Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Festes majors

A l'abordatge! La festa dels pirates ha començat

Els pirates ocupen l'ajuntament

Una batalla amb espuma

La batalla amb farina

Atracament pirata

En el marc de la Festa Major de Sant Cristòfol i durant tres dies, la vila escenifica l'atac d'un grup de pirates ferotges que naveguen per les seves costes i la defensa aferrissada que, encapçalats per una dona, en fan els seus habitants.

Els pirates de Premià de Mar

Segons explica la història local, fa molts anys el Mediterrani era ple de "pirates" que venien de diferents països i atemorien els mariners i les poblacions costaneres catalanes. Segons sembla els pirates entraven de nit, a través de les platges i disparant els seus trabucs. Anaven a la recerca de diners, joies, dones o menjar i sembraven de terror les tranquil·les poblacions que atacaven. També es diu que no tot era terror i que, de vegades, l´amor sorgia entre els ferotges corsaris i alguna bonica mossa catalana.

A Premià de Mar han convertit un d'aquests episodis de la història local en una de les parts més atractives de la seva Festa Major. La recreació dura diversos dies, durant els quals s'escenifica primer el "Desembarcament Pirata", a la platja Bellamar; el "Cercavila pirata" i la resistència dels premianencs pels carrers del poble; l'assalt a l'Ajuntament; i la revolta dels ciutadans de Premià.

La festa dels pirates

Els pirates desembarquen a la platja de Premià, on són rebuts per desenes de persones, fan diversos presoners i marxen en cercavila cap a la plaça de l'Ajuntament. Van encapçalats pel gegant Omar i una colla de timbalers i grallers, tot cantant:

No hi ha destí més bèstia
no hi ha ofici més bo.
Pirates sense treva!!!
Pirates el millor!!!.
Som pirates,
ens agrada el que fem!
Som pirates,
i no ens aturarem!
Som pirates,
i ho cridarem ben fort.
Pirates a sang i foc!
pirates fins a la mort.

Per la seva banda, els premianencs i trabucaires intenten oferir resistència a l'atac enemic plantant diverses barricades i utilitzant tot tipus d'estratègies. Van armats amb olles, cassoles i altres estris, i fan un gran xivarri, mentre canten:

Quan surto a pescar amb la barca
la Maria sega el blat.
L’Avi és prop de la porta
amb la forca preparat
amb la forca preparat.

Vaig anar a la meva platja
a la vila de Premià,
els pirates l’assetjaven
anem tots a defensar
anem tots a defensar.

I, tot d'una, comença la història d'amor. El gegant Omar, cap dels invasors, ha vist entre els presoners l´Esther, una dona que el mira i somriu amb una cara entre tímida i agosarada. La noia l'hi ha robat el cor. El pirata se n'enamora tant que fins hi tot li promet que abandonarà la pirateria per ella, però l´Esther s'hi resisteix.

Enrabiat i rodeijat per la defensa premianenca, l´Omar decideix anar a cremar l´Ajuntament de la vila. Els pirates aconsegueixen reduir el darrer focus de la defensa local i pugen al balcó de l'ajuntament ocupat, des d'on llegeixen les normes que regiran la ciutat durant els dies de Festa Major.

I és que durant els dies que dura la festa major, Premià es posa cap per avall gràcies als pirates. L'Omar i els seus proposen "atracabars" (un cercatasques piratejat), "xeringades" i "farinades" (batalles festives amb aigua i farina); curses nudistes "a pèl"; "l'atracabotigues"; concerts de música i moltes altres activitats.

L'últim dia de la festa és l'hora de recuperar Premià. Els premianencs van tots junts a buscar els pirates i els llancen al mar, en el marc d'un contraatac que clou la festa. Però abans del contraatac, cal encomanar-se a Sant Cristòfol i menjar síndria...

Web de la Festa Major
08330 Premià de Mar (el Maresme)