Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > La Dansa de La Mort

La Dansa de la Mort
Verges (el Baix Empordà)
Dijous Sant és, sens dubte, un dels dies més esperats de l’any a la localitat empordanesa de Verges. Als seus carrerons i places s'hi representa, al cor de la Setmana Santa, una Passió de Crist que s'ha fet famosa per l'anomenada Dansa de la Mort, un ball solemne que ens recorda que el temps és breu.

La Dansa de la Mort
Manresa (el Bages)
Creada a partir d’un conjunt escultòric de l’antic cementiri de la ciutat, la Dansa de la Mort de Manresa és una de les poques danses macabres que tenen lloc en el marc de les celebracions de la Setmana Santa catalana.

Ball de la Mort
La Selva del Camp (el Baix Camp)
Un dels elements destacats de la Setmana Santa selvatana és el Ball de la Mort, l'única dansa d'aquest tipus que es representa a les comarques de Tarragona. És a càrrec de la Confraria de la Sang i s'escenifica Divendres Sant en el marc de la processó del Sant Enterrament.

El Carrer dels Cargols
Verges ha conservat el costum d'il·luminar el pas de la Dansa de la Mort de la Processó de Dijous Sant amb unes senzilles làmpades casolanes fetes amb closques de cargols que es situen en determinats carrers del poble.

Dansa de la Mort a la Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà) - estava inclosa en la processó de Divendres Sant. En les seves evolucions la Mort feia més d'un dansa i anava acompanyada de baixons i tabals i portava una comparsa d'ajudants i víctimes. Al toc d'un tambor gros, la mort giravoltava la dalla com si segués una vida. En determinats indrets tot el sèquit feia una espècie de ball rodó. Va fer-se fins a meitat segle XIX.
La Dansa Macabra a Girona (Gironès) una comitiva composta per 25 actors, músics, pirotècnics de l'Associació Gironia de Teatre amb la col·laboració dels manaies recorrerà durant el vespre els carrers del barri vell de la ciutat de Girona escenificant un manuscrit del 1497 de la coneguda "Danse Macabre" que es ballava al cementiri dels Innocents de París. Telèfon: 972205884
Altres Danses de la Mort documentades - el ball també ha estat documentat a Beget, Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d'Hostoles per Setmana Santa.
Dansa de la Mort a Rupià (el Baix Empordà) - fins a 1935, a Rupià, aprop de Verges, encara es representava una altra dansa de la Mort, aquest cas executada per un únic esquelet amb una dalla al ritme del tabal. Diu Carles de Bosch de la Trinxeria que "La dansa és integrada per només un esquelet, porta dalla i salta al ritme d'un flabiol i un timbal. Obre la processó clavant cops de dalla a dreta i esquerra, sembrant l'esglai entre els badocs".
La Dansa de la Mort de Perpinyà (el Rosselló) - sortia durant la Processó de la Sanch, el Divendres Sant. Tenia almenys dos esquelets.

La Processó de Verges
Roca i Rovira, Jordi / Diputació de Girona
Després d'uns capítols generals sobre la Processó, el llibre presenta exhaustivament ...

La dalla que dalla: de la festa del Corpus d'Ais de Provença a la Dansa de la Mort de Verges (convergències i divergències)
Vila i Medinyà, Josep Maria / Institut d'estudis del Baix Empordà
Separata del volum 14 dels "Estudis del Baix Empordà" publicat l'any 2022 ...

Les danses de la mort, una visió iconogràfica
Flores Juanpere, Montserrat
Com és sabut, allò macabre adquireix una presència notable, fins i tot ...

llegir
La Dansa Macabra a l'Antiga Corona d'Aragó. Origens espectaculars i plàstics i pervivències tradicionals
Massip Bonet, J. Francesc / Universitat Rovira i Virgili
La Dansa Macabra és un gènere literari, coreogràfic i espectacular que ...