Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > L'Ou com Balla

L'Ou com Balla

La font

L'Ou com Balla

El ball de l'ou amb l'aigua

Mirant els equilibris de l'ou damunt l'aigua

Una massiva participació popular, unes catifes elaborades exclusivament amb clavells i altres materials naturals, enramades i el muntatge d'una font efímera dedicada a l'Ou com Balla són quatre dels trets que singularitzen la Festa del Corpus en aquesta localitat vallesana.

Corpus a la Garriga

A diferència d’altres indrets, a la Garriga fan les catifes només amb elements naturals. La base és el clavell, que posen sencer, però que es complementa amb altres flors com ara la ginesta, roses, cua de cavall, gerberes i altres elements vegetals, com pellofa d'arròs, bruc, gespa, xiprer (que anomenen cuprer) i terra de pinyó. És tradició que, dies abans, els veïns organitzin sortides al Maresme per anar a buscar els clavells i per anar a collir la ginesta i el verd pels voltants del poble. Actualment les flors també es compren a altres indrets fora de Catalunya. Una de les particularitats de l'art catifaire garriguenc és que els dissenys de les catifes s'elaboren amb unes plantilles de fullola o cartró prèviament definides segons els diferents projectes. Amb elles i un guix i una pita (cordill) es marquen els contorns del dibuix a terra, i després es va omplint l’interior de la catifa amb els clavells i la resta d’elements vegetals.

L'Ou com Balla

Un dels elements distintius de la festa actual és l’Ou com Balla que cada any construeix l’Escola Puigraciós, una de les escoles públiques del poble i una de les més involucrades en la potenciació recent de la festa.

L’any 2009, un grup de mestres i pares i mares d’aquesta escola van voler introduir a la festa el costum de fer ballar un ou damunt l’aigua, tal com es fa per Corpus en altres poblacions catalanes. Com que al poble no hi havia cap font que ho permetés, van optar per fer-ne una de nova, portàtil, que es muntaria i desmuntaria només per a la festa. Van construir una estructura amb materials reciclats, una piscina de lona i una antena parabòlica posada cap per amunt, la van guarnir tota amb flors i van endollar-hi una bomba d’aigua connectada a un quadre de llum. L’èxit d’aquell primer Ou com Balla fou tan gran, s’ho van passar tan bé fent-lo i el treball en equip fou tan gratificant, que l’any següent ho van repetir.

Des d’aquell primer i senzill Ou com Balla, el grup promotor l’ha anat millorant any rere any, introduint alguna innovació per tal que en cada edició el muntatge sigui diferent. Sempre s’intenta, això sí, que tingui alguna relació amb els motius de la catifa que la mateixa escola elabora al costat de la font.

L’Ou com Balla garriguenc és a meitat del carrer de Samalús, en un racó que, tot i no ser una plaça ni haver-hi cap font, han batejat amb el nom de «Plaça de l'Ou com Balla ». Els dies previs a la festa els impulsors es reuneixen per decidir com faran la font aquell any i es fan algunes proves. El dissabte es munta l’estructura a l’escola i ja des de primera hora del diumenge, la font es porta al racó del carrer Samalús. Durant tot el matí l’estructura es camufla amb heura i altres materials del bosc, el receptacle de l’ou es guarneix amb abundants flors i es connecta l’aigua al brollador.

Al punt del migdia centenars de garriguencs es concentren al racó per veure l’encesa de la font, un moment emotiu, esperat, que culmina amb un gran esclat d’alegria. Durant tot el dia, centenars de persones aniran passant per allà per embadalir-se amb els jocs i els salts que fa l’ou sobre el brollador d’aigua. La simplicitat d’aquesta tradició única sorprèn i deixa bocabadats a tots els que aquest dia acudeixen a veure com l'ou va donant voltes i, de forma sorprenent, es manté sobre el broll d'aigua, fent equilibris impossibles. Bellesa i simplicitat s'uneixen en veure ballar l'ou al ritme juganer i incert de l'aigua.

Tot i no tenir cap mena de tradició al poble, l’Ou com Balla de l’Escola Puigraciós ja és un dels elements més populars de la festa de Corpus de la Garriga. Construïda gràcies a la il·lusió col·lectiva i el treball col·laboratiu, aquesta font de vida efímera apareix i desapareix cada any al poble per tal que tothom qui ho desitgi pugui entretenir-se mirant com un ou balla sobre un petit raig d’aigua.

L'ou com balla, l'efímer, el Corpus i la Catedral
Rider Enrique, Nil / Publicacions de la Catedral de Barcelona