NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Altres festes de setembre > Festes majors


Festa Major
La festa de Les Carretilles
Sant Pere de Torelló (Osona), Quart cap de setmana de setembre


Els pabordes infantils


Un paborde amb les seves carretilles


El carrer s'omple d'espurnes i trons


Llançament de coets


 

Un dels actes més singulars de la Festa Major de Sant Pere de Torelló són "Les Carretilles", un costum pirotècnic amb més de cent anys de tradició que serveix per marcar l'inici de les celebracions i que consisteix en l'encesa de centenars de coets erràtics per part dels pabordes.

La Festa Major d'estiu de Sant Pere de Torelló se celebra cada any pels volts del quart cap de setmana de setembre, aprop de la diada del copatró del poble, Sant Severí.

Les Carretilles

La festa comença divendres amb un costum pirotècnic singular i únic a tot Catalunya, les Carretilles, que serveix per marcar l'inici de les festes. Fou recuperat l'any 1985 però té una història centenària, doncs la primera referència escrita que se'n té és del 1902, quan es menciona en un document del "Gobierno Civil". Sembla, però, que el costum podria ser anterior, doncs en un altre document, el programa de Festa Major de l’any 1898, ja es parla de “fuegos saliendo de misa”.

El costum es relaciona l'afició d'un santperenc a fabricar pólvora casolana. Sembla que la pólvora la fabricaven al mateix poble, en un turó anomenat “Polvorí”, situat aprop del camp de futbol actual. Després, a una casa del poble - Can Pere Ribas- es fabricaven les carretilles amb cartes velles.

Les Carretilles se celebren just després del pregó que es fa des del balcó de l’Ajuntament en un carrer del poble, l'avinguda Joan Maragall, just sota el parc Mas Collell. El protagonitzen els pabordes de la festa que, vestits amb barretina i camisa blanca, encenen carretilles i les deixen anar lliurement després d'haver-les dut enceses durant un temps. Durant unes hores, els coets correcames o borratxos, transiten a l'atzar pel carrer, en un ambient de joia i diversió.

Des de fa 3 anys, s’han creat els pabordes infantils, que surten de l’Ajuntament el mateix divendres de Festa Major, abans del pregó, vestits amb camisa blanca, faixa i barretina i tirant cebetes durant tot el recorregut.

Altres costums pirotècnics de la Festa Major

Aquest no és, tanmateix, l'únic costum pirotècnic de la festa major. Dissabte al migdia repiquen les campanes i es disparen diversos coets voladors, els Coets. A la matinada de diumenge té lloc «la desperta» amb trons a càrrec dels pabordes, que al migdia aniran, també llançant trons, a buscar, amb els gegants i capgrossos i amb música, l'estendard del copatró a casa del banderer. La comitiva passa per l'ajuntament a buscar les autoritats, es dirigeixen fins al parc Mas Collell, on es fa el ball de gegants i es dispara una gran traca. Des d'allà es dirigeixen fins a l'església, on té lloc la missa.

La festa dura tot el cap de setmana i també inclou moltes altres activitats culturals, com balls, espectacles, teatre i un "ball de confetti".

Text: Manel Carrera Escudé, amb informacions de Griselda Castells

Fotografies: Ajuntament de Sant Pere de Torelló


  2790 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Sant Pere de Torelló
http://www.stpere.cat
c. Verdaguer, 18
08572 Sant Pere de Torelló (Osona)
93.858.40.24
st.peret@diba.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org