que duu la cara tapada i vuit balladors que representen oficis tradicionals (pagès, terrisser, espardenyer, baster, cisteller, cuirasser, etc.) que duen un vestit gris, espardenyes i un objecte que els identifica. La Mort, amb la seva dalla, intenta segar la vida als personatges, ballant al seu voltant i encerclant-los mentre un grup de músics fan un toc rítmic d’instrument de percussió i clarinet.

Cada representació té uns 7 minuts de durada i es balla en diferents punts de la processó: a la Plaça Major, al Portal, al Passeig Josep Cristià i a la Plaça de Sant Andreu.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Joaquim Masdeu

La Processó de Verges
Roca i Rovira, Jordi / Diputació de Girona
Després d'uns capítols generals sobre la Processó, el llibre presenta exhaustivament ...

La dalla que dalla: de la festa del Corpus d'Ais de Provença a la Dansa de la Mort de Verges (convergències i divergències)
Vila i Medinyà, Josep Maria / Institut d'estudis del Baix Empordà
Separata del volum 14 dels "Estudis del Baix Empordà" publicat l'any 2022 ...

La processó de Verges
Diversos autors, / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Verges representa cada nit de Dijous Sant "El Misteri de la Passió i Mort ...

Les danses de la mort, una visió iconogràfica
Flores Juanpere, Montserrat
Com és sabut, allò macabre adquireix una presència notable, fins i tot ...

llegir
La Dansa Macabra a l'Antiga Corona d'Aragó. Origens espectaculars i plàstics i pervivències tradicionals
Massip Bonet, J. Francesc / Universitat Rovira i Virgili
La Dansa Macabra és un gènere literari, coreogràfic i espectacular que ...